• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrs: Par starptautisko saistību pildīšanu ar Čehiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.02.2010., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/204870

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības ministre: Par tikšanos ar Rīgas domes pārstāvjiem

Vēl šajā numurā

09.02.2010., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrs: Par starptautisko saistību pildīšanu ar Čehiju

Finanšu ministrs Einars Repše norāda: “Man ir žēl, ka Čehijas Republikas finanšu ministrs Eduards Janota, detalizēti neiepazīstoties ar pašreizējo Latvijas ekonomisko situāciju, no parlamenta tribīnes pauž bažas, vai Latvija spēs atdot starptautisko aizdevumu.”

Jau vairāk nekā gadu starp Latviju un Čehiju notiek sarunas par aizdevuma līguma nosacījumiem. Latvijai bija nepieņemami Čehijas līguma neizdevīgie nosacījumi, jo tie neatbilda Eiropas Komisijas (EK) normām par valsts atbalstu un uzņēmumu konkurētspēju, turklāt bija pretrunā ar starptautiskā aizņēmuma programmas nosacījumiem.

Latvijas lielākie starptautiskie partneri EK un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) ir pauduši nepārprotamu atbalstu Latvijas pozīcijai. Zināms, ka papildus Čehijai vairākkārt tika norādīts, ka viņu sagatavotā līguma nosacījumi neatbilst kopējā Latvijai piešķirtā aizdevuma paketes mērķiem un Latvijas likumdošanai. Iespējams, ka Čehijas puses sarunu vedēji bija snieguši ministram E.Janotam nepilnīgu informāciju par iemesliem, kas Latvijai ir nepieņemami viņu piedāvātā aizdevuma līguma nosacījumos. Cerams, ka tuvākajā laikā abām pusēm izdosies vienoties par pieņemamiem līguma nosacījumiem un parakstīt līgumu.

Ja no Čehijas puses ir izskanējušas šaubas par aizdevuma atmaksu, tad tās ir jākliedē ar faktu, ka līdz šim Latvija ir pilnībā pildījusi savas starptautiskās saistības, turklāt Latvijas ekonomikas stabilizācijas pasākumi jau rāda pirmās atveseļošanās pazīmes un Latvijas starptautiskās atbalsta programmas ietvaros tiek īstenotas visas politikas apņemšanās.

Ir jāatgādina, ka EK savā ziņojumā pozitīvi un atzinīgi novērtējusi Latvijas sasniegto budžeta deficīta samazināšanā un īstenotajā konsolidācijā. Komisija norādīja, ka pēc pašreizējiem datiem izskatās, ka Latvijas spertie soļi nodrošina adekvātu progresu pārmērīgā budžeta deficīta samazināšanā Eiropas Savienības finanšu ministru padomes noteiktajās robežās.

2008. un 2009.gadā Latvija no EK, SVF, Pasaules Bankas un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas kopumā ir saņēmusi 2,29 miljardus latu, no kuriem izlietoti 1,32 miljardi latu, un atlikums Valsts kases kontos ir 0,973 miljardi latu.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!