Rīgā 2010.gada 16.februārī (prot. Nr.9 22.§)
4.panta otro daļu un 10.panta pirmo daļu
2.1. Eiropas Parlamenta un Padomes 2008.gada 16.decembra Regulā (EK) Nr.1333/2008 par pārtikas piedevām (turpmāk – Regula Nr.1333/2008);
2.2. Eiropas Parlamenta un Padomes 2008.gada 16.decembra Regulā (EK) Nr.1332/2008 par pārtikas fermentiem un par grozījumiem Padomes Direktīvā 83/417/EEK, Padomes Regulā (EK) Nr.1493/1999, Direktīvā 2000/13/EK, Padomes Direktīvā 2001/112/EK un Regulā (EK) Nr.258/97.
7.1. neapstrādātiem pārtikas produktiem – pārtikas produktiem, kas nav apstrādāti vai ir apstrādāti tā, ka nav mainījies produkta sākotnējais sastāvs (piemēram, dalīti, griezti, kapāti, mizoti, lobīti, malti, tīrīti, atdzesēti, sasaldēti, iesaiņoti, mazgāti produkti);
7.2. medum;
7.3. neemulģētām augu un dzīvnieku eļļām un taukiem;
7.4. sviestam;
7.5. pasterizētam un sterilizētam (arī ultraaugstā temperatūrā sterilizētam) pienam un vājpienam;
7.6. pasterizētam krējumam;
7.7. nearomatizētiem, pēc fermentēšanas nekarsētiem piena produktiem;
7.8. dabīgiem minerālūdeņiem un avotu ūdeņiem, kas atbilst normatīvo aktu prasībām par dabīgajiem minerālūdeņiem un avotu ūdeņiem;
7.9. kafijai (izņemot aromatizētu šķīstošo kafiju);
7.10. kafijas ekstraktam;
7.11. nearomatizētai lapu tējai;
7.12. cukuram;
7.13. makaroniem (izņemot makaronus bez lipekļa un makaronus, kas paredzēti diētai ar pazeminātu olbaltumvielu saturu);
7.14. nearomatizētām paniņām (izņemot sterilizētas paniņas);
7.15. speciāli zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētiem pārtikas produktiem, kas atbilst normatīvo aktu prasībām par pārtiku zīdaiņiem un maziem bērniem.
13.1. magnija trisilikāts (E 553 a II) un talks (E 553 b) nedrīkst saturēt azbestu;
13.2. nātrija nitrītu (E 250) atļauts lietot tikai maisījumā ar vārāmo sāli;
13.3. atļauts lietot arī no krāsvielām pagatavotas alumīnija lakas;
13.4. antocianīnus (E 163) atļauts lietot tikai tad, ja tie ar fizikālām metodēm iegūti no augļiem un dārzeņiem;
13.5. termins "karamele" attiecas uz brūno krāsvielu (E 150 a–d), kas paredzēta krāsošanai, nevis uz aromātisko karamelizēto cukuru, ko iegūst, karsējot cukurus, un izmanto pārtikas produktu (piemēram, konditorejas izstrādājumu, sviesta mīklas, alkoholisko dzērienu) aromatizēšanai.
14.1. antioksidanti un konservanti;
14.2. saldinātāji;
14.3. krāsvielas;
14.4. pārējās grupas (dažādas) – apjoma palielinātāji, biezinātāji, cietinātāji, emulgatori, emulģējošie sāļi, garšas pastiprinātāji, glazētājvielas, irdinātāji, miltu apstrādes līdzekļi, mitrumuzturētāji, modificētās cietes, nesējvielas, pretsalipes vielas, propelenti un iesaiņojuma gāzes, putu dzēsēji, putu veidotāji, recinātāji, sekvestranti, skābes, skābuma regulētāji, stabilizētāji.
15.1. krāsvielas neizmanto šo noteikumu 3.pielikumā minētajos pārtikas produktos, izņemot gadījumus, ja atsevišķi šo produktu veidi minēti šo noteikumu 1.pielikumā vai ja tie paredzēti tādu saliktu pārtikas produktu ražošanai, kuros var izmantot attiecīgās krāsvielas;
15.2. krāsvielu maksimālās devas norādītas, rēķinot pēc krāsojošā pigmenta satura krāsvielā;
15.3. mazumtirdzniecībā atļauts realizēt visas krāsvielas, izņemot amarantu (E 123), eritrozīnu (E 127), sarkano 2G (E 128), brūno FK (E 154), annato, biksīnu, norbiksīnu (E 160 b), kantaksantīnu (E 161 g), alumīniju (E 173) un litolrubīnu BK (E 180).
1) Eiropas Parlamenta un Padomes 1994.gada 30.jūnija Direktīvas 94/35/EK par saldinātājiem, kurus lieto pārtikas produktos;
2) Eiropas Parlamenta un Padomes 1994.gada 30.jūnija Direktīvas 94/36/EK par krāsvielām, kas paredzētas izmantošanai pārtikas produktos;
3) Eiropas Parlamenta un Padomes 1995.gada 20.februāra Direktīvas 95/2/EK par pārtikas piedevām, kas nav krāsvielas vai saldinātāji;
4) Eiropas Parlamenta un Padomes 1996.gada 19.decembra Direktīvas 96/83/EK, ar kuru groza Direktīvu 94/35/EK par pārtikas produktos izmantojamiem saldinātājiem;
5) Eiropas Parlamenta un Padomes 1996.gada 19.decembra Direktīvas 96/85/EK, ar kuru groza Direktīvu 95/2/EK par pārtikas piedevām, izņemot krāsvielas un saldinātājus;
6) Eiropas Parlamenta un Padomes 1998.gada 15.oktobra Direktīvas 98/72/EK, ar kuru groza Direktīvu 95/2/EK par pārtikas piedevām, izņemot krāsvielas un saldinātājus;
7) Eiropas Parlamenta un Padomes 2001.gada 12.februāra Direktīvas 2001/5/EK, ar ko groza Direktīvu 95/2/EK par pārtikas piedevām, kas nav krāsvielas un saldinātāji;
8) Eiropas Parlamenta un Padomes 2003.gada 18.jūnija Direktīvas 2003/52/EK, ar ko groza Direktīvu 95/2/EK attiecībā uz pārtikas piedevas E 425 konjac lietošanas nosacījumiem;
9) Eiropas Parlamenta un Padomes 2003.gada 22.decembra Direktīvas 2003/114/EK, ar ko groza Direktīvu 95/2/EK par pārtikas piedevām, kas nav krāsvielas vai saldinātāji;
10) Eiropas Parlamenta un Padomes 2003.gada 22.decembra Direktīvas 2003/115/EK, ar ko groza Direktīvu 94/35/EK par saldinātājiem, kurus lieto pārtikas produktos;
11) Eiropas Parlamenta un Padomes 2006.gada 5.jūlija Direktīvas 2006/52/EK, ar ko groza Direktīvu 95/2/EK par pārtikas piedevām, kas nav krāsvielas vai saldinātāji, un Direktīvu 94/35/EK par saldinātājiem, kurus lieto pārtikas produktos;
12) Komisijas 2008.gada 22.decembra Direktīvas 2008/128/EK, ar ko nosaka īpašus tīrības kritērijus krāsvielām, kuras lieto pārtikas produktos (Kodificēta versija);
13) Komisijas 2008.gada 27.augusta Direktīvas 2008/84/EK par noteiktajiem tīrības kritērijiem pārtikas piedevām, izņemot krāsvielas un saldinātājus (Kodificēta versija);
14) Komisijas 2008.gada 17.jūnija Direktīvas 2008/60/EK, ar ko nosaka pārtikas produktos lietojamo saldinātāju tīrības kritērijus (Kodificēta versija);
15) Komisijas 2009.gada 13.februāra Direktīvas 2009/10/EK, ar ko groza Direktīvu 2008/84/EK par noteiktajiem tīrības kritērijiem pārtikas piedevām, izņemot krāsvielas un saldinātājus.
Zemkopības ministrs J.Dūklavs
1.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 16.februāra noteikumiem Nr.146
Ministru kabineta
2010.gada 16.februāra noteikumiem Nr.146
Ministru kabineta
2010.gada 16.februāra noteikumiem Nr.146
Ministru kabineta
2010.gada 16.februāra noteikumiem Nr.146
5.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 16.februāra noteikumiem Nr.146
Ministru kabineta
2010.gada 16.februāra noteikumiem Nr.146
Ministru kabineta
2010.gada 16.februāra noteikumiem Nr.146