• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par ES fondu apguvi un 2010.gada ES fondu mērķiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.02.2010., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205222

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Kredītiestāžu likuma grozījumiem

Vēl šajā numurā

16.02.2010., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par ES fondu apguvi un 2010.gada ES fondu mērķiem

11.februārī Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāra vietnieks un Eiropas Savienības (ES) fondu vadošās iestādes vadītājs Latvijā Andžs Ūbelis informēja par ES fondu apguvi līdz 2009.gada beigām, 2010.gada mērķiem un FM jau veiktajiem un plānotajiem ES fondu apguves vienkāršošanas pasākumiem.

ES fondu projekti Latvijā līdz 2009.gada beigām ir apstiprināti par 1,6 miljardiem latu, kas ir 49% no Latvijai 2007.–2013.gada periodā pieejamā ES fondu finansējuma. Savukārt finansējuma saņēmējiem ir izmaksāti ~482 miljoni latu jeb 15,2% no Latvijai pieejamā ES fondu finansējuma.

2010.gadā tautsaimniecībā plānots ieguldīt gandrīz pusmiljardu latu ES finansējuma, tai skaitā 105 miljonus latu transporta un informācijas komunikāciju tehnoloģiju nozarē, gandrīz 90 miljonus latu enerģētikas un vides jomā, 85 miljonus latu uzņēmējdarbībā un inovācijās un ~90 miljonus latu novirzīt nodarbinātības veicināšanai.

Tāpat plānots, ka 2010.gadā ES fondu projekti tiks apstiprināti 65% apmērā no 2007.–2013.gada periodā pieejamā ES fondu finansējuma, savukārt finansējuma saņēmējiem tiks izmaksāti 30% no piešķirtā ES finansējuma.

A.Ūbelis pauda, ka 2009.gadā veiktie ES fondu ieviešanas sistēmas vienkāršošanas un naudas plūsmas paātrināšanas pasākumi ir devuši pozitīvu rezultātu.

ES fondu vienkāršošanas ietvaros ir paātrināta maksājumu plūsma un ES finansējuma atgriešana valsts budžetā, ir panāktas vienotas prasības projekta progresa pārskatiem, samazināts projekta ziņojumu iesniegšanas biežums. Tāpat projektu īstenotājiem ir atvieglota atskaitīšanās par projektā iztērētajiem līdzekļiem.

Ir uzlabota informācijas pieejamība, izveidojot centralizētu ES fondu kalendāru un aktivitāšu meklētāju. Tāpat ir panākts, ka turpmāk komersanti kontu ES fondu projekta avansa saņemšanai varēs atvērt ne tikai Valsts kasē, bet arī komercbankā.

A.Ūbelis uzsvēra, ka finansējuma saņēmējiem izvirzīto prasību atvieglošana tiks turpināta.

ES fondu vadošās iestādes vadītājs pastāstīja, ka Latvijā ES fondu apguves sistēmas rādītāji ir vieni no labākajiem starp ES jaunajām dalībvalstīm, ko apliecina ES fondu vadošās iestādes FM veiktā aptauja par ES fondu vadības un kontroles sistēmas darbības rādītājiem ES jaunajās dalībvalstīs.

Piemēram, Latvijā ES fondu projekts izvērtējams 12 nedēļu laikā, savukārt aiz Latvijas paliek Lietuva, Igaunija un Kipra, kur reālais projektu vērtēšanas laiks ir 16 nedēļas, Polija – 17 nedēļas, Slovēnija – 20 nedēļas un Malta – 24 nedēļas.

Latvijai ir arī labi rezultāti attiecībā uz starpposma izdevumu deklarācijas izskatīšanas ātrumu. Latvijā tās ir 18 darba dienas, savukārt, piemēram, Slovēnijā izdevumu deklarācija tiek skatīta līdz pat 30 dienām.

Lai novērtētu Eiropas Savienības finansējuma saņēmēju apmierinātību, FM 2009.gada nogalē veica pētījumu, aptverot visus projektu ieviešanas posmus – no projektu gatavošanas līdz noslēguma atskaitēm un pārbaudēm.

Pētījuma rezultāti apliecināja, ka finansējuma saņēmēji ir apmierināti ar dažādām projekta cikla stadijām un augstu tiek vērtēta ES fondu iestāžu darbinieku atsaucība radušos jautājumu risināšanā.

Pētījuma ietvaros noskaidrots, ka 85% respondentu informāciju par finansējuma saņemšanas iespējām vērtē kā pietiekamu un ir apmierināti ar sadarbību ar ES fondu apkalpojušo iestādi projekta atlases un īstenošanas stadijā. 90% respondentu projekta līguma nosacījumus vērtē kā saprotamus, un 56% respondentu projekta progresa pārskata aizpildīšanu vērtē kā saprotamu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!