• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kopā par Eiropas drošību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.05.2001., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20541

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas militāro atašeju arī Apvienotajā Karalistē

Vēl šajā numurā

18.05.2001., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kopā par Eiropas drošību

Par aizsardzības ministru tikšanos Briselē

Pirmdien, 14.maijā, aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis Briselē, NATO galvenajā mītnē, tikās ar NATO ģenerālsekretāra palīgu drošības, apgādes un civilās aizsardzības plānošanas jautājumos Oivindu Bekenu , lai veiktu Latvijas un NATO konsultācijas Latvijas gaisa telpas novērošanas spēju attīstīšanā. Latvija šobrīd attīsta "Baltnet" sistēmu sadarbībā ar Baltijas valstīm, un šīs tikšanās mērķis bija precizēt Latvijai izdevīgākos projekta attīstības risinājumus.

Otrdien, 15.maijā, Briselē tikās Eiropas Savienības (ES), ārpus Eiropas Savienības esošo NATO valstu un ES kandidātvalstu (15+15) aizsardzības ministri. Tikšanās laikā pārrunāta kopējā Eiropas drošības un aizsardzības politika un sadarbība tās ietvaros, kā arī Eiropas krīžu vadības spēju attīstīšana.

Aizsardzības ministru tikšanās reizē atzīmēts, ka kopš 1999.gada Helsinku sanāksmes, kurā ES dalībvalstis vienojās par ātrās reaģēšanas spēku izveidi, pašlaik darbojas ES militārā komiteja un Zviedrijas prezidentūras laikā iecelts ES Militārā štāba priekšnieks Heglunds. Tāpat atzīmēts, ka ES tieši tagad aktīvi strādā pie krīzes vadības spēju attīstīšanas politiskajām pamatnostādnēm.

Kā pozitīvs process tika atzīmēta ES kandidātvalstu militāro spēju veiksmīga attīstība. Latvija ES ātrās reaģēšanas spēkiem pieteikusi "Latbalt", "Baltron", mediķu, sapieru, kā arī militārās policijas vienības.

Aizsardzības ministru tikšanās laikā tika atzīmēts, ka ES atsevišķi nespēj novērst tādas krīzes kā Balkānu krīze, šādu spēju attīstīšana prasīs vairākus gadus. Šobrīd ES militārie spēki darbojas kā papildinājums NATO spēkiem.

15.maijā Latvijas aizsardzības ministrs tikās arī ar Lietuvas un Igaunijas aizsardzības ministriem. Visi trīs Baltijas valstu ministri pēc Latvijas iniciatīvas vienojās, ka tuvākajā laikā jāveicina militāri politiskas diskusijas, apliecinot reģiona vienotību virzībā uz NATO. Ģ.V.Kristovskis tikās arī ar Čehijas aizsardzības ministru un vienojās par nepieciešamību turpināt aizsākto sadarbību.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību un preses nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!