• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nodokļu piemērošanu mežu īpašniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.02.2010., Nr. 28 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205339

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Slovēnijas ārlietu ministra vizīti Saeimā

Vēl šajā numurā

18.02.2010., Nr. 28

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nodokļu piemērošanu mežu īpašniekiem

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti 10.februārī, pārrunājot risināmos jautājumus meža nozarē, vienojās novērst iespēju dažādi piemērot nodokļus meža nozarē.

“Meža nozarē apjukumu rada Valsts ieņēmumu dienesta praktizētā atšķirīgā pieeja iedzīvotāju ienākumu nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa iekasēšanā. Atšķirīgas interpretācijas rezultātā par mežu ciršanu īpašniekiem tiek piemērotas dažādas nodokļu likmes. Lai viestu skaidrību nodokļu jautājumos, kopā ar Budžeta komisijas kolēģiem drīzumā iztaujāsim iestāžu atbildīgās amatpersonas,” norādīja komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

Lai risinātu problēmas, kas kavē meža resursu racionālu izmantošanu, deputāti aicināja VAS “Latvijas valsts meži” amatpersonas kopīgi ar Zemkopības ministriju meklēt veidus, kā nodrošināt meža ceļu būvniecību un pienācīgu uzturēšanu. “Lai saimniekošana būtu ilgtspējīga, ir jādomā par mežu ceļa tīklu. Komisija ir gatava iniciēt likumdošanas izmaiņas, lai “Latvijas Valsts meži” var sakārtot arī tādus ceļus, kas nav to formālā īpašumā,” uzsvēra V.A.Krauklis.

Deputāti noskaidroja, ka nepietiekama meža infrastruktūra kavē mežizstrādi un sadārdzina ražošanu. Īpaši aktuāla šī problēma ir privātajiem mežu īpašniekiem, jo trešdaļa īpašnieku atzinuši, ka nevar izstrādāt kādu meža platību, jo trūkst piemērotu ceļu, informēja Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss.

Kokrūpniecības nozare krīzes apstākļos ir izvairījusies no masveida bankrotiem, jo izdevās celt konkurētspēju un bija pie­ejami izejmateriāli. Tomēr patlaban situāciju apgrūtina tas, ka joprojām nav skaidrības par pieļaujamajiem mežu ciršanas apjomiem nākamajiem pieciem gadiem, teica K.Klauss.

Zemkopības ministrijas pārstāvis informēja, ka šobrīd kopīgi ar zinātniekiem tiek izstrādāta jauna metodika ciršanas apjomu aprēķināšanai. Darbi rit lēnāk, nekā cerēts, bet skaidrība varētu būt martā.

Meža īpašnieku biedrības priekšsēdētājs Arnis Muižnieks aicināja vienkāršot administratīvās prasības mežu apsaim­niekotājiem. Piemēram, lai saņemtu atļauju mežu ciršanai, vairākkārt jādodas uz Valsts meža dienestu, tā vietā varētu izmantot elektroniskus saziņas līdzekļus.

Lai sagatavotu kvalitatīvāku likumprojektu, komisija arī nolēma izskatīt iespējamos grozījumus Meža likumā vēl pirms to izskatīšanas Ministru kabinetā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!