• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs: Par darba vizīti Indijā un tās saturu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.02.2010., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205732

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrs: Par "Rīgas siltuma" kontrolpaketes pārņemšanu

Vēl šajā numurā

25.02.2010., Nr. 32

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs: Par darba vizīti Indijā un tās saturu

Pēc darba vizītes Indijā ekonomikas ministrs Artis Kampars ar gandarījumu atzīst, ka izdevies pievērst Indijas amatpersonu un uzņēmēju uzmanību Latvijai kā zemei, kurā ir vērts investēt un veidot kopuzņēmumus.

“Vizīte bija ļoti veiksmīga un notika īstajā laikā un īstajā vietā – Indijā ar tās milzīgo iekšējo tirgu joprojām turpinās ekonomiskā izaugsme. Indijas bizness, kura rīcībā ir milzīgi finanšu resursi, meklē iespējas investēt Eiropā. Vizītes laikā gan Indijas amatpersonām, gan Indijas uzņēmējiem stāstījām, ka Latvija kā tilts starp Austrumiem un Rietumiem ir lieliska vieta investīcijām. Ar gandarījumu varu teikt, ka tikām sadzirdēti!”  uzsver ministrs.

Vizītes ieguvumus novērtē arī uzņēmēji – mēraparātu ražotāja, SIA “Lemis Baltic” pārdošanas direktors Aleksandrs Rudakovs uzsvēris: “Mūsu uzņēmums darbojas Indijas tirgū jau piecus gadus. Šāda līmeņa vizīte ir ļoti pozitīvs moments sadarbības tālākai attīstībai starp Latvijas un Indijas uzņēmējiem. Panākumi Indijas tirgū galvenokārt balstās uz biznesa partneru savstarpējo uzticību. Šādas uzņēmēju savstarpējas tikšanās stimulē uzticības pieaugumu.”

Jāatzīmē, ka “Lemis Baltic” ir arī Ekonomikas ministrijas konkursa “Eksporta un inovācijas balva” laureāts kategorijā “Produkts/pakalpojums ar straujāko eksporta apjoma pieaugumu”. Iespēju apmeklēt Indiju “Lemis Baltic” saņēma kā balvu par panākumiem ministrijas konkursā. 

A.Kampars norāda, ka Indijas tirgus ir ļoti perspektīvs Latvijas uzņēmējiem, kas orientējas uz eksportu nišas produktu jomās. Pēc ministra vārdiem, par Latviju interesi izrādīja arī Indijas Bolivudas pārstāvji.

“Par Latvijas iespējām interesējās arī Bolivudas pārstāvji, kas pašlaik, lai uzņemtu Indijas apstākļiem eksotiskas filmu ainas, tās filmē Šveicē. Tomēr tas esot par dārgu. Tāpēc no Indijas puses izskanēja piedāvājums sadarboties,” atzina A.Kampars. Ministrs norāda, ka sadarbība iespējama arī citās jomās, piemēram, Latvijas ražotāji Indijas tirgum varētu piegādāt ūdens līmeņa noteicējus degvielā vai arī naudas pretviltošanas tehnoloģijas.

Vizītes laikā ministrs apmeklēja gan Indijas finanšu centru Mumbaju, gan Indijas galvaspilsētu Ņūdeli, kur tikās ar amatpersonām un uzņēmējiem.

Notika sarunas ar Indijas tirdzniecības un rūpniecības ministru Anandu Šarmu un Indijas ārlietu valsts ministri Prenītu Kauru. Tikšanās laikā ar A.Šarmu ministri vienojās jau šajā gadā aktivizēt Latvijas un Indijas starpvaldību komisijas darbu, uz kuras pirmo sēdi abu valstu pārstāvji varētu pulcēties jau vasarā Latvijā. Vienlaikus ar starpvaldību komisijas sēdi Rīgā varētu ierasties arī Indijas uzņēmēju delegācija, kas būtu fokusēta uz konkrētiem sadarbības sektoriem. Tāpat Indijas tirdzniecības un rūpniecības ministrs bija ieinteresēts pārskatāmā nākotnē apmeklēt Latviju personīgi.

Tikšanās laikā abu valstu ministri parakstīja Latvijas Republikas valdības un Indijas Republikas valdības līgumu par ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību, Latvijai kļūstot par pirmo starp Baltijas valstīm, kura ir noslēgusi šādu līgumu ar Indiju.

Vizītes laikā ministrs Mumbajā atklāja semināru par biznesa iespējām Latvijā. Ņūdeli ministrs apmeklēja Indijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru federāciju (FICCI), kur notika Latvijas un Indijas biznesa forums, kā arī Latvijas Investīciju attīstības aģentūras un Indijas Rūpniecības konfederācijas (CII) organizēto Latvijas un Indijas biznesa forumu.

Par vizītes pozitīvo un atvērto gaisotni liecināja atsaucību guvusī iniciatīva stiprināt Latvijas un Indijas sadarbību arī nevalstiskā līmenī – jau vizītes laikā saprašanās memorandu parakstīja Indijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru federācija un Indijas un Baltijas federācija kultūrai un tirdzniecībai. Jāatzīmē, ka Indijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru federācija ir lielākā un vecākā uzņēmēju organizācija Indijā, kas aktīvi darbojas 39 Indijas ekonomikas sektoros. Tajā ir pārstāvētas gan privātās, gan valsts kompānijas, kopumā apvienojot 83 000 reģionālo tirdzniecības kameru biedru.

Kā jau iepriekš tika vēstīts, no šā gada 17. līdz 20.februārim ekonomikas ministrs Artis Kampars uzturējās darba vizītē Indijā. Viņu darba vizītē pavadīja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols un desmit Latvijas uzņēmumu pārstāvji, kas pārstāvēja tādas jomas kā transports un loģistika, metālapstrāde un mašīnbūve, kokapstrāde, tūrisms, medicīna, tekstilražošana.

Ekonomikas ministra vizīte Indijā tika rīkota, atsaucoties uz uzņēmēju pieaugošo interesi par biznesa iespējām šajā strauji augošajā Āzijas reģiona valstī, vienlaikus apzinoties nepieciešamību pašreizējo ekonomisko izaicinājumu apstākļos pievērst īpašu uzmanību Latvijas eksportētāju atbalstam jaunu noieta tirgu apgūšanā.

Pašreizējā Latvijas un Indijas ekonomiskā sadarbība ir vērtējama kā salīdzinoši mazaktīva, abu valstu tirdzniecības apgrozījumam 2009.gada deviņos mēnešos sasniedzot 20,4 miljonus eiro. Vienlaikus, ņemot vērā Indijas ekonomikas potenciālu un tirgus daudzveidību, Ekonomikas ministrija saskata ievērojamas Latvijas preču un pakalpojumu eksporta iespējas šajā vairāk nekā miljarda iedzīvotāju tirgū, īpaši jomās, kurās mūsu uzņēmumi ir gatavi piedāvāt specifiskus nišas produktus.

Latvija aktīvi atbalsta Eiropas Savienības un Indijas ekonomiskā dialoga attīstību. Augstu vērtējam ES un Indijas brīvā tirdzniecības līguma sarunas, kuru pozitīva un ambicioza noslēgšana piedāvās papildus sadarbības platformu arī starp Latviju un Indiju divpusējā līmenī. Sarunas par brīvās tirdzniecības līguma noslēgšanu tika uzsāktas 2007.gadā, un to mērķis ir uzlabot preču un pakalpojumu tirdzniecības nosacījumus, tādējādi paplašinot arī Latvijas uzņēmēju iespējas piekļuvē Indijas tirgum.

Sandris Sabajevs, ekonomikas ministra preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!