• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministre: Par vienotas ES patentu sistēmas nepieciešamību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.02.2010., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205032

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Gulbenes un Balvu slimnīcu apvienības izveidošanu

Vēl šajā numurā

11.02.2010., Nr. 24

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministre: Par vienotas ES patentu sistēmas nepieciešamību

Uzstājoties Eiropas Savienības Konkurētspējas ministru padomes sanāksmē Spānijā, izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe 8.februārī aktualizēja jautājumu par vienotas Eiropas patentu sistēmas izveides paātrināšanu, ieviešanu un stiprināšanu. Tādējādi tiktu pavērtas plašākas iespējas zinātniekiem un veicināta viņu starptautiskā konkurētspēja, tostarp arī Latvijas pētnieku, jo, reģistrējot šo patentu, tas automātiski būtu spēkā visās dalībvalstīs. Tāpat tas padarīs vienkāršāku un ģeogrāfiski plašāku pētniecības rezultātu izmantošanu un radīs vienotu tiesisko regulējumu.

Ministre atzīmē, ka vienota patentu sistēma sasaucas ar Eiropas Savienības kopējiem mērķiem zinātnes attīstības un konkurētspējas stiprināšanas kontekstā. Proti, sekmēt Eiropas pētniecības telpas (EPT) attīstību, skatot to no trim perspektīvām – integrācijas, līdzdalības, iekļaušanas, ko par būtiskām prioritātēm izvirzījusi arī ES prezidējošā valsts Spānija.

Ņemot vērā, ka vienotas sistēmas ieviešanai nepieciešama dokumentu tulkošana ES oficiālajās valodās, kā risinājumu ES līmenī T.Koķe rosināja iespēju izmantot Latvijā sadarbībā ar starptautiskiem partneriem topošo iniciatīvu – valodu intelekta tehnoloģiju centru “Valodu krasts”. Ministre uzsvēra, ka šā projekta pamatā plānots izmantot Latvijas sasniegumus un resursus valodniecības un IT jomā, starptautiskā tulkošanas centra attīstībā iesaistījušies speciālisti un amatpersonas, kā arī nopietna interese par šo projektu izrādīta starptautiskā līmenī.

Tāpat sanāksmes ietvaros gan prezidentūra, gan dalībvalstu ministri pauda vienprātību par finansējuma piesaisti zinātnei un pētniecībai, lai sekmētu Eiropas Savienības ekonomikas atveseļošanos un konkurētspēju. Vienlaikus tika akcentēta nepieciešamība, kam pievienojas arī Latvija, – precīzi nosacījumi šā finansējuma piesaistei un konkrētu mērķu sasniegšanai.

Konkurētspējas ministru padomes sanāksmes mērķis bija padziļināti diskutēt par zinātnes lomu un uzsvērt pētniecības nozīmi ekonomikas atveseļošanā Eiropā. Šie jautājumi ietverti arī 8.februārī apstiprinātajā Donostijas deklarācijā “Zinātne ekonomikas atveseļošanai un izaugsmei: tieši šeit, tieši tagad”, kas iezīmē galvenos principus zinātnes un inovāciju sasniegumu izmantošanai ekonomikas atveseļošanā, izaugsmē un labklājības veicināšanā.

Tāpat sanāksmes laikā ministri diskutēja par EPT un par vairākiem priekšlikumiem, lai sekmētu zinātnes un pētnieku karjeras attīstību, stiprinātu zinātnes sociālo dimensiju, izmantotu zinātnes sasniegumus cīņā ar nabadzību u.c.

Agnese Korbe, ministres padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!