• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2010. gada 9. februāra noteikumi Nr. 124 "Dārzeņu pavairojamā materiāla atbilstības kritēriji un aprites kārtība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.02.2010., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205065

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.125

Grozījumi Ministru kabineta 2007.gada 19.jūnija noteikumos Nr.405 "Putnu gripas uzliesmojuma likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība"

Vēl šajā numurā

12.02.2010., Nr. 25

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 124

Pieņemts: 09.02.2010.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.124

Rīgā 2010.gada 9.februārī (prot. Nr.7 28.§)
Dārzeņu pavairojamā materiāla atbilstības kritēriji un aprites kārtība
Izdoti saskaņā ar Augu aizsardzības likuma 5.panta 3.punktu
I. Vispārīgie jautājumi
1. Noteikumi nosaka dārzeņu pavairojamā materiāla, izņemot sēklas, atbilstības kritērijus un šo noteikumu 1.pielikumā minēto dārzeņu ģinšu un sugu, kā arī to hibrīdu aprites kārtību.
2. Pavairojamais materiāls (turpmāk – materiāls) ir augu daļas un visu veidu stādāmais materiāls, arī potcelmi, kas paredzēti dārzeņu pavairošanai un ražošanai.
3. Šie noteikumi neattiecas uz materiālu, kas paredzēts:

3.1. izvešanai (eksportam) uz valstīm, kas nav Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valstis (turpmāk – trešās valstis). Izvešanai paredzēto materiālu audzē atsevišķi no pārējā materiāla saskaņā ar normatīvajiem aktiem augu karantīnas jomā;

3.2. izmēģinājumiem vai zinātniskiem mērķiem;

3.3. selekcijas darbam;

3.4. ģenētiskās daudzveidības saglabāšanai.
4. Šo noteikumu ievērošanas valsts uzraudzību un kontroli veic Valsts augu aizsardzības dienests (turpmāk – dienests).
5. Materiāla audzētājs vai izplatītājs ir persona, kas saskaņā ar normatīvajiem aktiem augu karantīnas jomā ir iekļauta Kultūraugu uzraudzības valsts informācijas sistēmas fitosanitārajai kontrolei pakļauto augu produktu apritē iesaistīto personu reģistrā (turpmāk – reģistrētā persona). Reģistrētā persona ir atbildīga par materiāla atbilstību šajos noteikumos noteiktajiem atbilstības kritērijiem visos materiāla audzēšanas un izplatīšanas posmos, un tā veic paškontroli atbilstoši šo noteikumu 10.punktam.
6. Izplatīšana ir materiāla pārdošana, uzglabāšana turpmākai pārdošanai, piegāde vai pārvietošana (par atlīdzību vai bez tās).
7. Reģistrācijai nav pakļautas personas, kuru viss saražotais un pārdotais materiāls tiek izplatīts mazumtirdzniecībā personām, kas to izmanto dārzeņu ražošanai personīgām vajadzībām.
II. Materiāla audzēšanas, pavairošanas un uzturēšanas prasības
8. Materiālu atļauts audzēt un pavairot, ja:

8.1. materiāla audzēšanas vai glabāšanas vieta atbilst fitosanitārajām prasībām saskaņā ar normatīvajiem aktiem augu karantīnas jomā;

8.2. tas iegūts tieši no materiāla, ko veģetācijas periodā dienests ir pārbaudījis un atzinis, ka tas nav inficēts vai invadēts ar augu karantīnas organismiem, citiem augiem sevišķi bīstamiem organismiem un šo noteikumu 2.pielikumā minētajiem augiem kaitīgajiem organismiem;

8.3. saskaņā ar Augu aizsardzības likumu ir ievēroti augu aizsardzības pasākumi, kas nodrošina veselīga un labi attīstīta materiāla izaudzēšanu;

8.4. atbilstošais materiāls ir nošķirts no citas izcelsmes un kvalitātes materiāla.
9. Reģistrētā persona, kas audzē materiālu, kārto audzētavas grāmatu. Grāmatā par materiālu norāda šādu informāciju:

9.1. materiāla suga un šķirne;

9.2. iestādītais materiāla daudzums;

9.3. audzēšanas platība;

9.4. apkarotā augiem kaitīgā organisma nosaukums, lietotā augu aizsardzības līdzekļa nosaukums, koncentrācija un lietošanas datums;

9.5. par materiāla apriti:

9.5.1. iegādātā materiāla suga, šķirne un daudzums, izcelsme un augu pases vai etiķetes numurs;

9.5.2. no trešajām valstīm ievestā materiāla suga, šķirne, daudzums un fitosanitārās robežkontroles dokumenta numurs;

9.5.3. realizētā materiāla suga, šķirne un daudzums, izsniegto etiķešu vai augu pasu numuri un skaits.
10. Reģistrētā persona, veicot paškontroli, periodiski novērtē materiāla kvalitātes un ražošanas procesa atbilstību šajos noteikumos noteiktajām prasībām, ievērojot materiāla audzēšanas un izplatīšanas posmus, kurus dokumentē audzētavas grāmatā:

10.1. materiāla kvalitāte pirms ražošanas procesa sākšanas;

10.2. materiāla sēšana, piķēšana, podošana, potēšana un stādīšana;

10.3. materiāla atbilstība fitosanitārajām prasībām;

10.4. vispārējā stādījumu kopšana;

10.5. materiāla pavairošana un novākšana;

10.6. materiāla, telpu un darbarīku ķīmiskā apstrāde;

10.7. materiāla iesaiņošana, uzglabāšana un transportēšana.
11. Ja reģistrētā persona konstatē, ka materiāla kvalitāte neatbilst šo noteikumu un augu karantīnas jomu regulējošo normatīvo aktu prasībām, tā nedēļas laikā pēc minēto faktu konstatēšanas par to rakstiski vai elektroniski informē dienestu. Ja reģistrētā persona dienestu informē elektroniski, elektroniskajā vēstulē norāda vārdu, uzvārdu (fiziskai personai) vai nosaukumu (juridiskai personai), adresi, kontakttālruņa numuru un reģistrācijas numuru, ar kādu tā ir reģistrējusies Kultūraugu uzraudzības valsts informācijas sistēmas fitosanitārajai kontrolei pakļauto augu produktu apritē iesaistīto personu reģistrā.
12. Ja reģistrētā persona konstatē augu karantīnas organismu vai citu augiem sevišķi bīstamu organismu klātbūtnes pazīmes, tā:

12.1. nekavējoties informē dienestu;

12.2. veic dienesta noteiktos fitosanitāros pasākumus, kas nepieciešami, lai samazinātu augu karantīnas un citu kaitīgo organismu izplatīšanās risku.
13. Dienests piecu darbdienu laikā pēc šo noteikumu 11. vai 12.punktā minētās informācijas saņemšanas pārbauda materiālu un, ja nepieciešams, nosaka fitosanitāros pasākumus.
III. Materiāla atbilstības pārbaude
14. Materiāla atbilstības kritēriji ir šādi:

14.1. atbilstība konkrētajai ģintij, sugai un šķirnei;

14.2. sēklas, no kurām audzē materiālu, atbilst normatīvajos aktos par sēklu apriti noteiktajām sēklaudzēšanas prasībām;

14.3. šalotu un ķiploku sīpoli ir iegūti tieši no materiāla, kas veģetācijas periodā ir pārbaudīts un ir brīvs no augu karantīnas organismiem, citiem sevišķi bīstamiem organismiem un šo noteikumu 2.pielikumā minētajiem kaitīgajiem organismiem;

14.4. attiecīgais stādījums ir nošķirts no citas izcelsmes materiāla;

14.5. materiāla audzēšanas un uzglabāšanas vieta atbilst normatīvajos aktos par augu karantīnu noteiktajām fitosanitārajām normām;

14.6. materiāls nav inficēts ar augu karantīnas organismiem, citiem sevišķi bīstamiem organismiem un šo noteikumu 2.pielikumā minētajiem kaitīgajiem organismiem;

14.7. vizuālajā pārbaudē materiālam nav konstatēti citi bojājumi, kas varētu ietekmēt tā kvalitāti.
15. No trešajām valstīm ievestais materiāls atbilst fitosanitārajām prasībām saskaņā ar normatīvajiem aktiem augu karantīnas jomā.
16. Lai novērtētu materiāla atbilstību šo noteikumu 14. un 15.punktā minētajām prasībām, dienests veic atbilstības pārbaudi.
17. Reģistrētā persona katru gadu iesniedz dienestā iesniegumu par atbilstības pārbaudes, augu pases un etiķetes nepieciešamību, norādot pārbaudāmā materiāla sugu, daudzumu, audzēšanas platības un pārbaudes vietu, un iesniegumam pievieno audzēto šķirņu sarakstu un platību plānu.
18. Dienests materiāla atbilstības pārbaudes laiku saskaņo ar reģistrēto personu.
19. Dienests atbilstības pārbaudi veic veģetācijas periodā un pirms izplatīšanas. Materiālu, kas izaudzēts no sēklām, pārbauda pirms izplatīšanas.
20. Lai saņemtu atļauju lietot etiķeti no trešajām valstīm ievestajam materiālam, reģistrētā persona 24 stundu laikā pēc materiāla ievešanas iesniedz dienestā iesniegumu par atbilstības pārbaudes nepieciešamību un norāda pārbaudāmā materiāla sugu, šķirni, daudzumu un uzglabāšanas vietu.
21. No trešajām valstīm ievestā materiāla atbilstību šo noteikumu 15.punktā minētajām prasībām dienests pārbauda 48 stundu laikā pēc iesnieguma saņemšanas.
22. Izdevumus, kas saistīti ar materiāla fitosanitāro pārbaudi un atbilstības novērtēšanu augu pases vai etiķetes izsniegšanai, reģistrētā persona sedz saskaņā ar normatīvajiem aktiem par dienesta sniegto maksas pakalpojumu cenrādi.
23. Ja materiāls atbilst šo noteikumu 14. un 15.punktā minētajiem kritērijiem un prasībām, dienests piecu darbdienu laikā pieņem lēmumu par atļauju lietot etiķeti.
24. Ja dienests atbilstības pārbaudes laikā konstatē, ka materiāls neatbilst šo noteikumu prasībām, tas līdz trūkumu pilnīgai novēršanai aizliedz materiāla izplatīšanu un nosaka termiņu to novēršanai.
25. Ja trūkumi nav novērsti dienesta noteiktajā termiņā, dienests pieņem lēmumu par aizliegumu lietot etiķeti un paziņo Eiropas Komisijai un dalībvalstu atbildīgajām iestādēm par reģistrētajām personām, kurām ir aizliegts izplatīt materiālu.
IV. Materiāla izplatīšana un uzskaite
26. Lai nodrošinātu materiāla partiju izsekojamību un iespēju pārbaudīt materiāla identitāti, reģistrētā persona, kas audzē un izplata materiālu, un reģistrētā persona, kas nodarbojas tikai ar materiāla izplatīšanu, kārto etiķešu vai augu pasu uzskaites žurnālu (turpmāk – uzskaites žurnāls).
27. Uzskaites žurnālā norāda:

27.1. ieraksta datumu;

27.2. realizētā materiāla sugu, šķirni un, ja nepieciešams, – potcelma nosaukumu;

27.3. augu daudzumu vienā partijā un partiju skaitu;

27.4. etiķešu vai augu pasu partijas numuru;

27.5. pavadzīmes numuru;

27.6. saņēmēja vārdu, uzvārdu vai nosaukumu un reģistrācijas numuru Uzņēmumu reģistrā, adresi un tālruņa numuru.
28. Ja materiālu izplata mazumtirdzniecībā, uzskaites žurnālā nenorāda šo noteikumu 27.5. un 27.6.apakšpunktā minēto informāciju.
29. No Eiropas Savienības dalībvalstīm un Eiropas Ekonomikas zonas valstīm ievestajam materiālam uzskaites žurnālā norāda materiāla sugu, šķirni, daudzumu, etiķetes vai augu pases numuru un izcelsmes valsti.
30. No trešajām valstīm ievestajam materiālam uzskaites žurnālā norāda sugu, šķirni, daudzumu un fitosanitārās robežkontroles dokumenta numuru.
31. Izrokot materiālu vai atdalot to no mātesauga, pārvietojot materiālu no audzēšanas vietas, uzglabājot vai iesaiņojot un izplatot to, katrai partijai, kura pēc sastāva un izcelsmes ir viendabīgs materiāls un kurai ir viens nosūtītājs, piestiprina etiķeti.
32. Etiķeti un augu pasi sagatavo saskaņā ar normatīvajiem aktiem augu karantīnas jomā.
33. Atļauts izplatīt materiālu ar etiķeti, kas satur šo noteikumu 3.pielikuma I daļā minēto informāciju.
34. Ja saiņošanas vai uzglabāšanas laikā apvieno dažādas izcelsmes vai dažādu partiju materiālu, etiķetē norāda partijas sastāvu un to personu reģistrācijas numurus, kuru materiāls ir jaunizveidotajā partijā.
35. Ja partija sastāv no vairākām iesaiņojuma vienībām, etiķeti piestiprina katrai iesaiņojuma vienībai un uz iesaiņojuma norāda partijas numuru.
36. Ja materiālam saskaņā ar normatīvajiem aktiem augu karantīnas jomā nepieciešams pievienot augu pasi, etiķeti var aizstāt ar augu pasi, norādot šo noteikumu 3.pielikuma II daļā minēto informāciju.
37. Partijas numurs, ko piešķir Latvijā sagatavotajām etiķetēm un augu pasēm, ietver:

37.1. tā veģetācijas perioda gada pēdējos divus ciparus, kurā veikta atbilstības pārbaude;

37.2. dienesta piešķirtās etiķetes vai augu pases sagatavotāja kodu;

37.3. kārtas numuru etiķešu vai augu pasu uzskaites žurnālā.
38. Dienestā izgatavotajām etiķetēm un augu pasēm šo noteikumu 37.2.apakšpunktā minēto sagatavotāja kodu nenorāda.
39. Ja materiāls ir izaudzēts no sēklām, etiķetē norāda sēklu partijas numuru.
40. Reģistrētajai personai ir tiesības sagatavot etiķetes vai augu pases, ja dienests, veicot reģistrētās personas pārbaudes, gada laikā pirms šo noteikumu 41.punktā minētā iesnieguma saņemšanas nav konstatējis šajos noteikumos un normatīvajos aktos augu karantīnas jomā noteikto prasību pārkāpumus.
41. Lai reģistrētā persona saņemtu atļauju sagatavot etiķetes vai augu pases, tā iesniedz dienestā iesniegumu par etiķetes vai augu pases sagatavošanu un etiķetes vai augu pases paraugu.
42. Ja reģistrētā persona etiķetē vai augu pasē norāda papildinformāciju, tā ir skaidri nošķirta no pamatinformācijas.
43. Dienests izvērtē etiķetes vai augu pases parauga atbilstību šo noteikumu 33., 36. un 37.punktam un 3.pielikumam un 30 dienu laikā pieņem lēmumu par atļaujas izsniegšanu reģistrētajai personai izgatavot etiķetes vai augu pases. Dienests apstiprina etiķetes vai augu pases paraugu un piešķir etiķešu vai augu pasu sagatavotāja kodu.
44. Ja mainījusies etiķetes vai augu pases paraugā ietvertā informācija vai to izgatavošanai izmantotais materiāls, reģistrētā persona iesniedz dienestā iesniegumu par izmaiņām etiķetē vai augu pasē un pievieno etiķetes vai augu pases paraugu. Dienests iesniegumu izvērtē saskaņā ar normatīvajiem aktiem par augu karantīnu un šo noteikumu 43.punktu.
45. Materiālu var izplatīt, ja šo noteikumu 1.pielikumā minēto sugu šķirne ir iekļauta Eiropas Savienības kopējā dārzeņu šķirņu katalogā vai Latvijas augu šķirņu katalogā saskaņā ar normatīvajiem aktiem par dārzeņu sēklaudzēšanu un sēklu tirdzniecību.
46. Ja dienests konstatē, ka reģistrētā persona neievēro šajos noteikumos un normatīvajos aktos augu karantīnas jomā noteiktās prasības, dienests anulē šo noteikumu 43.punktā minēto lēmumu.
47. Personas, kas nav pakļautas reģistrācijai saskaņā ar šo noteikumu 6.punktu, izplatot materiālu, marķējumā norāda sugas botānisko nosaukumu, šķirnes nosaukumu, personas vārdu, uzvārdu vai nosaukumu un adresi.
48. Visu ar materiāla apriti saistīto dokumentāciju reģistrētā persona glabā trīs gadus.
V. Noslēguma jautājumi
49. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2003.gada 9.decembra noteikumus Nr.690 "Noteikumi par dārzeņu pavairojamo materiālu" (Latvijas Vēstnesis, 2003, 176.nr.).
50. Šo noteikumu 9.5.2.apakšpunkts un 15., 20. un 30.punkts ir spēkā līdz 2012.gada 31.decembrim.
Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām
Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no:

1) Padomes 2008.gada 15.jūlija Direktīvas 2008/72/EK par tāda dārzeņu pavairošanas un stādāmā materiāla tirdzniecību, kas nav sēklas;

2) Komisijas 1993.gada 2.jūlija Direktīvas 93/61/EEK, kas nosaka grafiku, kurā norādīti izpildāmie nosacījumi attiecībā uz dārzeņu pavairošanas un stādāmo materiālu, kas nav sēklas, ievērojot Padomes Direktīvu 92/33/EEK;

3) Komisijas 1993.gada 5.jūlija Direktīvas 93/62/EEK, ar ko nosaka īstenošanas pasākumus, kuri attiecas uz piegādātāju un uzņēmumu pārraudzību un kontroli, ievērojot Padomes Direktīvu 92/33/EEK par tāda dārzeņu pavairošanas un stādāmā materiāla tirdzniecību, kas nav sēklas;

4) Komisijas 2006.gada 5.decembra Direktīvas 2006/124/EK par tirdzniecību ar dārzeņu pavairošanas un stādāmo materiālu, kas nav sēklas, un Padomes Direktīvu 2002/55/EK par dārzeņu sēklu tirdzniecību.
Ministru prezidents V.Dombrovskis

Zemkopības ministra vietā – izglītības un zinātnes ministre T.Koķe
1.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 9.februāra noteikumiem Nr.124
Dārzeņu ģintis un sugas

1. Sīpoli (Allium cepa L.)

2. Šalotes (Allium cepa Aggregatum grupa)

3. Lielloku sīpoli (Allium fistulosum L.)

4. Puravi (Allium porrum L.)

5. Ķiploki (Allium sativum L.)

6. Maurloki (Allium schoenoprasum L.)

7. Kārveles (Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.)

8. Selerijas, sakņu selerijas (Apium graveolens L.)

9. Sparģeļi jeb ārstniecības asparāgi (Asparagus officinalis L.)

10. Galda bietes (Beta vulgaris L.)

11. Lapu bietes (mangoldi) (Beta vulgaris L.)

12. Kolrābji (Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. gongylodes)

13. Lapu kāposti (Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. sabellica L.)

14. Ziedkāposti (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. botrytis L.)

15. Brokoļi (sparģeļkāposti) (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.)

16. Baltie galviņkāposti (Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. alba DC.)

17. Sarkanie galviņkāposti (Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. rubra DC.)

18. Virziņkāposti (Savojas kāposti) (Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. sabauda L.)

19. Rožkāposti (Briseles kāposti) (Brassica oleracea L. convar. oleracea var. gemmifera DC.)

20. Pekinas kāposti (Ķīnas kāposti) (Brassica rapa L.)

21. Rāceņi (Brassica rapa L.)

22. Paprika (dārzeņpipari) (Capsicum annuum L.)

23. Endīvijas (Cichorium endivia L.)

24. Vitlufa cigoriņi (Cichorium intybus L.)

25. Sakņu cigoriņi (Cichorium intybus L. (partim) var. sativum Bisch.)

26. Lapu cigoriņi (Cichorium intybus L. (partim) var. foliosum Bisch.)

27. Arbūzi (Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai)

28. Melones (Cucumis melo L.)

29. Gurķi (Cucumis sativus L.)

30. Lielaugļu ķirbji (Cucurbita maxima Duch.)

31. Kabači, cukini, patisoni (Cucurbita pepo L.)

32. Artišoki, lapu artišoki (Cynara cardunculus L.)

33. Burkāni (Daucus carota L.)

34. Fenheļi (Foeniculum vulgare Mill.)

35. Dārza salāti (Lactuca sativa L.)

36. Tomāti (Lycopersicon lycopersicum Mill.)

37. Pētersīļi (Petroselinum sp (Mill.) Nyman ex A. W. Hill)

38. Daudzziedu pupiņas (Phaseolus coccineus L.)

39. Krūmu pupiņas, kāršu pupiņas (Phaseolus vulgaris L.)

40. Zirņi, izņemot sējas zirņus (Pisum sativum L. (partim))

41. Redīsi (Raphanus sativus L. convar. rapifera (DC. Pers.) Sazon.)

42. Rutki (Raphanus sativus L. convar. hybernis (Alef.) Sazon.)

43. Rabarberi (Rheum spp.)

44. Melnsaknes (skorcionēras) (Scorzonera hispanica L.)

45. Baklažāni (Solanum melongena L.)

46. Dārza spināti (Spinacia oleracea L.)

47. Salātu baldriņi (Valerianella locusta L. Laterr.)

48. Dārza pupas (cūku pupas) (Vicia faba L. (partim))

49. Cukurkukurūza, uzplīstošā kukurūza (Zea mays L. (partim))

Zemkopības ministra vietā – izglītības un zinātnes ministre T.Koķe
2.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 9.februāra noteikumiem Nr.124
Augiem kaitīgie organismi

Nr.p.k.

Dārzeņu ģintis un sugas

Kaitīgie organismi

1.

Arbūzi (Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai) 1.1. kukaiņi, ērces un nematodes jebkurā attīstības stadijā:
1.1.1. Aleyrodidae
1.1.2. Aphididae
1.1.3. Meloidogyne spp.
1.1.4. Polyphagotarsonemus latus
1.1.5. Tetranychus spp.
1.1.6. Thysanoptera, īpaši Frankliniella occidentalis
1.2. sēnes Colletotrichum lagenarium
1.3. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši Watermelon mosaic virus 2 (WMV-2)

2.

Baklažāni
(Solanum melongena L.)

2.1. kukaiņi, ērces un nematodes jebkurā attīstības stadijā:
2.1.1. Aleyrodidae
2.1.2. Aphididae
2.1.3. Hemitarsonemus latus
2.1.4. Leptinotarsa decemlineata
2.1.5. Meloidogyne spp.
2.1.6. Tetranychus spp.
2.1.7. Thysanoptera, īpaši Frankliniella occidentalis
2.2. sēnes:
2.2.1. Fusarium spp.
2.2.2. Leveillula taurica f. sp. cynara
2.2.3. Rhizoctonia solani
2.2.4. Pythium spp.
2.2.5. Sclerotinia sclerotiorum
2.2.6. Verticillium spp.
2.3. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši:
2.3.1. Cucumber mosaic virus (CMV)
2.3.2. Eggplant mosaic virus (EMMV)
2.3.3. Potato virus Y (PVY)
2.3.4. Tobacco mosaic virus (TMV)

3.

Kāpostu ģints augi (Brassica oleracea L.) (baltie un sarkanie galviņkāposti, kolrābji, lapu kāposti, rožkāposti jeb Briseles kāposti, brokoļi jeb sparģeļkāposti, virziņkāposti jeb Savojas kāposti, ziedkāposti) 3.1. kukaiņi, ērces un nematodes jebkurā attīstības stadijā:
3.1.1. Aleyrodidae
3.1.2. Aphididae
3.1.3. Heterodera spp.
3.1.4. Lepidoptera, īpaši Pieris brassicae
3.1.5. Thysanoptera, īpaši Frankliniella occidentalis
3.2. baktērijas:
3.2.1. Pseudomonas syringae pv. maculicola
3.2.2. Xanthomonas campestris pv. campestris
    3.3. sēnes:
3.3.1. Alternaria brassicae
3.3.2. Mycosphaerella spp.
3.3.3. Phoma lingam
3.3.4. Plasmodiophora brassicae
3.3.5. Pythium spp.
3.3.6. Rhizoctonia solani
3.4. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši:
3.4.1. Tospovirusses
3.4.2. Cauliflower mosaic virus (CaMV)
3.4.3. Turnip mosaic virus (TuMV)

4.

Dārza salāti
(Lactuca sativa L.)
4.1. kukaiņi, ērces un nematodes jebkurā attīstības stadijā:
4.1.1. Aphididae
4.1.2. Meloidogyne spp.
4.1.3. Thysanoptera, īpaši Frankliniella occidentalis
4.2. sēnes:
4.2.1. Botrytis cinerea
4.2.2. Bremia lactucae
4.2.3. Pythium spp.
4.3. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši:
4.3.1. Lettuce ring necrosis
4.3.2. Lettuce big vein virus (LBVV)
4.3.3. Lettuce mosaic virus (LMV)

5.

Sīpoli
(Allium cepa L.)
5.1. kukaiņi, ērces un nematodes jebkurā attīstības stadijā:
5.1.1. Delia spp.
5.1.2. Meloidogyne spp.
5.1.3. Thysanoptera, īpaši Thrips tabaci
5.2. baktērijas Pseudomonas spp.
5.3. sēnes:
5.3.1. Botrytis spp.
5.3.2. Fusarium oxysporum f. sp. cepae
5.3.3. Peronospora destructor
5.3.4. Sclerotium cepivorum
5.4. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši Onion yellow dwarf virus (OYDV)

6.

Fenheļi
(Foeniculum vulgare Mill.)
6.1. kukaiņi, ērces un nematodes jebkurā attīstības stadijā:
6.1.1. Aleyrodidae
6.1.2. Aphididae
6.1.3. Thysanoptera
6.2. baktērijas:
6.2.1. Erwinia carotovora subsp. carotovora
6.2.2. Pseudomonas marginalis pv. marginalis
6.3. sēnes:
6.3.1. Cercospora foeniculi
6.3.2. Phytophthora syringae
6.3.3. Sclerotinia spp.
6.4. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši Celery mosaic virus (CeMV)

7.

Endīvijas
(Cichorium endivia L.)
7.1. kukaiņi, ērces un nematodes jebkurā attīstības stadijā:
7.1.1. Aphididae
7.1.2. Thysanoptera, īpaši Frankliniella occidentalis
7.2. sēnes:
7.2.1. Botrytis cinerea
7.2.2. Erysiphe cichoriacearum
7.2.3. Sclerotinia spp.
7.3. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši:
7.3.1. Lettuce mosaic virus (LMV)
7.3.2. Beet western yellow virus (BWYV)

8.

Galda bietes
(Beta vulgaris L.) un lapu bietes (mangoldi) (Beta vulgaris L.)
8.1. kukaiņi jebkurā attīstības stadijā Pegomyia betae
8.2. sēnes Phoma betae
8.3. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi

9.

Gurķi
(Cucumis sativus L.)
9.1. kukaiņi, ērces un nematodes jebkurā attīstības stadijā:
9.1.1. Aleyrodidae
9.1.2. Aphididae
9.1.3. Delia platura
9.1.4. Meloidogyne spp.
9.1.5. Polyphagotarsonemus latus
9.1.6. Tetranychus spp.
9.1.7. Thysanoptera, īpaši Frankliniella occidentalis
9.2. baktērijas Pseudomonas synringae pv. lachrymans
9.3. sēnes:
9.3.1. Fusarium spp.
9.3.2. Phytophthora spp.
9.3.3. Pseudoperonospora cubensis
9.3.4. Pythium spp.
9.3.5. Rhizoctonia spp.
9.3.6. Sphaerotheca fuliginea
9.3.7. Verticillium spp.
9.4. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi

10.

Kabači, cukini, patisoni (Cucurbita pepo L.) 10.1. kukaiņi, ērces un nematodes jebkurā attīstības stadijā:
10.1.1. Aleyrodidae
10.1.2. Aphididae
10.1.3. Meloidogyne spp.
10.1.4. Polyphagotarsonemus latus
10.1.5. Tetranychus spp.
10.1.6. Thysanoptera, īpaši Frankliniella occidentalis
10.2. baktērijas Pseudomonas synringae pv. lachrymans
10.3. sēnes:
10.3.1. Fusarium spp.
10.3.2. Sphaerotheca fuliginea
10.3.3. Verticillium spp.
10.4. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši:
10.4.1. Tospovirusses
10.4.2. Cucumber mosaic virus (CMV)
10.4.3. Squash mosaic virus (SqMV)
10.4.4. Zucchini yellow mosaic virus (ZYMV)

11.

Ķiploki
(Allium sativum)
11.1. kukaiņi, ērces un nematodes jebkurā attīstības stadijā:
11.1.1. Aceria tulipae
11.1.2. Delia spp.
11.1.3. Thysanoptera
11.2. baktērijas Pseudomonas fluorescens
11.3. sēnes Sclerotium cepivorum
11.4. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši Onion yellow dwarf virus (OYDV)

12.

Artišoki un lapu artišoki (Cynara cardunculus L.) 12.1. kukaiņi, ērces un nematodes jebkurā attīstības stadijā:
12.1.1. Aleyrodidae
12.1.2. Aphididae
12.1.3. Thysanoptera
12.2. sēnes:
12.2.1. Bremia lactucae
12.2.2. Leveilulla taurica f. sp. cynara
12.2.3. Pythium spp.
12.2.4. Rhizoctonia solani
12.2.5. Sclerotium rolfsii
12.2.6. Sclerotinia sclerotiorum
12.2.7. Verticillium dahliae
12.3. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi

13.

Lielaugļu ķirbji (Cucurbita maxima Duchesne) 13.1. kukaiņi, ērces un nematodes jebkurā attīstības stadijā:
13.1.1. Aleyrodidae
13.1.2. Aphididae
13.1.3. Meloidogyne spp.
13.1.4. Polyphagotarsonemus latus
13.1.5. Tetranychus spp.
13.1.6. Thysanoptera, īpaši Frankliniella occidentalis
13.2. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi

14.

Lielloku sīpoli
(Allium fistulosum L.)
14.1. kukaiņi, ērces un nematodes jebkurā attīstības stadijā:
14.1.1. Delia spp.
14.1.2. Thysanoptera, īpaši Thrips tabaci
14.2. baktērijas Sclerotium cepivorum
14.3. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši Onion yellow dwarf virus (OYDV)

15.

Melones
(Cucumis melo L.)
15.1. kukaiņi, ērces un nematodes jebkurā attīstības stadijā:
15.1.1. Aleyrodidae
15.1.2. Aphididae
15.1.3. Meloidogyne spp.
15.1.4. Polyphagotarsonemus latus
15.1.5. Tetranychus spp.
15.1.6. Thysanoptera, īpaši Frankliniella occidentalis
15.2. baktērijas Pseudomonas synringae pv. lachrymans
15.3. sēnes:
15.3.1. Colletotrichum lagenarium
15.3.2. Fusarium spp.
15.3.3. Pythium spp.
15.3.4. Sphaerotheca fuliginea
15.3.5. Verticillium spp.
15.4. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši:
15.4.1. Squash mosaic virus (SqMV)
15.4.2. Cucumber green mottle mosaic virus (CGMMV)
15.4.3. Cucumber mosaic virus (CMV)

16.

Paprika jeb dārzeņpipari (Capsicum annuum L.) 16.1. kukaiņi, ērces un nematodes jebkurā attīstības stadijā:
16.1.1. Aleyrodidae
16.1.2. Leptinotarsa decemlineata
16.1.3. Ostrinia nubilalis
16.1.4. Phthorimaea operculella
16.1.5. Tetranychidae
16.1.6. Thysanoptera, īpaši Frankliniella occidentalis
16.2. sēnes:
16.2.1. Leveilulla taurica
16.2.2. Pyrenochaeta lycopersici
16.2.3. Pythium spp.
16.2.4. Phytophthora capsici
16.2.5. Verticillium albo atrum
16.2.6. Verticillium dahliae
16.3. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši:
16.3.1. Tobacco mosaic virus (TMV)
16.3.2. Pepper mild mottle virus (PMMoV)
16.3.3. Tomato mosaic virus (ToMV)
16.3.4. Cucumber mosaic virus (CMV)

17.

Pekinas kāposti jeb Ķīnas kāposti
(Brassica rapa L.), rāceņi (Brassica rapa L.)
17.1. kukaiņi, ērces un nematodes jebkurā attīstības stadijā:
17.1.1. Aphididae
17.1.2. Lepidoptera, īpaši Pieris brassicae
17.2. baktērijas:
17.2.1. Erwinia carotovora
17.2.2. Xanthomonas campestris pv. campestris
17.3. sēnes:
17.3.1. Alternaria brassicae
17.3.2. Botrytis cinerea
17.3.3. Mycosphaerella spp.
17.3.4. Phoma lingam
17.3.5. Plasmodiophora brassicae
17.3.6. Sclerotinia spp.
17.4. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši Tospovirusses

18.

Puravi
(Allium porrum L.)
18.1. kukaiņi, ērces un nematodes jebkurā attīstības stadijā:
18.1.1. Delia spp.
18.1.2. Thysanoptera
18.2. baktērijas Pseudomonas spp.
18.3. sēnes:
18.3.1. Alternaria porri
18.3.2. Fusarium culmorum
18.3.3. Phytophtora porri
18.3.4. Sclerotium cepivorum
18.4. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši Leek yellow stripe virus (LYSV)

19.

Rabarberi
(Rheum spp.)
19.1. baktērijas:
19.1.1. Agrobacterium tumefaciens
19.1.2. Erwinia rhapontici
19.2. sēnes:
19.2.1. Armillariella mellea
19.2.2. Verticillium spp.
19.3. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši:
19.3.1. Turnip mosaic virus (TuMV)
19.3.2. Arabis mosaic virus (ArMV)

20.

Sakņu jeb Vitlufa cigoriņi
(Cichorum intybus L. (partim) var. sativum Bisch.), lapu cigoriņi (Cichorum intybus L. (partim) var. foliosum Bisch.)
20.1. kukaiņi, ērces un nematodes jebkurā attīstības stadijā:
20.1.1. Aphididae
20.1.2. Napomyza cichorii
20.1.3. Apion assimile
20.2. baktērijas:
20.2.1. Erwinia carotovora
20.2.2. Erwinia chrysanthemi
20.2.3. Pseudomonas marginalis
20.3. sēnes:
20.3.1. Phoma exigua
20.3.2. Phytophthora erythroseptica
20.3.3. Pythium spp.
20.3.4. Sclerothinia sclerotiorum

21.

Selerijas, sakņu selerijas (Apium graveolens L.) 21.1. kukaiņi, ērces un nematodes jebkurā attīstības stadijā:
21.1.1. Acidia heraclei
21.1.2. Lygus spp.
21.1.3. Psila rosae
21.1.4. Thysanoptera, īpaši Frankliniella occidentalis un Thrips tabaci
21.2. baktērijas:
21.2.1. Erwinia carotovora subsp. carotovora
21.2.2. Pseudomonas syringae pv. apii
21.3. sēnes:
21.3.1. Fusarium oxysporum f. sp. apii
21.3.2. Phoma apiicola
21.3.3. Pythium spp.
21.3.4. Sclerotina sclerotiorum
21.3.5. Septoria apiicola
21.4. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši:
21.4.1. Celery mosaic virus (CeMV)
21.4.2. Cucumber mosaic virus (CMV)

22.

Sparģeļi jeb ārstniecības asparāgi
(Asparagus officinalis L.)
22.1. kukaiņi, ērces un nematodes jebkurā attīstības stadijā:
22.1.1. Brachyorynella asparagi
22.1.2. Hypopta caestrum
22.1.3. Platyparea poecyloptera
22.2. sēnes:
22.2.1. Fusarium spp.
22.2.2. Rhizoctonia violacea
22.3. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi

23.

Šalotes
(Allium cepa Aggregatum grupa)
23.1. kukaiņi, ērces un nematodes jebkurā attīstības stadijā:
23.1.1. Delia spp.
23.1.2. Thysanoptera, īpaši Thrips tabaci
23.2. sēnes:
23.2.1. Botrytis spp.
23.2.2. Peronospora destructor
23.2.3. Sclerotium cepivorum
23.3. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši Onion yellow dwarf virus (OYDV)

24.

Tomāti
(Lycopersicon lycopersicum Mill.)
24.1. kukaiņi, ērces un nematodes jebkurā attīstības stadijā:
24.1.1. Aleyrodidae
24.1.2. Aphididae
24.1.3. Hauptidia maroccana
24.1.4. Meloidogyne spp.
24.1.5. Tetranychus spp.
24.1.6. Thysanoptera, īpaši Frankliniella occidentalis
24.1.7. Vasates lycopercici
24.2. baktērijas Pseudomonas syringae pv. tomato
24.3. sēnes:
24.3.1. Alternaria solani
24.3.2. Cladosporium fulvum
24.3.3. Colletotrichum coccoides
24.3.4. Didymella lycopersici
24.3.5. Fusarium oxysporum
24.3.6. Leveillula taurica
24.3.7. Phytophthora nicotianae
24.3.8. Pyrenochaeta lycopersici
24.3.9. Pythium spp.
24.3.10. Rhizoctonia solani
24.3.11. Sclerotinia sclerotiorum
24.3.12. Verticillium spp.
24.4. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši:
24.4.1. Cucumber mosaic virus (CMV)
24.4.2. Potato virus X (PVX)
    24.4.3. Potato virus Y (PVY)
24.4.4. Tomato yellow leaf curl virus (TYLCV)
24.4.5. Tomato mosaic virus (ToMV)
24.4.6. Tobacco mosaic virus (TMV)
Zemkopības ministra vietā – izglītības un zinātnes ministre T.Koķe
3.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 9.februāra noteikumiem Nr.124
Etiķetē un augu pasē norādāmā informācija

I. Etiķetē norādāmā informācija

Nr.p.k.

Informācija

Apzīmējums uz Latvijā sagatavotās etiķetes

1.

Norāde par EK kvalitāti EK kvalitāte

2.

ISO valsts kods, kurā izsniegta etiķete LV

3.

Valsts augu aizsardzības dienesta nosaukuma abreviatūra VAAD

4.

Reģistrētās personas reģistrācijas numurs Reģ. Nr. VAAD

5.

Reģistrētās personas vārds un uzvārds vai nosaukums Vārds un uzvārds vai nosaukums

6.

Partijas numurs 00 00 000

7.

Etiķetes izsniegšanas datums 00.00.0000.

8.

Sugas botāniskais nosaukums XXXX

9.

Šķirnes nosaukums XXXX

10.

Daudzums XXXX gab.

11.

Ievedot no trešajām valstīm – materiāla izcelsmes valsts XXXX

II. Augu pasē norādāmā informācija

Nr.p.k.

Informācija

Apzīmējums uz Latvijā sagatavotās augu pases

1.

Dokumenta nosaukums EK augu pase

2.

Norāde par EK kvalitāti EK kvalitāte

3.

ISO valsts kods, kurā izsniegta augu pase LV

4.

Valsts augu aizsardzības dienesta nosaukuma abreviatūra VAAD

5.

Reģistrētās personas reģistrācijas numurs Reģ. Nr.

6.

Reģistrētās personas vārds un uzvārds vai nosaukums Vārds un uzvārds vai nosaukums

7.

Partijas numurs 00 00 000

8.

Augu pases izsniegšanas datums* 00.00.0000.

9.

Sugas botāniskais nosaukums XXXX

10.

Šķirnes nosaukums XXXX

11.

Daudzums XXXX gab.

12.

Ja augi, augu produkti paredzēti tirdzniecībai aizsargājamā zonā, norāda apzīmējumu "ZP" un aizsargājamās zonas kodu, kurā augu pase ir derīga ZP XXXX

13.

Ja augiem, augu produktiem ir nepieciešama aizvietotājpase (ja augu partija tiek sadalīta vai apvienota ar citas partijas augiem), pievieno apzīmējumu "RP" un sākotnēji izsniegtās augu pases izdevēja reģistrācijas numuru un valsti RP XXXX

14.

Materiāla izcelsmes valsts, ja tas ievests no trešajām valstīm XXXX

Piezīme. * Nav obligāti jānorāda.

Zemkopības ministra vietā – izglītības un zinātnes ministre T.Koķe

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!