• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2010. gada 16. februāra noteikumi Nr. 146 "Obligātās nekaitīguma prasības pārtikas piedevām un pārtikas produktiem, kuros izmantotas pārtikas piedevas". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.02.2010., Nr. 29 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205420-obligatas-nekaitiguma-prasibas-partikas-piedevam-un-partikas-produktiem-kuros-izmantotas-partikas-piedevas

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.71

Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem"

Vēl šajā numurā

19.02.2010., Nr. 29

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 146

Pieņemts: 16.02.2010.

RĪKI
Tiesību aktu un oficiālo paziņojumu oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā. Piedāvājam lejuplādēt digitalizētā laidiena saturu (no Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājuma).
Ministru kabineta noteikumi Nr.146

Rīgā 2010.gada 16.februārī (prot. Nr.9 22.§)
Obligātās nekaitīguma prasības pārtikas piedevām un pārtikas produktiem, kuros izmantotas pārtikas piedevas
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma
4.panta otro daļu un 10.panta pirmo daļu
1. Noteikumi nosaka obligātās nekaitīguma prasības pārtikas piedevām un pārtikai, kurā apstrādes, pārstrādes, ražošanas, iesaiņošanas, uzglabāšanas vai transportēšanas procesā tehnoloģisku mērķu sasniegšanai izmantotas pārtikas piedevas.
2. Lietojot pārtikas piedevas, ievēro arī vispārīgās pārtikas piedevu un fermentu lietošanas prasības, kas noteiktas:

2.1. Eiropas Parlamenta un Padomes 2008.gada 16.decembra Regulā (EK) Nr.1333/2008 par pārtikas piedevām (turpmāk – Regula Nr.1333/2008);

2.2. Eiropas Parlamenta un Padomes 2008.gada 16.decembra Regulā (EK) Nr.1332/2008 par pārtikas fermentiem un par grozījumiem Padomes Direktīvā 83/417/EEK, Padomes Regulā (EK) Nr.1493/1999, Direktīvā 2000/13/EK, Padomes Direktīvā 2001/112/EK un Regulā (EK) Nr.258/97.
3. Sākot ražot un lietot jaunas pārtikas piedevas, kas nav minētas šajos noteikumos, ievēro prasības, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes 2008.gada 16.decembra Regulā (EK) Nr.1331/2008, ar ko nosaka vienotu atļauju piešķiršanas procedūru attiecībā uz pārtikas piedevām, fermentiem un aromatizētājiem. Komersants iesniegumu par jaunas pārtikas piedevas vai fermenta ražošanu iesniedz Pārtikas un veterinārajā dienestā (turpmāk – dienests). Dienests iesniegumu nosūta Eiropas Komisijai un Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādei.
4. Dienests kontrolē pārtikas piedevu lietošanu pārtikas produktu ražošanā un to atbilstību šo noteikumu prasībām. Pārtikas piedevu ražotāji vai lietotāji pēc dienesta pieprasījuma iesniedz dienestā informāciju par attiecīgās pārtikas piedevas faktisko lietojumu. Dienests atbilstoši Regulas Nr.1333/2008 26.panta 2.punktam apkopo iesniegto informāciju un pēc pieprasījuma nosūta Eiropas Komisijai, informējot par to Zemkopības ministriju.
5. Latvijas tirgū izplatāmo pārtikas produktu sastāvā drīkst būt tikai šo noteikumu pielikumos minētās pārtikas piedevas atbilstoši to maksimāli pieļaujamajām devām un lietošanas nosacījumiem (1.pielikums).
6. Šo noteikumu 2.pielikumā minētās pārtikas piedevas, ievērojot labas ražošanas prakses nosacījumus, var izmantot pārtikas produktu ražošanā nereglamentētā daudzumā, ja šo noteikumu 1.pielikuma atbilstošajā sadaļā ir atsauce uz šo noteikumu 2.pielikumu.
7. Šo noteikumu 2.pielikumā minētās pārtikas piedevas nav atļauts pievienot:

7.1. neapstrādātiem pārtikas produktiem – pārtikas produktiem, kas nav apstrādāti vai ir apstrādāti tā, ka nav mainījies produkta sākotnējais sastāvs (piemēram, dalīti, griezti, kapāti, mizoti, lobīti, malti, tīrīti, atdzesēti, sasaldēti, iesaiņoti, mazgāti produkti);

7.2. medum;

7.3. neemulģētām augu un dzīvnieku eļļām un taukiem;

7.4. sviestam;

7.5. pasterizētam un sterilizētam (arī ultraaugstā temperatūrā sterilizētam) pienam un vājpienam;

7.6. pasterizētam krējumam;

7.7. nearomatizētiem, pēc fermentēšanas nekarsētiem piena produktiem;

7.8. dabīgiem minerālūdeņiem un avotu ūdeņiem, kas atbilst normatīvo aktu prasībām par dabīgajiem minerālūdeņiem un avotu ūdeņiem;

7.9. kafijai (izņemot aromatizētu šķīstošo kafiju);

7.10. kafijas ekstraktam;

7.11. nearomatizētai lapu tējai;

7.12. cukuram;

7.13. makaroniem (izņemot makaronus bez lipekļa un makaronus, kas paredzēti diētai ar pazeminātu olbaltumvielu saturu);

7.14. nearomatizētām paniņām (izņemot sterilizētas paniņas);

7.15. speciāli zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētiem pārtikas produktiem, kas atbilst normatīvo aktu prasībām par pārtiku zīdaiņiem un maziem bērniem.
8. Šo noteikumu 7.punkts neattiecas uz pārtikas produktiem, kas minēti šo noteikumu 1.pielikumā.
9. Pārtikas piedevas oglekļa dioksīdu (E 290), argonu (E 938), hēliju (E 939), slāpekli (E 941), slāpekļa (I) oksīdu (E 942), skābekli (E 948) un ūdeņradi (E 949) var pievienot visiem pārtikas produktiem nereglamentētā daudzumā.
10. Pārtikas piedevas algīnskābi (E 400), nātrija alginātu (E 401), kālija alginātu (E 402), amonija alginātu (E 403), kalcija alginātu (E 404), agaru (E 406), karaginānu (E 407), apstrādātas Eucheuma jūraszāles (E 407 a), baltās akācijas sveķus (E 410), guāra sveķus (E 412), tragakantu (E 413), akācijas sveķus (E 414), ksantāna sveķus (E 415), tara sveķus (E 417), želena sveķus (E 418) un pektīnus (E 440) aizliegts lietot želejas minikapsulās (želejveida konditorejas izstrādājumos, kas ievietoti puscietā apvalkā un paredzēti apēšanai vienā kumosā).
11. Pārtikas produktu sastāvdaļu maisījumiem (saliktiem pārtikas produktiem), kuriem šo noteikumu 1.pielikumā nav noteikts maksimāli pieļaujamais pārtikas piedevu daudzums, piemēro šo noteikumu 1., 2., 3. un 4.pielikumā noteiktos pārtikas piedevu lietošanas nosacījumus, ņemot vērā produktu sastāvdaļu relatīvo koncentrāciju maisījumā.
12. Pārtikas piedevu identitāte un tīrības kritēriji norādīti šo noteikumu 5.pielikumā.
13. Atļautās pārtikas piedevas norādītas šo noteikumu 6. un 7.pielikumā, ņemot vērā, ka:

13.1. magnija trisilikāts (E 553 a II) un talks (E 553 b) nedrīkst saturēt azbestu;

13.2. nātrija nitrītu (E 250) atļauts lietot tikai maisījumā ar vārāmo sāli;

13.3. atļauts lietot arī no krāsvielām pagatavotas alumīnija lakas;

13.4. antocianīnus (E 163) atļauts lietot tikai tad, ja tie ar fizikālām metodēm iegūti no augļiem un dārzeņiem;

13.5. termins "karamele" attiecas uz brūno krāsvielu (E 150 a–d), kas paredzēta krāsošanai, nevis uz aromātisko karamelizēto cukuru, ko iegūst, karsējot cukurus, un izmanto pārtikas produktu (piemēram, konditorejas izstrādājumu, sviesta mīklas, alkoholisko dzērienu) aromatizēšanai.
14. Šo noteikumu 1., 6. un 7.pielikumā pārtikas piedevas ir iedalītas grupās atkarībā no to lietošanas mērķa:

14.1. antioksidanti un konservanti;

14.2. saldinātāji;

14.3. krāsvielas;

14.4. pārējās grupas (dažādas) – apjoma palielinātāji, biezinātāji, cietinātāji, emulgatori, emulģējošie sāļi, garšas pastiprinātāji, glazētājvielas, irdinātāji, miltu apstrādes līdzekļi, mitrumuzturētāji, modificētās cietes, nesējvielas, pretsalipes vielas, propelenti un iesaiņojuma gāzes, putu dzēsēji, putu veidotāji, recinātāji, sekvestranti, skābes, skābuma regulētāji, stabilizētāji.
15. Lietojot pārtikas krāsvielas, ievēro šādus nosacījumus:

15.1. krāsvielas neizmanto šo noteikumu 3.pielikumā minētajos pārtikas produktos, izņemot gadījumus, ja atsevišķi šo produktu veidi minēti šo noteikumu 1.pielikumā vai ja tie paredzēti tādu saliktu pārtikas produktu ražošanai, kuros var izmantot attiecīgās krāsvielas;

15.2. krāsvielu maksimālās devas norādītas, rēķinot pēc krāsojošā pigmenta satura krāsvielā;

15.3. mazumtirdzniecībā atļauts realizēt visas krāsvielas, izņemot amarantu (E 123), eritrozīnu (E 127), sarkano 2G (E 128), brūno FK (E 154), annato, biksīnu, norbiksīnu (E 160 b), kantaksantīnu (E 161 g), alumīniju (E 173) un litolrubīnu BK (E 180).
16. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2007.gada 27.februāra noteikumus Nr.158 "Noteikumi par obligātajām nekaitīguma prasībām pārtikas piedevām un pārtikai, kurā izmantotas pārtikas piedevas, kā arī prasības pārtikas piedevu marķējumam" (Latvijas Vēstnesis, 2007, 37., 202.nr.).
Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām
Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no:

1) Eiropas Parlamenta un Padomes 1994.gada 30.jūnija Direktīvas 94/35/EK par saldinātājiem, kurus lieto pārtikas produktos;

2) Eiropas Parlamenta un Padomes 1994.gada 30.jūnija Direktīvas 94/36/EK par krāsvielām, kas paredzētas izmantošanai pārtikas produktos;

3) Eiropas Parlamenta un Padomes 1995.gada 20.februāra Direktīvas 95/2/EK par pārtikas piedevām, kas nav krāsvielas vai saldinātāji;

4) Eiropas Parlamenta un Padomes 1996.gada 19.decembra Direktīvas 96/83/EK, ar kuru groza Direktīvu 94/35/EK par pārtikas produktos izmantojamiem saldinātājiem;

5) Eiropas Parlamenta un Padomes 1996.gada 19.decembra Direktīvas 96/85/EK, ar kuru groza Direktīvu 95/2/EK par pārtikas piedevām, izņemot krāsvielas un saldinātājus;

6) Eiropas Parlamenta un Padomes 1998.gada 15.oktobra Direktīvas 98/72/EK, ar kuru groza Direktīvu 95/2/EK par pārtikas piedevām, izņemot krāsvielas un saldinātājus;

7) Eiropas Parlamenta un Padomes 2001.gada 12.februāra Direktīvas 2001/5/EK, ar ko groza Direktīvu 95/2/EK par pārtikas piedevām, kas nav krāsvielas un saldinātāji;

8) Eiropas Parlamenta un Padomes 2003.gada 18.jūnija Direktīvas 2003/52/EK, ar ko groza Direktīvu 95/2/EK attiecībā uz pārtikas piedevas E 425 konjac lietošanas nosacījumiem;

9) Eiropas Parlamenta un Padomes 2003.gada 22.decembra Direktīvas 2003/114/EK, ar ko groza Direktīvu 95/2/EK par pārtikas piedevām, kas nav krāsvielas vai saldinātāji;

10) Eiropas Parlamenta un Padomes 2003.gada 22.decembra Direktīvas 2003/115/EK, ar ko groza Direktīvu 94/35/EK par saldinātājiem, kurus lieto pārtikas produktos;

11) Eiropas Parlamenta un Padomes 2006.gada 5.jūlija Direktīvas 2006/52/EK, ar ko groza Direktīvu 95/2/EK par pārtikas piedevām, kas nav krāsvielas vai saldinātāji, un Direktīvu 94/35/EK par saldinātājiem, kurus lieto pārtikas produktos;

12) Komisijas 2008.gada 22.decembra Direktīvas 2008/128/EK, ar ko nosaka īpašus tīrības kritērijus krāsvielām, kuras lieto pārtikas produktos (Kodificēta versija);

13) Komisijas 2008.gada 27.augusta Direktīvas 2008/84/EK par noteiktajiem tīrības kritērijiem pārtikas piedevām, izņemot krāsvielas un saldinātājus (Kodificēta versija);

14) Komisijas 2008.gada 17.jūnija Direktīvas 2008/60/EK, ar ko nosaka pārtikas produktos lietojamo saldinātāju tīrības kritērijus (Kodificēta versija);

15) Komisijas 2009.gada 13.februāra Direktīvas 2009/10/EK, ar ko groza Direktīvu 2008/84/EK par noteiktajiem tīrības kritērijiem pārtikas piedevām, izņemot krāsvielas un saldinātājus.
Ministru prezidents V.Dombrovskis

Zemkopības ministrs J.Dūklavs
Zemkopības ministrijas iesniegtajā redakcijā

1.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 16.februāra noteikumiem Nr.146
Pārtikas produkti, kuros atļauts lietot pārtikas piedevas, un pārtikas piedevu maksimālās devas
Zemkopības ministrs J.Dūklavs
2.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 16.februāra noteikumiem Nr.146
Pārtikas piedevas, kas lietojamas nereglamentētās devās atbilstoši labas ražošanas praksei, starptautisko (E) numuru secībā
Zemkopības ministrs J.Dūklavs
3.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 16.februāra noteikumiem Nr.146
Pārtikas produkti, kuru apstrādē vai ražošanā nav atļauta pārtikas krāsvielu lietošana
Zemkopības ministrs J.Dūklavs
4.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 16.februāra noteikumiem Nr.146
Atļautās nesējvielas, arī nesējšķīdinātāji
Zemkopības ministrs J.Dūklavs
Zemkopības ministrijas iesniegtajā redakcijā

5.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 16.februāra noteikumiem Nr.146
Pārtikas piedevu identitāte un tīrības kritēriji
Zemkopības ministrs J.Dūklavs
6.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 16.februāra noteikumiem Nr.146
Atļauto pārtikas piedevu saraksts starptautisko (E) numuru secībā
Zemkopības ministrs J.Dūklavs
7.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 16.februāra noteikumiem Nr.146
Alfabētiskais atļauto pārtikas piedevu saraksts
Zemkopības ministrs J.Dūklavs

Tiesību aktu un oficiālo paziņojumu oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!