• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Piedaloties ES ārlietu ministru neformālā sanāksmē Spānijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.03.2010., Nr. 38 https://www.vestnesis.lv/ta/id/206302

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības ministre: Par vakcināciju kā efektīvāko profilaksi

Vēl šajā numurā

09.03.2010., Nr. 38

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Piedaloties ES ārlietu ministru neformālā sanāksmē Spānijā

5. un 6.martā ārlietu ministrs Māris Riekstiņš piedalījās ES ārlietu ministru neformālā sanāksmē Kordovā, Spānijā. Pēc ES prezidējošās valsts Spānijas ārlietu ministra Migela Anhela Moratinosa iniciatīvas ministru tikšanās darba kārtībā uzmanība tika pievērsta izaicinājumiem kopējās ārējās un drošības politikas jomā, ar ko ES saskaras pēc Lisabonas līguma stāšanās spēkā.

ES dalībvalstu ārlietu ministri kopā ar ES augsto pārstāvi Ketrinu Eštoni prioritāri apsprieda jautājumus, kas saistīti ar Eiropas Ārējās darbības dienesta (EĀDD) izveidi, un to, kā nodrošināt augstās pārstāves iespējas saskaņā ar Lisabonas līgumu veidot ietekmīgāku un vienotāku Eiropas Savienību. ES augstā pārstāve K.Eštone informēja dalībvalstu ārlietu ministrus par priekšlikuma attiecībā uz ES Ārējās darbības dienestu, kam jātiek prezentētam aprīļa beigās, sagatavošanas gaitu.

Diskutējot par EĀDD izveidi, ārlietu ministrs M.Riekstiņš uzsvēra dalībvalstu adekvātas pārstāvības nozīmi jaunajā diplomātiskajā dienestā, īpaši ņemot vērā, ka šobrīd jaunās dalībvalstis ir maz pārstāvētas ES institūcijās. “Svarīgi, lai ikviena dalībvalsts būtu iesaistīta un justu, ka tās viedoklis un kompetence tiek novērtēta un ir lietderīga, tādējādi atbalsts Eiropas Savienībai sabiedrības acīs var tikai pieaugt,” uzsvēra M.Riekstiņš.

Vienlaikus Latvijas ārlietu ministrs aicināja ES augsto pārstāvi iekļaut konsulāro palīdzību jaunveidojamā dienesta funkciju sarakstā, atzīmējot, ka šis aspekts ir īpaši būtisks mazajām dalībvalstīm, kuru diplomātiskās pārstāvības tīkls neaptver visus pasaules reģionus. “Konsulārā palīdzība, īpaši ārkārtas krīzes situācijās, būtu Lisabonas līguma patiesa pievienotā vērtība ikvienam ES pilsonim,” atzīmēja M.Riekstiņš.

ES ārlietu ministri apmainījās viedokļiem arī par to, kā stiprināt ES globālo ietekmi un veidot attiecības ar Ķīnu, Indiju, Brazīliju, ASV un Krieviju. Aktuāls diskusiju temats ministru tikšanās laikā bija arī situācija Tuvajos Austrumos un ES iesaiste šā jautājuma risināšanā. M.Riekstiņš diskusiju gaitā norādīja, ka ES ietekmes nodrošināšanas atslēga ir “vienas balss” politika.

Sanāksmes noslēgumā ES dalībvalstu ārlietu ministri kopā ar kolēģiem no kandidātvalstīm pārrunāja situāciju Rietumbalkānos.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!