• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministre: Par adekvātu valsts budžeta finansējumu veselībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.03.2010., Nr. 37 https://www.vestnesis.lv/ta/id/206179

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ordeņu kapitula paziņojums

Par Viestura ordeņa piešķiršanu

Vēl šajā numurā

05.03.2010., Nr. 37

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministre: Par adekvātu valsts budžeta finansējumu veselībai

“Problēmas veselības nozarē var atrisināt tikai adekvāts valsts budžeta finansējums. Citu alternatīvu pie esošā nodokļu sloga vienkārši nav, ja vien valsts negatavojas atteikties no vienas no savām pamatfunkcijām – veselības aprūpes nodrošināšanas,” norāda veselības ministre Baiba Rozentāle.

Jautājumus saistībā ar nepietiekamo veselības aprūpes finansējumu un iespējamajiem risinājumiem pagājušajā nedēļā veselības ministre pārrunāja gan ar veselības nozares Stratēģiskās padomes locekļiem un Veselības ministrijas galvenajiem speciālistiem, gan arī finanšu ministru Einaru Repši. B.Rozentāle norāda, ka, pateicoties finanšu ministra izpratnei un atbalstam, pagājušajā gadā nozarei pēc nepamatoti lielā budžeta samazinājuma tika piešķirti papildus 25 miljoni latu neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanai un 5,2 miljoni latu kompensējamo medikamentu apmaksai.

Veselības ministre norāda: “Tikai finanšu ministra Einara Repšes reālā situācijas izpratne un kompetence ļauj cerēt, ka tiks atrasts finansiālais risinājums neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanai valsts iedzīvotājiem. Lai gan būtiskākās strukturālās reformas veiktas jau 2009.gadā un tas samazina iespējas kaut daļēji atrast finansējumu pašā nozarē, tas būs jāatrod un tas tiks izdarīts. Par paveikto darbu neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanā slimnīcām tiks samaksāts.”

Vienlaikus B.Rozentāle uzskata, ka notiekošās diskusijas par veselības aprūpes finansēšanas modeļa maiņu, kas varētu piesaistīt papildu finansējumu, ir maldinošas. Jau šobrīd valsts apmaksā tikai neatliekamo medicīnisko palīdzību, ko paredz arī deputātes Ingrīdas Circenes vadītās darba grupas izstrādātā koncepcija par aprūpes pieejamības saistīšanu ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksu. Par plānveida palīdzību pacientiem ir jāmaksā neatkarīgi, vai pacients strādā un dzīvo ārzemēs vai Latvijā. Savukārt obligātā veselības apdrošināšana pašreizējā ekonomiskajā situācijā ir nepieļaujama, jo tā nozīmē nodokļa sloga palielināšanu, tādēļ vienīgais risinājums ir veselības aprūpes nozarei piešķirt adekvātu finansējuma apjomu.

Veselības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!