• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrs: Par tirgus pārvaldību un dzīvnieku labturību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.03.2010., Nr. 34 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205954

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

02.03.2010., Nr. 34

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrs: Par tirgus pārvaldību un dzīvnieku labturību

22.februārī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Briselē piedalījās Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē, kurā notika viedokļu apmaiņa par tirgus pārvaldības pasākumiem pēc 2013.gada, kā arī par dzīvnieku labturības marķējumu un dzīvnieku aizsardzību.

Izklāstot Latvijas nostāju par ES tirgus pārvaldības instrumentiem pēc 2013.gada, J.Dūklavs sanāksmē uzsvēra, ka vēl aizvien ir nepieciešama lielāka lauksaimniecības nozares orientācija uz tirgu, pārtikas patērētāji jānodrošina ar konkurētspējīgām un pievilcīgākām cenām. Turklāt Eiropas lauksaimniecībai vairāk jāorientējas uz eksportu un konkurētspēju globālajā tirgū. Zemkopības ministrs arī norādīja, ka ir jāmeklē jauni risinājumi, kas sekmētu lauksaimniecības sektora produktivitāti, piemēram, investīcijas, inovatīvas tehnoloģijas. Tāpat jāveic ES līmeņa tirgus analīzes un prognozes, kuras stiprinātu lauksaimnieku kapacitāti ražošanas plānošanā un tirgus situācijas novērtēšanā.

“Uzskatu, ka pašreizējie tirgus pārvaldības instrumenti tomēr pilnvērtīgi nekalpo un nenodrošina efektīvu drošības tīklu. Nākotnē šāda veida instrumenti ir nepieciešami, bet tie ir rūpīgi jāpārskata un jāuzlabo,” sanāksmē teica J.Dūklavs. Zemkopības ministrs arī norādīja, ka jāatceļ privātās uzglabāšanas mehānisms un jāattīsta starptautiskie tirdzniecības standarti. Tāpat vajadzētu apsvērt iespēju izveidot ES līmeņa ārkārtas ienākumu atbalsta mehānismu, kurš tiktu iedarbināts tikai tirgus krīzes situācijās. Jāveido arī alternatīvas kreditēšanas vai garantiju sistēmas, jāsekmē lauksaimnieku pašu veidota finanšu pārvaldība un uzkrājumi.

Savukārt diskusijā par 2009.gada nogalē prezentēto Eiropas Komisijas (EK) ziņojumu par dzīvnieku labturības marķējuma variantiem un dzīvnieku aizsardzību zemkopības ministrs norādīja: lai veicinātu ES produktu eksportu, arī importētājvalstu patērētāji būtu jāinformē par ES labturības standartiem. “Uzskatām, ka labturības marķējums varētu būt efektīvs līdzeklis patērētāju informēšanai, bet ar nosacījumu, ka tas ir viegli uztverams un patērētāji ir labi informēti par dzīvnieku labturības principiem,” skaidroja zemkopības ministrs. Tāpat atbilstošs labturības marķējums būtu jāievieš pēc vienotas sistēmas.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!