• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 25.februārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.03.2010., Nr. 34 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205950

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Francijas Eiropas lietu ministra vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

02.03.2010., Nr. 34

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 25.februārī

FM: Par muitas parāda galvojuma piemērošanu VID muitas iestādēs

25.februārī valsts sekretāru sanāksmē (VSS) tika izsludināts Finanšu ministrijas sagatavotais noteikumu projekts, kas paredz grozījumus noteikumos par muitas parāda galvojuma piemērošanu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas iestādēs.

2010.gada aprīlī stāsies spēkā likuma “Par akcīzes nodokli” 2009.gada decembrī pieņemtie grozījumi, kas paredzēs Ministru kabinetam noteikt gadījumus, kad akcīzes nodokļa parāda galvojums nav jāiesniedz, un nosacījumus, kuru izpildes gadījumā nodokļa maksātājam var samazināt akcīzes nodokļa parāda galvojuma lielumu, kā arī noteikt kārtību, kādā iesniedz, administrē un dzēš šos galvojumus.

Līdz ar to izsludināti attiecīgi grozījumi arī noteikumos par muitas parāda galvojuma piemērošanu VID muitas iestādēs.

Tā kā šie noteikumi turpmāk noteiks arī akcīzes parāda galvojuma piemērošanu, tiks atbilstoši precizēts noteikumu nosaukums.

Papildus tiks precizētas noteikumu normas, paredzot, ka noteikumi noteiks arī akcīzes nodokļa galvojuma veidus, akcīzes galvojuma iesniegšanas, pieņemšanas, piemērošanas, apmēra noteikšanas un uzskaites kārtību, kā arī akcīzes nodokļa galvojuma administrēšanu un dzēšanu un gadījumus, kad akcīzes nodokļa nodrošinājums nav jāiesniedz.

Noteikumos tiks svītrots punkts, kas paredzēja, ka galvenajam parādniekam katru mēnesi līdz piecpadsmitajam datumam VID jāiesniedz pārskats par vispārējā galvojuma izmantošanu iepriekšējā kalendāra mēnesī.

Tā kā pārskatā paredzētā informācija VID par preču izlaišanu brīvam apgrozījumam ir pilnībā pieejama muitas deklarācijās, bet informāciju par pārējām muitas procedūrām pēc muitas iestādes pieprasījuma galvenajam parādniekam var iegūt, pamatojoties uz noteikumu 65.punktu, minētais pārskats ir uzskatāms par lieku administratīvo slogu.

Noteikumu projektu vēl izskatīs un par tā pieņemšanu lems MK.

FM: Par akcīzes nodokļa marku saņēmēju loku

25.februārī valsts sekretāru sanāksmē (VSS) tika izsludināts Finanšu ministrijas sagatavotais noteikumu projekts, kas paredz grozījumus noteikumos par kārtību, kādā alkoholiskos dzērienus un tabakas izstrādājumus marķē ar akcīzes nodokļa markām.

Noteikumu projekts precizē akcīzes nodokļa marku saņēmēju loku atbilstoši 2009.gada decembrī pieņemtajiem grozījumiem likumā “Par akcīzes nodokli”, tas ir, no 2010.gada 1.aprīļa akcīzes nodokļa markas varēs saņemt importētājs, apstiprināts noliktavas turētājs Latvijā, reģistrēts saņēmējs, īslaicīgi reģistrēts saņēmējs un reģistrēts nosūtītājs. Tāpat akcīzes nodokļa markas varēs saņemt arī persona, kas Latvijā no citas dalībvalsts ieved vai saņem ar akcīzes nodokļa markām marķējamās akcīzes preces.

Likumā “Par akcīzes nodokli” tika svītrota norma, kas noteica ražošanas procesā neatgriezeniski zudušo tabakas izstrādājumu akcīzes nodokļa marku apjomu, par kuru akcīzes nodoklis nav maksājams. Personai, kura pasūta akcīzes nodokļa markas pārējo tabakas izstrādājumu marķēšanai, ir apgrūtinoši ievērot minimālā pasūtījuma apjomu – 14 000 gabalu. Tādēļ noteikumu projektā paredzēts ar šā gada 1.aprīli noteikto minimālā pasūtījumu apjomu samazināt uz pusi – 7000 gabalu.

Noteikumu projektu vēl izskatīs un par tā pieņemšanu lems MK.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

SM: Par sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšanas kārtību maršrutu tīklā

Izstrādāta jauna kārtība reģionālā starppilsētu nozīmes maršrutu tīkla apstiprināšanai un grozīšanai. Noteikts arī, kā veikt maršrutu tīklu saskaņošanu un pārskatīšanu. Turpmāk sabiedriskā transporta pakalpojumus reģionālos vietējās nozīmes un pilsētas maršrutos organizēs plānošanas reģioni.

To paredz 25.februāra valsts sekretāru sanāksmē apstiprinātais Ministru kabineta noteikumu projekts “Sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšanas kārtība maršrutu tīklā”. Lai jaunie noteikumi stātos spēkā, tie vēl jāapstiprina Ministru kabinetā.

Tā kā iepriekšējos MK noteikumos Nr.673 nebija iekļauta reģionālā starppilsētu nozīmes maršrutu tīkla apstiprināšanas kārtība, tā ir paredzēta jaunajos noteikumos. Jaunajā kārtībā ir arī detalizētāk norādīts, kāda informācija jāpievieno konkrētam maršrutu tīklam – reģionālam starppilsētu nozīmes, reģionālam vietējās nozīmes, pilsētas nozīmes maršruta tīklam.

Pārmaiņas skar arī iesaistītās institūcijas – iepriekš sabiedriskā transporta pakalpojumus reģionālās vietējās nozīmes un pilsētu nozīmes maršrutu tīklā organizēja rajonu padomes, bet kopš 2010.gada 1.janvāra šī funkcija ir nodota plānošanas reģioniem. Noteikumos precizētas arī Autotransporta direkcijas funkcijas attiecībā uz reģionālās starppilsētu nozīmes maršrutu tīkla izstrādāšanas, apstiprināšanas un grozīšanas kārtību.

Jaunā kārtība izstrādāta arī ar mērķi samazināt administratīvos procesus un vienkāršot maršrutu tīkla apstiprināšanas, maršrutu un reisu atklāšanas, grozīšanas un slēgšanas kārtību.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

TM: Par Eiropas Savienības dokumentu tulkojumu izvērtēšanas, saskaņošanas un kļūdu labošanas kārtību

25.februārī valsts sekretāru sanāksmē izsludināja Eiropas Savienības (ES) dokumentu tulkojumu izvērtēšanas, saskaņošanas un kļūdu labošanas kārtību. To izstrādājuši Valsts valodas centra (VVC) un Tieslietu ministrijas speciālisti.

Instrukcija noteiks, kā ministriju eksperti atbilstoši vienotiem principiem vērtēs tulkojumu kvalitāti un precizēs tajos lietotos terminus, kā arī nodrošinās operatīvu argumentētu priekšlikumu iesniegšanu par teksta labojumiem gan ES tiesību aktu projektos, gan jau pieņemtajos tiesību aktos.

Jauna instrukcija nepieciešama, jo ar 2009.gada 1.jūliju valsts aģentūra “Tulkošanas un terminoloģijas centrs” tika pievienota Tieslietu ministrijas padotībā esošajai tiešās pārvaldes iestādei – VVC. Līdz ar to par vienu no VVC funkcijām kļuva latviešu valodas pilnvērtīgas funkcionēšanas ES institūcijās veicināšana. Instrukcija ļaus precizēt VVC kompetenci šajos jautājumos.

Instrukcija attiecināma vienīgi uz ministriju un citu valsts pārvaldes iestāžu ekspertiem, kuri atbilstoši savai kompetencei vērtē ES tiesību aktu tulkojumu kvalitāti.

Instrukcijas projekts nodots saskaņošanai Ārlietu, Finanšu, Labklājības, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu, Satiksmes un Vides ministrijai, kā arī Valsts kancelejai.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

VesM: Par Rindzeles narkomānu rehabilitācijas centra nodošanu lietošanā sabiedriskā labuma organizācijai

25.februārī valsts sekretāru sanāksmē tālākai apstiprināšanai virzīts Ministru kabineta noteikumu projekts, kas paredz Rindzeles narkomānu rehabilitācijas centra nodošanu bez atlīdzības lietošanā uz 10 gadiem sabiedriskā labuma organizācijai “Neatkarība Balt.”.

Kompleksā “Rindzele” tiks izveidots sociālās rehabilitācijas centrs, kurā varēs saņemt palīdzību no narkotikām un alkohola atkarīgas pieaugušas personas. Plānots, ka vienlaikus rehabilitācijas centrā palīdzību varēs saņemt līdz 50 cilvēkiem.

Paredzēts, ka rehabilitācijas programma vienam cilvēkam centrā ilgs vismaz vienu gadu. Tā galvenokārt balstīsies uz darba terapiju un iepriekšējo dzīves vērtību nomaiņu pret kristīgās morāles vērtībām. Centrā tiks nodrošinātas arī sporta nodarbības, aktīva atpūta, interesanta brīvā laika pavadīšana, kā arī psihologa konsultācijas. Nepieciešamo finansējumu biedrība piesaistīs no publiskiem un privātajiem fondiem, kā arī ziedotājiem.

Pagājušā gada septembrī “Rindzelē” tika pārtraukta narkoloģiskās rehabilitācijas programmas sniegšana, līdz ar to turpmākā zemesgabala un ēku izmantošana slimnīcas “Ģintermuiža” veikšanai nav nepieciešama.

Veselības ministrijas Komunikācijas departaments

VidM: Par izlietotā iepakojuma atkārtotu izmantošanu

25.februārī valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināti Vides ministrijas sagatavotais MK noteikumu projekts “Depozīta sistēmas piemērošanas noteikumi atkārtoti lietojamam iepakojumam” un likumprojekts “Grozījumi Iepakojuma likumā”.

Depozīta sistēmas ieviešana dzērienu iepakojumam nodrošinās dabas resursu taupīšanu, atkārtoti izmantojot un otrreizēji pārstrādājot stiklu, metālu un citus iepakojuma materiālus.

Vides ministrijas sagatavotie tiesību aktu projekti paredz veicināt iedzīvotāju aktīvu un atbildīgu iesaistīšanos atkritumu apsaimniekošanā, saņemot maksimāli ērtu izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas pakalpojumu. Tā rezultātā viens no galvenajiem ieguvumiem pēc depozīta sistēmas ieviešanas būs mežu, ūdenstilpju apkārtnes un ceļmalu piesārņošanas samazināšana līdz minimumam un ekonomiska dabas resursu izmantošana.

Sagatavotie tiesību aktu projekti paredz ar 2011.gada 1.janvāri Latvijā ieviest obligāto atkārtoti lietojamā dzērienu iepakojuma, bet ar 2012.gadu – obligāto vienreizlietojamā dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas.

Vides ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa

ZM: Par kvalitātes un klasifikācijas prasībām kvasam un kvasa (iesala) dzērienam

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Kvalitātes un klasifikācijas prasības kvasam un kvasa (iesala) dzērienam”, ko 25.februārī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Jaunie noteikumi nosaka kvalitātes un klasifikācijas prasības Latvijā izplatāmajam kvasam un kvasa (iesala) dzērienam.

Ministru kabineta noteikumu projektā definēti termini, kas ievieš atšķirību starp raudzētu un neraudzētu kvasu. Prasībās noteiktas ražošanā izmantojamās izejvielas, gatavās produkcijas drošības un kvalitātes rādītāji.

Tāpat noteikumu projektā ir norādīts, ka kvasa ražošanā nav atļauts izmantot saldinātājus un aromatizētājus, bet kvasu var bagātināt ar vitamīniem un minerālvielām un kvasa ražošanā var izmantot tikai noteiktas pārtikas piedevas.

Savukārt, lai regulētu nosaukuma “kvass” lietošanu marķējumā, noteiktas prasības tirdzniecības nosaukumu “kvasa dzēriens” vai “iesala dzēriens” lietošanai kopā ar apzīmējumu, kurā nav minēts vārds “kvass”, piemēram, kvasa dzēriens “Iecienītais”, iesala dzēriens “Veselība” u.c.

MK noteikumu izstrādāšanas mērķis ir aizsargāt patērētāju intereses, nemaldinot tos par konkrēto produktu, kā arī nodrošināt godīgu konkurenci raudzēta kvasa un neraudzēta dzēriena ražotājiem un izplatītājiem.

Paredzams, ka noteikumu projekts stāsies spēkā 2011.gada 1.jūlijā.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!