• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts ieņēmumu dienests: Par dāvinājumu aplikšanu ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.02.2010., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205292

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienests: Par pensionāru gada ienākumu deklarēšanu

Vēl šajā numurā

17.02.2010., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienests: Par dāvinājumu aplikšanu ar iedzīvotāju ienākuma nodokli

Valsts ieņēmumu dienests (VID) informē, ka 2010.gada 1.janvārī stājās spēkā 2009.gada 1.decembra grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, kuri nosaka, ka no fiziskām personām saņemtas dāvanas apliek ar nodokli. Minētie likuma grozījumi arī nosaka, kādos gadījumos dāvinājumi netiek aplikti ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, tas ir, ja dāvinātājs ir noteikts radinieks vai arī ja dāvinājuma summa gadā nepārsniedz 1000 latus. Personām, kurām saskaņā ar minēto likumu ir jāmaksā nodoklis par dāvinājumu, kas saņemts 2010.gadā, būs jāiesniedz VID gada ienākumu deklarācija līdz 2011.gada 1.aprīlim un aprēķinātais nodoklis līdz noteiktam datumam jāieskaita VID kontā.

Minētā likuma 9.panta pirmās daļas 35.punkts nosaka, ka ar iedzīvotāju ienākuma nodokli netiek aplikti dāvinājumi no fiziskajām personām, ja dāvinātāju ar dāvanas saņēmēju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, tātad arī gadījumā, ja dāvinātājs ir, piemēram, vecāmāte, brālis vai tēva māsa, nodoklis nav jāmaksā. Atbrīvojumu no nodokļa maksāšanas nepiemēro, ja dāvanu dāvina saimnieciskās darbības ietvaros, piemēram, ja dāvanu dāvina dēls individuālais komersants no pārdošanai izgatavotiem juvelierizstrādājumiem.

Tāpat minētā likuma 9.panta pirmās daļas 35.punkts nosaka, ka ar nodokli neapliek dāvinājumus, kurus nav dāvinājis kāds no jau minētajiem radiniekiem, ja dāvinājumu summa taksācijas gada laikā nepārsniedz 1000 latus. Tātad gadījumā, ja, piemēram, persona 2010.gadā no drauga saņem vairākas dāvanas, kuru kopējā summa ir 1100 latu, tad dāvinājuma saņēmējam līdz 2011.gada 1.aprīlim būs VID jāiesniedz gada ienākumu deklarācija un jānomaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis 26% apmērā no pārsnieguma summas, tas ir, no 100 latiem. Atbrīvojumu maksāt nodokli, ja dāvinājumu apmērs nepārsniedz 1000 latus, nepiemēro, ja dāvanu dāvina saimnieciskās darbības ietvaros vai arī ja dāvinājumam ir atlīdzības raksturs Civillikuma izpratnē.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā VID aicina zvanīt uz informatīvo tālruni 1898. Tāpat iedzīvotājiem ir iespēja saņemt konsultācijas elektroniski, rakstot VID nodaļu konsultantiem, vai klātienē nodaļās.

VID Komunikācijas daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!