• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauno Maksājumu pakalpojumu likumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.03.2010., Nr. 36 https://www.vestnesis.lv/ta/id/206058

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par kvalifikācijas dokumentiem nelielos iepirkumos

Vēl šajā numurā

04.03.2010., Nr. 36

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauno Maksājumu pakalpojumu likumu

Saeima 25.februārī galīgajā lasījumā pieņēma jauno Maksājumu pakalpojumu likumu, kas turpmāk regulēs to uzņēmēju darbību, kas sniedz maksājumu pakalpojumus.

Jaunajā likumā noteikts maksājumu pakalpojumu sniedzēju loks un prasības šā pakalpojuma sniegšanai. Tāpat likums regulē maksājumu pakalpojumu sniedzēju un izmantotāju savstarpējās attiecības, tiesības, pienākumus un atbildību.

“Pieņemtais likums pavērs iespēju plašākam uzņēmēju lokam sniegt maksājumu pakalpojumus, savukārt iedzīvotāji varēs apmaksāt rēķinus, veikt naudas pārvedumu, ieskaitīt skaidru naudu savā maksājumu kontā vai to izņemt sev izdevīgākā vietā, piemēram, tuvākajā veikalā, nemaz nebraucot uz banku,” norāda Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Guntis Bērziņš.

Likums reglamentē maksājumu iestāžu tiesisko statusu, darbību un atbildību un nosaka, ka komercsabiedrībai, kurā paredzēts sniegt maksājumu pakalpojumus, Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) būs jāsaņem licence. Atļauju nevajadzēs, ja uzņēmējs būs reģistrējies komercreģistrā.

Maksājumu iestāžu darbību uzraudzīs FKTK, un tai būs tiesības noteikt arī citas likumā neminētas licencēto maksājumu iestāžu darbību regulējošas prasības, lai mazinātu šo iestāžu darbības risku un aizsargātu maksājumu pakalpojumu izmantotājus.

Jaunais regulējums nosaka, ka par maksājumu iestādes valdes priekšsēdētāju un valdes locekli var būt persona, kas ir kompetenta finanšu vadības jautājumos, kurai ir augstākā izglītība un triju gadu profesionālā darba pieredze. Komercsabiedrības vadītājiem ir jābūt ar nevainojamu reputāciju, un viņiem nedrīkst būt atņemtas tiesības veikt komercdarbību.

Noteiktas arī prasības patērētāju tiesību aizsardzībai, maksājumu pakalpojumu sniedzējiem, paredzot pienākumu informēt klientu par maksājumu izpildes laiku un maksu. Likums reglamentē arī prasības datu aizsardzībai un strīdu izšķiršanas kārtību.

Ar jaunā likuma stāšanos spēkā tiks regulēta uzņēmēju darbība, kas piedāvā šādu pakalpojumu. Pieaugot maksājumu pakalpojumu iestāžu skaitam, konkurences apstākļos varētu samazināties maksa par pakalpojuma sniegšanu un iedzīvotājiem būs lielāka iespēja izvēlēties, kur apmaksāt rēķinus, prognozē likuma izstrādātāji.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!