• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par jauno Eiropas Savienības telesakaru regulatoru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.02.2010., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205301

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ārpuskvotu cukura papildu eksportu 2009.–2010.gadā

Vēl šajā numurā

17.02.2010., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par jauno Eiropas Savienības telesakaru regulatoru

28.janvāris iezīmē jaunas ēras sākumu ES telesakaru nozarē. 27 Eiropas Savienības valstu telesakaru regulatori Briselē pirmo reizi tikās kā jaunās Eiropas Elektronisko sakaru regulatoru iestādes (BEREC) biedri. Jauno Eiropas telesakaru regulatoru BEREC izveidoja pēc tam, kad Padome un Parlaments 2009.gada decembrī pieņēma jaunos ES telesakaru noteikumus. 12 fiksēto un 10 mobilo telesakaru uzņēmumi piedāvā pakalpojumus daudzās citās ES dalībvalstīs, un simtiem uzņēmēju sniedz pārrobežu pakalpojumus, tādējādi šādā situācijā BEREC būs izšķiroša nozīme vienota telesakaru tirgus un konsekventa regulējuma nostiprināšanā visā Eiropā. Jaunā Eiropas telesakaru regulatoru iestāde kopā ar biroju, kurā strādās speciālisti, jo sevišķi palīdzēs nodrošināt godīgu konkurenci vienotajā telesakaru tirgū. Eiropas telesakaru nozares ieņēmumi 2008.gadā sasniedza 351 miljardu eiro.

“ES telesakaru regulatora izveide ir svarīgs pavērsiens Eiropas telesakaru jomā,” sacīja ES telesakaru komisāre Viviena Redinga, kura 2007.gadā ierosināja izveidot šādu iestādi. “Parlaments, Padome un Komisija bija vienisprātis, ka Eiropas vienotajā telesakaru tirgū ir vajadzīga BEREC. Jaunā iestāde palīdzēs valstu telesakaru regulatoriem un Eiropas Komisijai nodrošināt saskanīgus noteikumus un konkurences nosacījumus visā ES. Tas būs atbalsts Eiropas telesakaru pakalpojumu nozarei, kas strauji attīstās tādās jomās kā mobilais internets un var kļūt par ievērojamu ekonomikas atveseļošanas virzītājspēku Eiropā.”

“Pirmā BEREC sanāksme būs solis pareizajā virzienā uz konkurētspējīgāka telesakaru tirgus izveidi Eiropā. Gaidāms, ka tiks panākts patiess progress Eiropas vienotā telesakaru tirgus turpmākajā pilnveidošanā, un tas it sevišķi labvēlīgi ietekmēs 500 miljonus Eiropas iedzīvotāju,” sacīja ES konkurences komisāre Nēlī Krūsa.

Jaunā Eiropas telesakaru iestāde BEREC sniegs svarīgus speciālistu atzinumus par telesakaru tirgus darbību ES. Turklāt BEREC sniegs konsultācijas valstu telesakaru regulatoriem, atbalstīs un papildinās to neatkarīgo darbu, jo īpaši attiecībā uz regulatīviem lēmumiem, kas skar pārrobežu aspektus.

BEREC veido 27 valstu telesakaru regulatoru vadītāji, un tai palīdz birojs, kas sniedz nepieciešamo profesionālo un administratīvo atbalstu BEREC darbībai. Lēmumus galvenokārt pieņems ar divu trešdaļu balsu vairākumu, bet BEREC sniegtiem atzinumiem saistībā ar Komisijas veikto analīzi par pasākumiem, kurus valstu regulatori paziņojuši Eiropas Komisijai, pietiks ar vienkāršu balsu vairākumu.

BEREC aizstāj Eiropas Regulatoru grupu – valstu regulatoru brīvu grupējumu, kas varēja darboties vienīgi uz vienprātības pamata un nebija integrēts ES reglamentējošos procesos.

Lēmums par BEREC biroja galīgo atrašanās vietu vēl jāpieņem, un par to būs jāvienojas starp visu 27 dalībvalstu valdībām. Līdz tam BEREC uz laiku atradīsies Briselē.

Vispārīga informācija

ES telesakaru reformas rezultātā 500 miljoni ES iedzīvotāju var izmantot priekšrocības, ko sniedz plašāka patērētājiem pieejama izvēle spēcīgākas konkurences apstākļos Eiropas telesakaru tirgos, labāks ātrdarbīgu platjoslas interneta savienojumu piedāvājums visā ES un tiesību uz privātās dzīves aizsardzību striktāka ievērošana, nodrošinot telesakaru pakalpojumus. Lai gan jaunais telesakaru regulators BEREC sāka savu darbību 28.janvārī, telesakaru reformas dokumentu kopuma pilnīgai iestrādāšanai valstu tiesību aktos 27 ES dalībvalstīs jānotiek līdz 2011.gada jūnijam.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!