• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Apmeklējot Pāvilostu un Liepāju, un tiekoties ar iedzīvotājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.03.2010., Nr. 38 https://www.vestnesis.lv/ta/id/206316

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

09.03.2010., Nr. 38

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Apmeklējot Pāvilostu un Liepāju, un tiekoties ar iedzīvotājiem

4.martā Valsts prezidents Valdis Zatlers viesojās Pāvilostā, kur viņš tika iepazīstināts ar ostas darbību un tās attīstības plāniem tuvākajos gados, to izveidojot par ievērojamu jahtu piestātni, tikās ar novada domes pārstāvjiem, uzņēmējiem un iestāžu vadītājiem, kā arī Pāvilostas iedzīvotājiem.

Darba pusdienās ar domes deputātiem Valsts prezidents pārrunāja novada aktualitātes dažādās jomās. Domes pārstāvji atzīmēja, ka Pāvilosta, lai arī ir viens no mazākajiem Latvijas novadiem, tomēr pierādījis, ka ir spējīgs izdzīvot un var būt piemērs attīstībai, neņemot kredītus, bet pārdomāti izmantojot Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu sniegtās iespējas. Tāpat tika pārrunāti arī izglītības jautājumi, pievēršoties principa “nauda seko skolēnam” ieviešanai novadā, kā arī interešu izglītības un bibliotēku attīstības iespējām Pāvilostas sabiedriskās dzīves saglabāšanai. Savukārt, runājot par uzņēmējdarbības attīstību, tika atzīmētas Pāvilostas lielās perspektīvas kokapstrādes jomā.

Sarunas laikā Valsts prezidents ar gandarījumu novērtēja Pāvilostas novadā paveikto, tai skaitā ES struktūrfondu apguvē. Taču vienlaikus V.Zatlers aicināja novada pārstāvjus veikt ilgtermiņa plānošanu un pārdomāt novada attīstības jautājumus pēc 2013.gada, kad ES struktūrfondi vairs nebūs pieejami.

Diskusija par novada attīstību, problēmām un risinājumiem turpinājās arī tikšanās laikā ar Pāvilostas novada uzņēmējiem un iestāžu vadītājiem. Ņemot vērā, ka tūrisms ir viens no Pāvilostas attīstības virzieniem, novada pārstāvji interesējās par valsts atbalstu tūrisma nozarei. Tāpat tika pārrunāta nodokļu politika valstī, īpaši uzsverot prognozējamības nepieciešamību nodokļu jomā. Noslēgumā Valsts prezidents atzinīgi novērtēja pašvaldības un uzņēmēju ciešo sadarbību Pāvilostā un uzteica vietējos pārstāvjus par konkrētu attīstības virzienu izvirzīšanu – ostas, tūrisma, zivsaimniecības un mežsaimniecības attīstība.

Valsts prezidentam bija iespēja uzklausīt arī Pāvilostas novada iedzīvotājus, kas galvenokārt interesējās par lauku attīstību, kā arī par vēlēšanu likumdošanas izmaiņām valstī, pievēršoties arī deputātu atbildībai pret vēlētājiem un vēlētāju atbildībai pret valsti. V.Zatlers, runājot ar iedzīvotājiem, atzīmēja, ka pēdējā laikā, viesojoties ārvalstīs, ir saņēmis daudz pozitīvu komentāru par ekonomiskās stabilizācijas gaitu Latvijā. Valsts prezidents uzsvēra, ka tas ir visu Latvijas iedzīvotāju nopelns, un pateicās arī klātesošajiem. V.Zatlers atzina, ka viņam ir prieks uzzināt, ka Pāvilostā ir viens no zemākajiem bezdarba līmeņiem Latvijā, un aicināja arī šogad Pāvilostas iedzīvotājiem būt sīkstiem, pacietīgiem un aktīviem sabiedriskajā dzīvē, tai skaitā piedaloties Saeimas vēlēšanās.

Dienas rīta pusē Valsts prezidents piedalījās Liepājas universitātes Komunikācijas dienas “Jaunieši – aktīva sabiedrības daļa!” atklāšanā, lasot lekciju un iesaistot studentus diskusijā par jauniešu līdzdalības iespējām politikas veidošanā valstī. Valsts prezidents izcēla vairākas lietas, kas nepieciešamas jauniešiem šim mērķim. Pirmkārt, ir jādefinē savas vēlmes un jāizdara izvēle starp tām. Otrkārt, šīm vēlmēm ir jābalstās katra cilvēka individuālo vērtību sistēmā. V.Zatlers piezīmēja: “Vērtību sistēma ir jāizveido pirms došanās politikā, un tai ir jābūt vērstai uz sabiedrības labuma nodrošināšanu. Kad vērtību bāze ir izveidota, tad godprātīgi politiskajā darbībā šīs vērtības jāaizstāv un jābūt gataviem uzņemties atbildību.” Valsts prezidents arī minēja, ka šobrīd šīs atbildības izjūtas nereti pietrūkst, un uzsvēra, cik būtiski ir pieņemt pārdomātus lēmumus.

Tāpat lekcijas laikā Valsts prezidents norādīja, ka vara pieder Latvijas tautai un katram studentam ir iespēja ar savu darbību piedalīties varas īstenošanā. Kā piemēru V.Zatlers minēja “Jauniešu Ministru kabineta” projektu, kas dod iespēju iepazīties ar politikas veidošanu. Tāpat viņš aicināja izmantot Ēnu dienu un drosmīgākos studentus uzaicināja arī sekot līdzi Valsts prezidenta darbam Rīgas pilī. Nobeigumā Valsts prezidents arī atzīmēja, ka guvis pārliecību Liepājas universitātes studentu gatavībai uzņemties atbildību un nākotnē kļūt par valsts vadītājiem.

Viesojoties Liepājas universitātē, Valsts prezidents tika iepazīstināts ar augstskolas darbību un lomu reģionālās izglītības sniegšanā. Universitātes rektors ar lepnumu stāstīja, ka universitātes maģistrantūras programmās mācās studenti no visas Latvijas. Īpaši tika uzsvērta sadarbība ar Liepājas domi un universitātes loma pilsētas attīstībā, jo Liepājas universitāte piesaista iespaidīgu jauniešu plūsmu pilsētā.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!