• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Atlantijas zilo tunzivju tirdzniecības aizliegšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.03.2010., Nr. 36 https://www.vestnesis.lv/ta/id/206073

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par bruņoto spēku iesaistīšanu plūdu novēršanā

Vēl šajā numurā

04.03.2010., Nr. 36

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Atlantijas zilo tunzivju tirdzniecības aizliegšanu

Eiropas Komisija 22.februārī ierosināja, ka Eiropas Savienībai ir jāizdara spiediens, lai aizliegums starptautiskajai tirdzniecībai ar Atlantijas zilajām tunzivīm stātos spēkā nākamā gada laikā. Komisija ir ļoti nobažījusies, ka Atlantijas zilo tunzivju pārzveja, ko galvenokārt izraisa starptautiskā tirdzniecība, būtiski apdraud šīs zivju sugas krājumus. Priekšlikums tiks apspriests ar dalībvalstīm, lai sagatavotu ES kopējo nostāju nākamajā sanāksmē, kas veltīta Konvencijai par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām (CITES) un kas no 2010.gada 13. līdz 25.martam norisināsies Dohā (Katara).

Eiropas vides komisārs Janežs Potočniks sacīja: “Saskaroties ar iespējamību, ka suga varētu izzust pavisam, un domājot par nākamajām paaudzēm, mēs esam atbildīgi par izlēmīgu rīcību. Mūsu pienākums ir saglabāt dabas kapitālu. Tā kā pastāv liels risks, ka Atlantijas zilās tunzivis drīzumā izzudīs pavisam, vienīgā iespēja ir rīkoties tagad un ierosināt aizliegumu starptautiskai tirdzniecībai.”

Jūrlietu un zivsaimniecības komisāre Marija Damanaki piebilda: “Mūsu mērķis ir zvejniekiem nodrošināt perspektīvu nākotni. Tam vajadzīgi veselīgi zilo tunzivju krājumi, un ikvienam ir skaidrs, ka pārzveja vairs nedrīkst turpināties. Svarīgs šodien ierosinātā risinājuma elements ir īpaši noteikumi amatierzvejas kuģiem.”

Komisija ir ļoti nobažījusies par Atlantijas zilo tunzivju slikto aizsardzības statusu un atzīst, ka pieprasījuma galvenais veicinātājs ir starptautiskā tirdzniecība.

Lai gan šīs situācijas atrisināšanai Starptautiskā Atlantijas tunzivju saglabāšanas komisija (ICCAT) kopš 2006.gada ir veikusi vairākus pasākumus, Komisija, balstoties uz jaunākajiem pieejamajiem zinātniskajiem datiem, uzskata, ka Atlantijas zilā tunzivs ir jāiekļauj CITES I pielikumā.

I pielikumā ir sugas, kurām draud izmiršana un kuru tirdzniecība ir īpaši stingri jāreglamentē un jāatļauj tikai izņēmuma gadījumos. Zilās tunzivs iekļaušana I pielikumā nozīmētu aizliegumu starptautiskai tirdzniecībai ar šo zivju sugu.

Tomēr Komisija ierosina, ka iekļaušanai I pielikumā nevajadzētu stāties spēkā nekavējoties. CITES sanāksme Dohā norādītu, ka 12 mēnešu laikā par iekļaušanas stāšanos spēkā būtu jāizlemj CITES pastāvīgajai komitejai. Pastāvīgajai komitejai 2010.gada novembra sanāksmē savs lēmums būs jāpamato ar jaunāko pieejamo zinātnisko informāciju par to, kādā stāvoklī ir krājumi, un jānovērtē ICCAT pieņemto pasākumu piemērotība.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!