• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrs: Par Latvijas kredītreitinga novērtējumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.02.2010., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205306

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par kvalitātes vadības sistēmas ieviešanu

Vēl šajā numurā

17.02.2010., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrs: Par Latvijas kredītreitinga novērtējumu

12.februārī starptautiskā reitingu aģentūra “Standard&Poor’s” pārvērtēja Latvijas nākotnes vērtējumu un paaugstināja to no negatīva uz stabilu. Vienlaikus tika apstiprināts arī vērtējums Latvijas ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā BB un īstermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā B. Novērtējums BBB naudas brīvai plūsmai un konvertācijai ir saglabājies nemainīgs. Tas ir pozitīvs Latvijas ekonomiskās attīstības potenciāla novērtējums kopumā.

“Pēc pašreizējas Latvijas ekonomiskās un politiskās situācijas rūpīgas izvērtēšanas aģentūra “Standard&Poor’s” ir pārskatījusi mūsu reitingus un ir pieņēmusi lēmumu reitingu paaugstināt. Lēmums apliecina, ka Latvijas valdības darbs ir novērtēts atzinīgi, jo mēs esam veikuši nopietnus un efektīvus pasākumus, kas atspoguļojas 2009.gada budžeta grozījumos un veiktajā fiskālajā konsolidācijā. Šis novērtējums ir ļoti svarīgs mūsu ārvalstu investoriem un visai starptautiskajai sabiedrībai, jo tas ir nozīmīgs signāls, kas apstiprina Latvijas paveikto ekonomiskās krīzes pārvarēšanā. Mums ir labas izredzes atjaunot mūsu tautsaimniecības izaugsmi,” norāda finanšu ministrs Einars Repše.

Kā galvenais apstāklis, kas ļautu iegūt augstāku Latvijas kredītspējas novērtējumu, ir norādīts tas, ka valstī notiek ekonomikas atveseļošanās, samazinoties ārējām svārstībām un valdībai panākot progresu valsts finanšu stabilizēšanā. Ir samazinājušās darbaspēka vienības izmaksas, kas varētu izraisīt konkurences uzlabošanos un veicinātu eksportu.

Paziņojumā par reitinga piešķiršanu visnotaļ augstu ir novērtēti valdības veiktie stingrie konsolidācijas pasākumi gan ieņēmumu, gan izdevumu pusē. 2009.gadā vispārējās valdības deficīts bija 9,0% no IKP; tas varētu samazināties līdz 7,4% 2010.gadā un līdz 4,5% 2011.gadā, neskatoties uz neseno Satversmes tiesas spriedumu pensiju lietā.

Latvijas reitingi atspoguļo valsts iestāžu veiktos budžeta un strukturālos pasākumus, lai novērstu ekonomikas lejupslīdes smagās sekas un uzturētu fiksēta valūtas kursa režīmu, vienlaikus aizsargājot valsts finanses. Latvijas ekonomiskā izaugsme 2009.gadā samazinājās par 18%, ko ietekmēja lielās ārējās svārstības un izsniegto kredītu apjoma pieaugums pēdējos desmit gados, kā arī straujais iekšzemes pieprasījuma samazinājums. “Standard&Poor’s” paredz, ka Latvijas ekonomika sāks stabilizēties 2010.gadā, izaugsmes tempiem palielinoties par aptuveni 1%.

Stabilā nākotnes novērtējuma pamatā ir ekonomikas spēja elastīgi reaģēt uz problēmām, kas radušās, pielāgojot ekonomiku, lai tā būtu mazāk atkarīga no ārējiem līdzekļiem. Ilgtspējīga un no ārējiem stimuliem mazāk atkarīga ekonomikas izaugsmes modeļa attīstīšana varētu pozitīvi ietekmēt reitingus.

Savukārt turpmāka paļaušanās uz ārējiem stimuliem, fiskālo nostāju pavājināšana vai pārliecības par finanšu sistēmu vai valūtas kursu mazināšanās varētu pazemināt reitingus.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!