• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lēmums par atbilžu sniegšanu uz deputātu jautājumiem 2010. gada 18. februārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.02.2010., Nr. 28 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205347

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lēmums par Saeimas 2010. gada 11. februāra sēdes sasaukšanu un sēdes darba kārtību

Vēl šajā numurā

18.02.2010., Nr. 28

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lēmums par atbilžu sniegšanu uz deputātu jautājumiem 2010. gada 18. februārī

Saeimas Prezidijs nolemj:

Izziņot jautājumus, uz kuriem tiks sniegtas atbildes 2010.gada 18.februārī pulksten 17:00:

1. Deputātu J.Urbanoviča, V.Agešina, V.Orlova, I.Klementjeva, O.Deņisova, I.Pimenova, S.Mirska, A.Vidavska, M.Zemļinska un A.Holostova jautājums Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (jautājumu reģistra Nr.197/J9)

“Par nodokļu aprēķināšanu par dienesta automašīnu izmantošanu personīgām vajadzībām” 

(pilns jautājuma teksts pielikumā)

2. Deputātu A.Bērziņa, Dz.Jaundžeikara, V.Aizbalta, O.Kastēna un I.Feldmanes jautājums Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (jautājumu reģistra Nr.198/J9)

“Par Valsts kontroles konstatētajiem pārkāpumiem Finanšu ministrijā” 

(pilns jautājuma teksts pielikumā)

Saeimas priekšsēdētājs G.Daudze

Rīgā 2010.gada 15.februārī

 

Pielikums

Par nodokļu aprēķināšanu par dienesta automašīnu izmantošanu personīgām vajadzībām

Masu medijos ir izskanējusi informācija, ka atsevišķi ministri, pamatojoties uz Minis­tru kabineta 2009.gada 28.decembra noteikumiem Nr.1666 “Kārtība, kādā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliek labumu, kas gūts, izmantojot darba devēja vieglo pasažieru automobili personīgām vajadzībām” no savas algas ir samaksājuši iedzīvotāju ienākuma nodokli par dienesta automašīnu izmantošanu personīgām vajadzībām.

No likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normām izriet, ka nodokli par dienesta automašīnas izmantošanu personīgām vajadzībām aprēķina un maksā nevis no darba ņēmēja līdzekļiem, bet pēc aprēķina no darba devēja līdzekļiem:

Alga bez a/m izmantošanas

Alga, ja ir izmantota a/m

Starpība

1. Bruto mēneša alga

500.00

500.00

2. Labums no a/m izmantošanas

100.00

+100.00

3. Kopā mēneša ienākums

500.00

600.00

+100.00

4. VSAOI 9%

-45.00

-54.00

-9.00

5. Neapliekamais minimums

-35.00

-35.00

6. Mēneša apliekamais ienākums

420.00

511.00

+91.00

7. Algas nodoklis 26%

-109.20

-132.86

-23.66

8. Saņemtā labuma neto summa

-67.34

-67.34

9. Izmaksājamā algas summa (neto alga)

345.80

345.80

Izziņa: Darba devēja izdevumi

– mēneša alga

500.00

500.00

– algas nodoklis un VSAOI 9% no gūtā labuma

32.66

Sakarā ar to lūdzam sniegt atbildi uz šādu jautājumu:

Kas maksā algas nodokli 26% apmērā un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas 9% apmērā par dienesta automašīnu izmantošanu personīgām vajadzībām:

– darba ņēmējs no savas algas, saņemot uz rokas mazāku naudas summu (neto alga), nekā viņš būtu saņēmis gadījumā, ja nebūtu izmantojis dienesta automašīnu personīgām vajadzībām;

– darba devējs no saviem līdzekļiem, palielinot savus izdevumus, kas saistīti ar darbinieku atalgojumu.

9.Saeimas deputāti: J.Urbanovičs, V.Agešins, V.Orlovs,
I.Klementjevs, O.Deņisovs, I.Pimenovs, S.Mirskis,
A.Vidavskis, M.Zemļinskis, A.Holostovs

Rīgā 2010.gada 10.februārī

Par Valsts kontroles konstatētajiem pārkāpumiem Finanšu ministrijā

Saskaņā ar Saeimas Kārtības ruļļa 119.panta pirmo un trešo daļu iesniedzam Latvijas Republikas Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim adresētu steidzamu jautājumu.

Finanšu ministrijas nolikumā ir paredzēts, ka, lai nodrošinātu funkciju izpildi, minis­trija izveido, ievieš, koordinē, uztur un aktualizē vienotu valsts budžeta finansētajās institūcijās strādājošo darba samaksas uzskaites sistēmu.

Savukārt nesen, pēc Valsts kontroles veiktās revīzijas, plašsaziņas līdzekļos ir izskanējušas ziņas, ka Finanšu ministrijas vadība pretēji valdības lēmumam kopš 2008.gada nogales ir palielinājusi darbinieku skaitu, paaugstinot arī to atalgojumu. Turklāt pamatojumā par amatalgas paaugstināšanu esot norādīts, ka ietvertie papildu pienākumi sakrīt ar tiešajiem darba pienākumiem. Publiskā telpā ir parādījusies informācija, ka Finanšu ministrijā 2009.gada 1.oktobrī uz 1,8 darbiniekiem bija viens vadītājs. Finanšu ministrijas mājas lapā, atšķirībā no citām valsts iestādēm, līdz šim nav bijusi pieejama informācija par budžeta izdevumu un nodarbināto skaita izmaiņām ministrijā 2009.gadā.

Valsts kontroles revīzijas ziņojumā līdzās daudzu citu nepilnību uzskaitījumam norādīts, ka Finanšu ministrija nav nodrošinājusi kvalitatīvu resursu plānošanu, ES fondu administrēšanas funkciju izpildi un veicamo funkciju izvērtējumu.

Jūsu valdības finanšu ministrs Einars Repše, neievērojot valdības deklarācijā pausto gatavību nodrošināt atklātību valdības, valsts pārvaldes un pašvaldību darbā, atteicās žurnālistiem sniegt jebkādus komentārus par Valsts kontroles konstatētajiem pārkāpumiem, tāpēc lūdzam sniegt atbildes uz šādiem jautājumiem:

1) Kāda ir Ministru kabineta politika, lai nodrošinātu taisnīgu un efektīvu vienoto atalgojuma sistēmu valsts pārvaldē?

2) Vai Ministru kabinets ir informēts par FM rīcību atalgojuma jomā, kas un kā ir saskaņojis atkāpes no vienotās darba samaksas sistēmas?

3) Vai un kā Finanšu ministrija ievēro Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā noteikto mērķi panākt, ka valsts un pašvaldību institūcijās amatpersonu (darbinieku) atlīdzības noteikšanā tiek ievēroti līdzvērtīgi nosacījumi?

4) Vai un kāpēc MK rada disproporcijas darba samaksā ierēdņiem, kas strādā FM un citās ministrijās?

5) Kādi pasākumi tiks veikti, lai novērstu Valsts kontroles norādītos pārkāpumus Finanšu ministrijā?

6) Atbilstoši Jūsu 2009.gada 30.jūnijā paustajai nostājai, ka “ikvienas valsts iestādes tēriņiem un izdevumu samazinājumiem ir jābūt pieejamiem ikvienam Latvijas iedzīvotājam, kas šajā valstī maksā nodokļus”, lūdzam sniegt informāciju salīdzinošajās tabulās par ministriju budžeta izdevumu un nodarbināto skaita izmaiņām kopš 2006.gada.

Jautājums ir steidzams, jo Valsts kontroles revīzijas ziņojumā konstatēti būtiski pārkāpumi Finanšu ministrijā, kas būtu nekavējoties jānovērš.

9.Saeimas deputāti: A.Bērziņš, Dz.Jaundžeikars,
V.Aizbalts, O.Kastēns, I.Feldmane

Rīgā 2010.gada 10.februārī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!