• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par bērniem drošākiem socializēšanās tīkliem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.02.2010., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205315

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par Eiropas vienoto ārkārtas palīdzības numuru 112

Vēl šajā numurā

17.02.2010., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par bērniem drošākiem socializēšanās tīkliem

Eiropas Savienības mērogā veiktais pētījums liecina, ka 50% Eiropas pusaudžu tīmeklī publisko personiska rakstura informāciju, kas tiešsaistē saglabājas uz visiem laikiem un kas ikvienam pieejama.

9.februārī, kad visā pasaulē tiek atzīmēta drošāka interneta diena, Eiropas Komisija pusaudžiem atgādina: “Domā, ko publisko!” Komisija atzinīgi novērtē pasākumus socializēšanās tīklu vietnes izmantojošo bērnu aizsardzībai, kurus īstenojušas 20 sabiedrības, kas pagājušajā gadā parakstīja principus drošākiem socializēšanās tīkliem. Lielākā daļa šo sabiedrību ir nodrošinājušas nepilngadīgajām personām līdzekļus, kā tie paši var mazināt tiešsaistē sastopamos apdraudējumus, vienkāršojot izmaiņu izdarīšanu privātuma iestatījumos, ļaujot bloķēt lietotājus vai izdzēst nevēlamus komentārus vai saturu.

Tomēr Komisija uzsver, ka ir vēl daudz kas jāpaveic, lai aizsargātu bērnus tiešsaistē. Tikai mazāk nekā puse socializēšanās tīklu sabiedrību (40%) noklusējuma iestatījumos paredz, ka to personu profiliem, kas nav sasnieguši 18 gadu vecumu, var piekļūt tikai šo personu draugi, un tikai viena trešdaļa sabiedrību ir atbildējusi uz lietotāju iesūtītajiem ziņojumiem, kuros lūgta palīdzība.

“Ja mēs vēlamies, lai mūsu bērni pirms informācijas publiskošanas tiešsaistē divkārt padomātu, socializēšanās tīklu sabiedrībām vajadzētu publiskot pareizu informāciju un šim nolūkam izvēlēties piemērotu valodu. Pagājušajā gadā Eiropas Komisija aicināja sabiedrības rīkoties, un man ir patiess prieks par to, ka daudzas no tām uz šo aicinājumu ir atsaukušās,” sacīja ES informācijas sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu komisāre Viviena Redinga. “Tomēr es atļaujos cerēt, ka tās izdarīs vēl vairāk. Jau noklusējuma iestatījumos jāparedz nepilngadīgo personu profilu privātums, un uz jautājumiem vai arī ziņojumiem par ļaunprātīgas izmantošanas gadījumiem jāsniedz operatīvas un atbilstošas atbildes. Mūsdienās internets mūsu bērniem ir ārkārtīgi svarīgs, un mēs visi kopā esam atbildīgi par to, lai tas būtu drošs.”

Pagājušajā gadā starptautiskās interneta drošības dienas ietvaros socializēšanās tīklu sabiedrības atzina, ka jaunākajiem interneta lietotājiem un viņu vecākiem ir jājūtas drošiem tiešsaistes sabiedriskajā vidē, un parakstīja drošāku socializēšanās tīklu principus.

Šie principi tika izstrādāti apspriežu rezultātā, kuras Eiropas Komisija 2008.gada aprīlī risināja ar socializēšanās tīklu vietņu administratoriem, NVO un pētniekiem. 18 sabiedrības parakstīja drošāku socializēšanās tīklu principus 2009.gada februārī, bet vēl divas sabiedrības tiem pievienojās 2009.gada jūnijā.

Gadu pēc šo principu parakstīšanas Komisija ir publicējusi ziņojumu par to īstenošanu 25 vietnēs, kuras pārvalda parakstītājas sabiedrības, proti, Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, YouTube, Hyves, Windows Live, Xboxlive, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Piczo, Rate.ee, Skyrock, SchülerVZ StudiVZ MeinVZ, Habbo, IRC Galleria, Tuenti, Yahoo!Answers, Flickr un Zap.lu.

Novērotais liecina, ka no 23 tīmekļa vietnēm 19 sniedz drošības padomus un tādu informāciju, kas īpaši domāta bērniem un/vai pusaudžiem (attiecībā uz diviem no attiecīgajiem pakalpojumiem šo pasākumu nepiemēro). Šī informācija ir viegli atrodama un viegli saprotama 14 vietnēs: YouTube, Habbo Hotel, Hyves, IRC Galleria, MySpace, nasza-klasa, Netlog, One, Rate, SchülerVZ, Skyrock, Yahoo!Answers, Yahoo!Flickr un Zap.

Ziņojumā arī norādīts, ka lielākā daļa šo vietņu piedāvā nepilngadīgajām personām līdzekļus, kā samazināt potenciālo risku un aizsargāt savu privāto dzīvi,

• ļaujot vienkāršā veidā bloķēt citu lietotāju piekļuvi savam profilam un izdzēst komentārus,

• vienkāršojot izmaiņu izdarīšanu privātuma iestatījumos, lai lietotāji var izvēlēties, kad tiešsaistē publiskotajai informācijai var piekļūt tikai viņu draugi, kad savukārt – pilnīgi visas personas;

• dodot iespēju lietotājiem kontrolēt to statusu tiešsaistē (kas ļauj citiem lietotājiem redzēt, vai tie atrodas tiešsaistē vai ne).

Tomēr citi pasākumi, kas privātuma aizsardzībai ir vienlīdz svarīgi, ir īstenoti ne tik sistemātiski, proti:

• 40% no aplūkotajām socializēšanās tīklu vietnēm jau noklusējuma iestatījumos paredz, ka nepilngadīgu personu informācija ir redzama tikai šo personu draugiem: SchülerVZ, Facebook, Tuenti, Giovani, Flickr, Yahoo Answers, One, Habbo, Windows Live un MySpace;

• tikai 11 no 22 vietnēm ir darījušas neiespējamu piekļūt nepilngadīgo personu profiliem, izmantojot meklētājprogrammas: Arto, Bebo, Facebook, YouTube, MySpace, Piczo, SchülerVZ, Windows Live, Yahoo!Answers, Yahoo!Flickr un Zap;

• 19 vietnēs no 25 ir paredzēta pastāvīga saite ziņošanai par problēmām, bet tikai 9 (no 22) ir atbildējušas uz novērtējuma gaitā iesniegtajām sūdzībām: Arto, Dailymotion, YouTube, Habbo Hotel, Hyves, IRC Galleria, MySpace, Rate, Windows Live. Tas nozīmē, ka ir steidzamā kārtā jāuzlabo veids, kā tiek sniegtas atbildes uz lietotāju ziņojumiem, kuros lūgta palīdzība.

Priekšvēsture

ES principus drošākiem socializēšanās tīkliem 2009.gada 10.februārī parakstīja lielākie Eiropā darbojošies socializēšanās tīklu pakalpojumu sniedzēji, kuriem 2009.gada jūnijā pievienojās vēl divi parakstītāji. 2009.gada jūnijā visi parakstītāji, izņemot Giovani.it, Eiropas Komisijai iesniedza savas deklarācijas par šo principu ievērošanu. 9.februārī iesniegtais ziņojums par to, kā īstenoti drošāku socializēšanās tīklu principi, pamatojas uz pašu sabiedrību iesniegto deklarāciju analīzi un attiecīgo vietņu pārbaudēm, kas norisinājās 2009.gada oktobra beigās un novembra sākumā.

Drošāka interneta dienu kopš 2004.gada ar Eiropas Komisijas programmas “Drošāks internets” atbalstu organizē INSAFE, paredzot pasākumus vairāk nekā 60 valstīs Eiropā un visā pasaulē.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!