• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par SVF ieteikumiem nodokļu sakarā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.03.2010., Nr. 36 https://www.vestnesis.lv/ta/id/206080

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 2.martā

Vēl šajā numurā

04.03.2010., Nr. 36

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par SVF ieteikumiem nodokļu sakarā

Latvijā tehniskās palīdzības ietvaros februārī darbojās Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) konsultanti, izvērtējot Latvijas nekustamā īpašuma nodokļa sistēmu (NĪN). Tehniskā misija, beidzot darbu, iesniedza Latvijai savus ieteikumus, kuros atbalstīta pērn Latvijā ieviestā progresīvā nekustamā īpašuma nodokļa sistēma par dzīvojamām telpām, kā arī minēta nepieciešamība laika gaitā paaugstināt nodokļa likmes dzīvojamām telpām. Paralēli tiek ieteikts ieviest vairākus atbalsta mehānismus nodokļa nomaksai maznodrošinātajām sabiedrības grupām.

Starptautiskā Valūtas fonda eksperti iesaka vairākus variantus, kā palielināt nekustamā īpašuma nodokļa likmi par dzīvojamām ēkām, maksimālo likmi pielīdzinot vispārējai nekustamā īpašuma nodokļa likmei 1,5% apmērā. Kā alternatīva tiek arī piedāvātas progresīvās likmes divas variācijas. Vienlaikus, kā tiek uzsvērts, būtu ieviešami divi mazāk nodrošināto sabiedrības grupu aizsardzības mehānismi. Pirmais nosaka, ka dzīvojamām telpām, kas ir maksātāja deklarētā dzīvesvieta, tiktu ieviests nodokļa atbrīvojums – ja nodoklis sastādītu līdz 71 latam gadā, tas nebūtu jāmaksā. Otrs ieteiktais mehānisms ir iespēja atsevišķām maznodrošināto iedzīvotāju kategorijām, kas nespēj nomaksāt aprēķināto nodokli, uzkrāt šā nodokļa parādu (par to nepiemērojot soda sankcijas), un šis nodoklis tiktu nomaksāts īpašuma pārdošanas vai mantošanas gadījumā.

Finanšu ministrija ir paredzējusi SVF misijas ieteikumus izvērtēt valsts budžeta veidošanas kontekstā un topošo nodokļu politikas pamatnostādņu kontekstā, ņemot vērā arī Latvijas iedzīvotāju maksātspēju. Tāpat Finanšu ministrija atgādina, ka Latvija ir apņēmusies nākamo divu gadu laikā veikt būtisku valsts budžeta konsolidāciju, tādēļ sabiedrības un politiķu apspriešanai tiek piedāvāti dažādi risinājumu priekšlikumi.

SVF misijas ieteikumiem ir tikai konsultatīvs raksturs.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!