• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2010. gada 4. februāra sēdes stenogramma (sākums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.02.2010., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205010

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

11.02.2010., Nr. 24

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas 2010. gada 4. februāra sēdes stenogramma (sākums)

Stenogramma — Saeimas Kancelejas stenogrammu nodaļas redakcijā

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētāja biedre Solvita Āboltiņa.

Sēdes vadītāja.

Augsti godātie kolēģi! Ieņemiet vietas! Pulkstenis ir deviņi.

Sākam Saeimas 4.februāra sēdi.

Pirms mēs sākam izskatīt apstiprināto sēdes darba kārtību, informēju jūs, ka Saeimas Prezidijs ir saņēmis piecu deputātu: Andra Bērziņa (LPP/LC), Jāņa Dukšinska, Vitālija Aizbalta, Ainara Baštika un Intas Feldmanes iesniegumu ar lūgumu izdarīt izmaiņas Saeimas 4.februāra sēdes darba kārtībā un iekļaut sadaļā “Prezidija ziņojumi” likumprojektu “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli””. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem ir iebildumi.

Ir pieteicies runāt deputāts Zaķis. Lūdzu!

Dz.Zaķis (frakcija “Jaunais laiks”).

Dāmas un kungi! Labrīt!

Zālē, es domāju, lielākā daļa politiķu ir gana pieredzējuši un ļoti labi saprot to procesu, kā notiek likumprojektu virzīšana cauri Saeimai. Jūs ļoti labi zināt arī Kārtības rulli. Šo likumprojektu, kas caurmērā ir acīmredzami labs un atbalstāms, mēs saņēmām vakar vakarā – īsi pirms darba dienas beigām. Šādos gadījumos Kārtības rullis paredz to, ka tas vai nu ir ar balsojumu šodien jāiekļauj sēdes darba kārtībā, bet, ja ne, tad šis likumprojekts tiek skatīts nākamajā sēdē.

Es, kolēģi, aicinu rīkoties prātīgi, ar vēsu prātu un neiekļaut to šodienas sēdes darba kārtībā, nesasteigt un skatīt to nākamajā sēdē. Un tam ir vairāki iemesli.

Tas pirmais iemesls ir tāds, ka šis likumprojekts tiešām parādījās tikai vakar vakarā. Tas otrais iemesls ir tāds, ka Finanšu ministrija šobrīd rēķina, kāda būs šā likumprojekta ietekme uz mūsu valsts budžetu. Un tā trešā lieta ir tā, ka premjerministrs Dombrovska kungs jau ir apsolījis to, ka šī problēma... respektīvi, ka pievienotās vērtības nodoklis viesnīcu pakalpojumiem tiešām tiks samazināts, un tāpēc uztraukumam nav pamata.

Paldies iesniedzējiem, bet es aicinu šodien neiekļaut šo dokumentu darba kārtībā un mierīgi un prātīgi skatīt to nākamajā sēdē.

Paldies.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Tā kā deputātiem ir iebildumi, tad mums jautājums ir jāizlemj balsojot. Lūdzu zvanu! Balsosim par to, lai grozītu Saeimas 4.februāra sēdes darba kārtību, iekļaujot tajā likumprojektu “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli””! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 44, pret – 2, atturas – 34. Saeimas sēdes darba kārtība ir grozīta, likumprojekts darba kārtībā ir iekļauts.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par Latvijas Republikas valdības un Armēnijas Republikas valdības līgumu par sadarbību cīņā pret terorismu, organizēto noziedzību un nelegālu narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru apriti un citiem noziedzīgiem nodarījumiem” nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un Ārlietu komisijai, nosakot, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Likumprojekts komisijām nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Ūdens apsaimniekošanas likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Enerģētikas likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Dalbiņa, Muižnieces, Spurdziņa, Kraukļa un Ģīļa iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par izdienas pensijām Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm”” nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli viens deputāts var runāt “par”, viens – “pret”.

Runāt “par” ir pieteikusies deputāte Silva Bendrāte.

S.Bendrāte (frakcija “Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Es runāšu “par” attiecībā uz izdienas pensijām un likumprojektiem, kuri ir iekļauti šodienas sēdes darba kārtībā.

S.Bendrāte.

To ir pavisam astoņi, un kā pirmais no tiem ir pieteikts likumprojekts “Grozījumi likumā “Par izdienas pensijām Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm””, kas paredz atjaunot Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem izdienas pensijas pilnā apmērā un kompensēt ieturēto izdienas pensiju daļu. Līdzīgi ir arī ar pārējo septiņu nozaru izdienas pensiju saņēmējiem; to paredz pārējie likumprojekti.

Es vēlos jums, kolēģi, atgādināt, ka Saeimas Sociālo un darba lietu komisija pie šā jautājuma ir strādājusi jau kopš pagājušā gada 22.decembra, tas ir, kopš Saeimas rudens sesijas pēdējās darba dienas un mūsu komisijas pēdējās sēdes. Un, kā zināms, Sociālo un darba lietu komisija vienmēr ir operatīvi atsaukusies uz aktuālākajiem jautājumiem sociālajā jomā. Esam organizējuši savu darbu tā, ka arī attiecībā uz vecuma pensionāriem, invalīdiem mēs esam operatīvi labojuši kļūdu, esam iesnieguši atbilstošus likuma grozījumus, lai atceltu šos ierobežojumus. Tāpat arī attiecībā uz vecuma pensiju saņēmējiem, atsaucoties uz Satversmes tiesas lēmumu, esam iesnieguši atbilstošus likuma grozījumus, un tie jau ir stājušies spēkā.

Sociālo un darba lietu komisijā esam vienojušies par to, ka, lai gan Satversmes tiesa savu vārdu izdienas pensiju lietā vēl nav teikusi, ir prognozējams, ka šis Satversmes tiesas lēmums varētu būt līdzīgs vecuma pensiju lietā pieņemtajam. Tāpēc Sociālo un darba lietu komisija ir uzņēmusies iniciatīvu virzīt šo jautājumu Saeimā, negaidot Satversmes tiesas spriedumu.

Esam uzklausījuši visu astoņu izdienas pensiju likumos ietverto nozaru pārstāvjus, esam vienojušies, ka viņi operatīvi sagatavos nepieciešamos likumu grozījumu priekšlikumus, anotācijas un, galvenais, papildus nepieciešamā finansējuma pamatojumu.

Esam uzklausījuši arī Saeimas Juridiskā biroja viedokli, kā mums tieši juridiski vajadzētu turpmāk virzīties šajā jautājumā. Šonedēļ operatīvi esam saņēmuši nepieciešamo informāciju no gandrīz visiem izdienas pensiju subjektiem, tāpēc liels bija mūsu, Sociālo un darba lietu komisijas, pārsteigums, ieraugot, ka Tautas partijas deputātu grupa nezin kāpēc ir darījusi paralēlu darbu.

Nekomentēšu mūsu komisijas sēdē izteikto epitetu, ka tā ir Sociālo un darba lietu komisijas iniciatīvas zagšana. Bet pie tā, ka tā ir nekorekta un bezatbildīga rīcība no koalīcijas partneru – Tautas partijas kolēģu – puses, gan pakavēšos, jo tas vistiešāk attiecas tieši uz šiem izdienas pensiju likumu grozījumiem.

Pirmkārt. Saskaņojot budžeta papildu tēriņus ar starptautiskajiem aizdevējiem, valdības rīcībā izdienas pensiju jautājumā nebūs spēcīga argumenta par Satversmes tiesas lēmumu, tāpēc ir jāmeklē vēl arī citi argumenti, precīzs pamatojums un precīzi aprēķini ieturēto izdienas pensiju atmaksai un ierobežojumu atcelšanai. Jūsu iesniegtajiem likumprojektiem nav nedz pamatojuma, nedz aprēķinu, nedz arī juridiski precīza paša grozījuma teksta, jo tas acīmredzot ir radīts copy paste režīmā no vecuma pensiju likuma grozījumiem. Deputāti, iesniedzot likumprojektu, saskaņā ar Saeimas kārtības rulli, protams, var tā rīkoties, bet gudri tas tomēr nav, it īpaši no tādas profesionālas un Saeimā ilgi strādājošas, sen ievēlētas partijas kā Tautas partija.

Šo izdienas pensiju likumu grozījumu kopējā finansiālā ietekme uz šā gada budžetu būs turpat 6 miljoni latu, un tā nav maza summa. Turklāt tas attieksies uz pamatbudžeta grozījumiem.

Otrkārt. Tautas partijas kolēģi! Te ir redzama necienīga, manuprāt, nekoleģiāla attieksme pret jūsu frakcijā zinošāko cilvēku sociālajos un pensiju jautājumos – Aiju Barču, kas ir mūsu – atgādināšu – Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja. Varējāt taču ar viņu iepriekš pakonsultēties, jo tad jau droši vien tā nebūtu darījuši. Bet jūs to neesat darījuši!

Treškārt. Tautas partijas kolēģi! Vai šādā veidā jūs pārējos koalīcijas partnerus – “Jauno laiku”, Zaļos un Zemniekus, “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK un “Pilsonisko Savienību” – rosināt rīkoties līdzīgi – sagaidīt, kad komisijās darbs jau ir pietuvinājies rezultātam, un tad pa koalīcijas frakciju deputātu grupām lēkt tur priekšā ar savām līdzīgām iniciatīvām? Nu, nav jābūt īpaši gudram, lai saprastu, kā tāda situācija izskatīsies...

Dīvainas ir jūsu...

Sēdes vadītāja.

Jūsu debašu laiks ir beidzies...

S.Bendrāte.

Jā, paldies! Vai es drīkstu pabeigt?

Sēdes vadītāja.

Vai deputāti atļauj pabeigt sakāmo Silvai Bendrātei?

S.Bendrāte.

Man vēl pēdējais teikums...

Sēdes vadītāja.

Jā.

S.Bendrāte.

Tātad es vēlējos pateikt tikai to (No zāles dep. V.A.Krauklis: “Ir jābalso “par”!”), kolēģi, ka, vēlreiz atgriežoties pie konkrētā likumprojekta, tas prasīs 4,6 miljonus latu – tas ir pats lielākais finansiālais ietilpīgums, bet, protams, tas attieksies uz 7 tūkstošiem cilvēku.

Tātad mēs aicinām atbalstīt šos likumprojektus tāpat kā visus pārējos, kuri šeit ir iesniegti, jo mēs patiešām Sociālo un darba lietu komisijā visu derīgo, kas tur ir vērtīgs, izmantosim un iestrādāsim savos jau sagatavotajos likumprojektos.

Aicinu to nodot tikai Sociālo un darba lietu komisijai vien.

Paldies.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

No tribīnes izskanēja priekšlikums, lai šis likumprojekts tiktu nodots tikai Sociālo un darba lietu komisijai. Vai deputātiem ir iebildumi? (No zāles: “Nav! Nē!”) Tātad likumprojekts tiek nodots Sociālo un darba lietu komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Dalbiņa, Muižnieces, Spurdziņa, Kraukļa un Ģīļa iesniegto likumprojektu “Grozījumi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu izdienas pensiju likumā” nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai, nosakot, ka Sociālo un darba lietu komisija ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi?

Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Dalbiņam! Nē? Ā, deputāts Dalbiņš ir pieteicies runāt “par”. Lūdzu! Vārds deputātam Dalbiņam.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātā sēdes vadītāja! Cienījamie kolēģi! Protams, man bija ļoti interesanti uzklausīt kolēģes Bendrātes traktātu par to, kā ir tapuši šie grozījumi. Taču es vēlētos runāt konkrēti par dažām lietām.

Kad tika pasludināts Satversmes tiesas spriedums attiecībā uz pensionāriem, nākamajās dienās mani sazvanīja mani dienesta biedri, militārie pensionāri un citi uniformētie pensionāri, un jautāja, kāpēc viņiem tiek skaidri un gaiši pateikts, ka šis grozījums – Satversmes tiesas lēmums – neattiecas uz viņiem. Un tad es noskaidroju, kāda ir situācija. Situācija bija sekojoša.

Ņemot vērā Satversmes tiesas lielo noslogotību, jautājumu, kas tātad skar Iekšlietu ministrijas, Nacionālo bruņoto spēku un citu šo struktūru pensionārus... ka viņu lietas skatīšanas laiks ir šāds: Iekšlietu ministrijai tas ir 8.marts, atbilde – 9.aprīlī, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem – 16.marts, atbilde – 15.aprīlī. Un šinī brīdī es pieņēmu lēmumu: ņemot vērā to, ka jau ir bijuši līdzīgi precedenti arī senākā vēsturē, iesniegt priekšlikumus, lai šo jautājumu atrisinātu jau līdz Satversmes tiesas lēmumam.

Es nedomāju, ka valdībai būtu patīkami saņemt vairākus Satversmes tiesas lēmumus par nepareizi pieņemtiem likumiem.

Otrkārt. Ir zināms, ka iekšlietu ministre – protams, cilvēks, kas domā par saviem padotajiem, – ir pieņēmusi iekšēju lēmumu izmaksāt pensijas jau tūlīt. Tātad – kā tad tas būs? Tas būs nelikumīgi! Tad nu darīsim visu, lai šīs lietas varētu sakārtot pēc iespējas ātrāk un likumīgi.

Kas attiecas uz zagšanu, Bendrātes kundze, šie fakti ir jāpierāda. Pirms jūs kāpjat tribīnē, padomājiet, ko jūs sakāt.

Un es personīgi, 12 gadus atrodoties parlamentā, nekur vēl neesmu pamanījis tādu terminu – “monopols uz idejām”. Idejas īstenojas tad, kad tās tiek pieteiktas un realizētas konkrētā likumprojektā. Tā kā Sociālo un darba lietu komisija šos jautājumus risina visu laiku, es aicinu nodot šo likumprojektu tikai Sociālo un darba lietu komisijai.

Paldies.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Vai deputātiem ir iebildumi pret to, ka likumprojekts “Grozījumi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu izdienas pensiju likumā” tiek nodots tikai Sociālo un darba lietu komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts nodots komisijai.

Stenogrammas nobeigums —
Saeimas materiālu nākamajā, 9.laidienā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!