• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā: Par pārāk spēcīgu ultravioleto starojumu solārijos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.02.2010., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205576

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijai Vankūverā otrais olimpiskais sudrabs

Vēl šajā numurā

23.02.2010., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā: Par pārāk spēcīgu ultravioleto starojumu solārijos

Meklējot glābiņu no bargās ziemas solārijā, Latvijas iedzīvotāji sevi bieži pakļauj ultravioletajam (UV) starojumam, kas ir spēcīgāks par pusdienlaika sauli pie ekvatora un var nodarīt nopietnu kaitējumu veselībai, liecina 12.februārī publiskota Eiropas Komisijas finansēta pētījuma rezultāti.

Pētījumā konstatēts, ka katras septītās “saules mašīnas” radītais UV starojums pārsniedz normu – 0,3 W/m2. Latvijā UV starojuma stiprums tika mērīts 11 solāriju iekārtām, un visos gadījumos tas vairākas reizes pārsniedza normu.

Pētījuma ietvaros tirgus uzraudzības organizācijas desmit dalībvalstīs no 2008.gada septembra līdz 2009.gada septembrim pārbaudīja vairāk nekā 500 solārija iekārtu, konstatējot trīs galvenās problēmas: katra septītā iekārta radīja pārāk spēcīgu UV starojumu, patērētāji netika iepazīstināti ar UV starojuma radītajiem riskiem, turklāt nepilngadīgiem sauļoties gribētājiem šāda iespēja netika liegta, un uz iekārtām nebija atrodama informācija par UV starojuma kaitīgo ietekmi.

Minētā norma – 0,3 W/m2 – atbilst ļoti spēcīgai saules gaismai – dabīgai pusdienlaika saulei pie ekvatora. Tik stiprs starojums būtiski palielina apdegumu, straujas ādas novecošanos un ādas vēža risku. Kopš 2010.gada 1.janvāra, kad stājās spēkā regula 765/2008/EC, dalībvalstu pienākums ir rūpēties, lai solāriji atbilstu noteiktajām drošības prasībām.

Veicot pētījumu Latvijā, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) pērn arī noskaidroja, ka 93% pārbaudīto solārija pakalpojumu sniegšanas uzņēmumu nav pārliecinājušies par ierīces radīto starojuma līmeni. Vairākās citās ES dalībvalstīs pārāk spēcīgs starojums tika konstatēts tikai 10–20% pārbaudīto solāriju.

“Mani satrauc fakts, ka liela daļa solārija pakalpojumu sniedzēju neievēro noteiktās drošības prasības. Tas ir nopietns drauds veselībai, jo saslimstība ar ādas vēzi divkāršojas ik pa 15–20 gadiem. Uzraudzības iestādēm dalībvalstīs jārūpējas par šo ierīču drošību. Es apsveicu nozares gatavību sadarboties noteikumiem atbilstošu solāriju darbības un līdz ar to arī drošu produktu veicināšanā,” pētījuma rezultātus komentēja ES veselības un patērētāju politikas komisārs Džons Dalli.

Pavisam pētījums tika veikts desmit dalībvalstīs – Latvijā, Beļģijā, Kiprā, Čehijā, Vācijā, Dānijā, Somijā, Ungārijā, Nīderlandē un Polijā. Pētījuma otrajā fāzē bez Latvijas piedalīsies vēl 11 valstis, un tās ietvaros tiks veikti vēl vairāki mērījumi, papildus skaidrojot patērētājiem ar solāriju lietošanu saistītos riskus un informējot par drošu sauļošanos.

Tā kā solārija lietotājiem nav iespēju pārliecināties par iekārtas izstaroto UV starojumu, vēlams izvēlēties solārijus ar zemākas intensitātes lampām, kā arī ņemt vērā savu ādas tipu un citas fizioloģiskās īpatnības.

Ivars Bušmanis, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!