• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par priekšlikumu – kompensēt IIN neizpildi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.02.2010., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/204876

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Par valsts atbalstu "Parex bankas" saistību segšanā

Vēl šajā numurā

09.02.2010., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par priekšlikumu – kompensēt IIN neizpildi

Finanšu ministrija 5.februārī ir nosūtījusi Ministru kabinetam priekšlikumu kompensēt pašvaldībām iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) neizpildi janvārī, kopumā tam atvēlot 9,48 miljonus latu. Finanšu ministrija (FM) ir aicinājusi iekļaut šo jautājumu valdības 9.februāra sēdes darba kārtībā, lai pašvaldībām maksimāli ātri būtu pieejami šie finanšu līdzekļi.

Tā kā IIN ieņēmumi janvārī nav sasnieguši 92% no prognozētajiem ieņēmumiem, saskaņā ar likumu par valsts budžetu 2010.gadam pašvaldībām pienākas kompensācija par neiekasēto nodokli, lai nodrošinātu iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumus 92% apmērā no sākotnēji prognozētās 1/12 daļas no kopējās iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu prognozes. Likums nosaka, ka priekšlikums par kompensācijas piešķiršanu FM ir jāiesniedz līdz 15.datumam, bet FM, izprotot pašvaldību sarežģīto situāciju un to, ka IIN ir to galvenais ienākumu avots, ir rīkojusies maksimāli ātri un jautājumu virza jau uz nākamo valdības sēdi. Līdzekļi kompensācijai tiks ņemti no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, pirms tam saņemot Saeimas Budžeta un finanšu komisijas akceptu apropriācijas palielināšanai.

Prognozētie pašvaldību iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi 2010.gadam ir 657,63 miljoni latu. Attiecīgi janvāra ieņēmumu prognoze ir 54,8 miljoni latu, bet reāli janvārī iekasēti 40,94 miljoni latu.

Nodokļa prognoze dalās trīs daļās – ieņēmumi Valsts kases sadales kontā (iekasē VID, līdzekļus saņem visas pašvaldības), Rīgas ieņēmumi un Ventspils ieņēmumi (abas šīs pilsētas pašas iekasē IIN). IIN prognoze janvārī vislabāk pildījusies Ventspils pašvaldībai (saņemti 84,6% no IIN prognozes), tad Rīgai (75,6%) un Valsts kases sadales kontam (74%), no kā saņem IIN visas Latvijas pašvaldības.

Tādējādi FM sagatavotais MK rīkojuma projekts paredz kā IIN kompensāciju Rīgas domei pārskaitīt 3,3 miljonus latu, Ventspils pilsētas domei – 54 tūkstošus latu un Valsts kases sadales kontā ieskaitīt 6,11 miljonus latu, kas attiecīgi tiks sadalīti pašvaldībām.

FM uzskata, ka janvāra neizpilde izskaidrojama ar to, ka daudzi darba devēji izmaksāja algas un arī samaksāja IIN nodokli par 2009.gada decembri jau decembrī. Līdz ar to janvāris vienmēr ir bijis tas mēnesis, kad IIN ir ticis iekasēts mazāk nekā citos mēnešos, savukārt decembra izpilde vienmēr ir bijusi lielāka. Objektīvi būs iespējams izdarīt secinājumus, vai pildās IIN prognoze, tikai pēc pirmā ceturkšņa budžeta izpildes izvērtēšanas.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!