• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs: Par Latvijas Garantiju aģentūras paveikto 2009.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.02.2010., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205228

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izsakot līdzjūtību Beļģijas tautai sakarā ar vilcienu sadursmi

Vēl šajā numurā

16.02.2010., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs: Par Latvijas Garantiju aģentūras paveikto 2009.gadā

Ekonomikas ministrs Artis Kampars, komentējot valsts uzņēmuma “Latvijas Garantiju aģentūra” 2009.gada 4.ceturkšņa neauditēto pārskatu, ir atzinis, ka nepilna gada laikā Latvijas Garantiju aģentūra (LGA) ir uzrādījusi acīmredzamu progresu un kļuvusi par būtisku instrumentu uzņēmēju atbalstam.

“Sākot pildīt ministra pienākumus 2009.gada 12.martā, Latvijas Garantiju aģentūra bija viena no pirmajām, kas piedzīvoja būtiskas reformas gan darba organizācijā, gan kadru politikā. Latvijas Garantiju aģentūrai pirmais pārbaudījums bija 1.jūnijā ieviest eksportkredīta garantijas. Šis uzdevums tika izpildīts. Savukārt gada griezumā redzams, ka Latvijas Garantiju aģentūra ir kļuvusi par būtisku instrumentu uzņēmēju atbalstam,” uzsver A.Kampars.

LGA savā pārskata ziņojumā informē, ka pērnā gada vidū bija vērojams izteikti liels pieprasījums pēc kredītu restrukturizācijas garantijām, kas izskaidrojams ar bankās notikušo kredītportfeļu pārvērtēšanu, pārstrukturējot aizdevumus uzņēmumiem, kas uzrādīja potenciālu pārdzīvot krīzi. Vienlaikus pieauga pieprasījums pēc kompensāciju izmaksām par garantijām kredītiem uzņēmumiem, kuri nespēja adekvāti reaģēt uz krīzes nestajiem izaicinājumiem.

2010.gadu LGA sāk ar ievērojamu pamatkapitālu un jaunām garantiju programmu iestrādnēm, kas ļauj droši apgalvot, ka aģentūra ir gatava sniegt atbalstu tautsaimniecības atlabšanas posmā. Aicinām uzņēmējus un sadarbības partnerus aktīvi izmantot LGA sniegtās iespējas!

Par Kredītu garantiju programmu

Kopumā Kredītu garantiju programmā LGA 2009.gadā saņēma garantiju pieprasījumus par 96 miljoniem latu; līdz gada beigām LGA bija izsniegusi 300 garantijas 108 komersantiem par kopējo summu 34,5 miljoni latu.

Lai paplašinātu uzņēmēju loku, kas var pieteikties kredītu garantijām, šā gada janvārī tika pieņemti grozījumi attiecīgajos Ministru kabineta noteikumos, iekļaujot pretendentu sarakstā arī lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības.

Par eksporta garantiju programmu

Šajā programmā LGA 2009.gadā saņēma 49 pieteikumus garantijas saņemšanai, no kuriem 24 tika apstiprināti par kopējo summu 1,43 miljoni latu. Līdz 2009.gada beigām tika noslēgti 16 līgumi par kopējo summu 0,8 miljoni latu.

Izmaiņas ir ieviestas arī eksporta garantiju noteikumos – kopš pagājušā gada nogales vairs nepastāv ierobežojumi pretendentiem garantijas saņemšanai darījumiem ārpus ES un OECD valstīm. Ir atcelti eksporta apgrozījuma un pieredzes kritēriji; vienīgais priekšnoteikums paliek apliecinājums par Latviju kā preču izcelsmes valsti.

Kā zināms, Ekonomikas ministrija turpina dialogu ar Eiropas Komisiju par iespēju uzsākt eksporta kredītu garantiju izsniegšanu arī uz Eiropas Savienības un atsevišķām Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas dalībvalstīm – Austrāliju, Kanādu, Īslandi, Japānu, Jaunzēlandi, Norvēģiju, Šveici, Amerikas Savienotajām Valstīm. Lai ļautu Latvijas Garantiju aģentūrai sniegt eksporta kredītu garantijas arī darījumiem uz šīm valstīm, Latvijai jāapliecina minētā apdrošināšanas seguma neesamība vai trūkums Latvijā – t.i., Eiropas Komisijai jāiesniedz rakstiski apliecinājumi, ka pašreizējos tirgus apstākļos kredītrisku apdrošināšanas kompānijas Latvijas eksportētājiem ir atteikušas sniegt eksporta darījumu apdrošināšanas pakalpojumus uz ES un atsevišķām OECD valstīm.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!