• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par atļauju audzēt ģenētiski modificētus kartupeļus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.03.2010., Nr. 37 https://www.vestnesis.lv/ta/id/206188

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar tūrisma nozares asociāciju pārstāvjiem

Vēl šajā numurā

05.03.2010., Nr. 37

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par atļauju audzēt ģenētiski modificētus kartupeļus

2.martā pēc vairāku gadu ilgām diskusijām un rūpīgas risku izvērtēšanas Eiropas Komisija (EK) pieņēma lēmumu atļaut ģenētiski modificēto (ĢM) kartupeļu Amflora audzēšanu Eiropas Savienības (ES) teritorijā un izmantošanu dzīvnieku barībā.

Pēc bioloģiskajām īpašībām ĢM kartupelis neatšķiras no izejas šķirnes Prevalent, bet ĢM kartupeļos ir lielāks un kvalitatīvāks cietes saturs.

Latvijā ĢM kartupeļu audzēšana nav aktuāla, jo Latvijā cietes kartupeļi, kādi ir šie ģenētiski modificētie kartupeļi, netiek audzēti, kā arī Latvijā nav tehniskās cietes ražošanas rūpnīcas.

Pieteikumu, lai saņemtu atļauju ĢM kartupeļu audzēšanai Eiropas Savienības teritorijā un pārstrādei tehniskām vajadzībām (papīra, kartona, līmes u.c. ražošanai), kā arī pārstrādes blakusproduktu izmantošanai dzīvnieku barībā, 2003.gadā Zviedrijas kompetentajai institūcijai iesniedza Vācijas ķimikāliju ražošanas kompānija “BASF”.

Zviedrijas kompetentās iestādes un Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes, veicot riska novērtējumu, secināja, ka ĢM kartupeļu audzēšana neapdraud apkārtējo vidi, jo kartupeļi ārpus lauka neizdzīvo un tiem nav savvaļas partneru, ar kuriem varētu savstarpēji apputeksnēties.

Arī Latvijas kompetentā institūcija – Ģenētiski modificēto organismu un jaunās pārtikas padome – 2004.gada 28.jūnijā sniedza savu atzinumu par minēto kartupeļu iespējamiem riska aspektiem. Padome secināja, ka ĢM kartupeļu audzēšana nerada draudus cilvēku un dzīvnieku veselībai, kā arī videi.

EK lēmums paredz striktus audzēšanas nosacījumus, kas novērsīs kartupeļu palikšanu augsnē pēc ražas novākšanas un nepieļaus to nejaušu izplatīšanos vidē. ĢM kartupeļu aprite tiks ierobežota, kā arī ir noteikts, ka starp uzņēmumu “BASF”, potenciālajiem kartupeļu audzētājiem un pārstrādātājiem tiks slēgti līgumi.

Noteikts, ka pieļaujamā tehniski nenovēršamā robežvērtība ĢM kartupeļu piejaukumam pārtikā ir 0,9%, kas ir tāpat kā citiem ES atļautiem ĢM organismiem.

“BASF” kompānija šogad aprīlī plāno sākt komerciālu ĢM kartupeļu audzēšanu Čehijā un Vācijā. Kā potenciālās ĢM kartupeļu audzētājas varētu būt arī Nīderlande un Zviedrija.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!