• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aizsardzības ministrija: Par Baltijas valstu kopīgajām militārajām mācībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.03.2010., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/206360

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Par tautsaimniecību un kopbudžetu 2009.gadā

Vēl šajā numurā

10.03.2010., Nr. 39

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aizsardzības ministrija: Par Baltijas valstu kopīgajām militārajām mācībām

Šogad Latvijā plānotas trīs Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kopīgas militārās mācības. Tajās līdzās Baltijas valstīm piedalīsies citas NATO un alianses sadarbības programmas “Partnerattiecības mieram” valstis, tostarp arī ASV.

Pirmās ikgadējās mācības “Baltic Host” paredzētas maija beigās un jūnija sākumā. Tām sekos “BALTOPS”, savukārt lielākās šā gada mācības “Saber Strike” notiks rudenī.

“Lai bruņotie spēki varētu pilnvērtīgi pildīt tiem noteiktos uzdevumus, mūsu galvenais pienākums miera laikā ir mācīties,” uzsver Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālmajors Juris Maklakovs. “Mācībām ir jānotiek gan individuāli, gan kolektīvi, lai vairāki spēku veidi un ieroču šķiras nepieciešamības gadījumā spētu darboties kā viens mehānisms. Tāpēc ir pašsaprotami, ka kolektīvā apmācība var sekmīgi notikt, tikai rīkojot militārās mācības,” ir pārliecināts bruņoto spēku komandieris.

NBS kopā ar civilajām institūcijām ir jābūt gataviem uzņemt sabiedroto valstu bruņotos spēkus Latvijas teritorijā. Tāpēc ir izstrādāta Uzņemošās valsts atbalsta (UVA) sistēma – civilais un militārais atbalsts, ko miera laikā, krīzes vai kara apstākļos uzņemošā valsts sniedz sabiedroto spēkiem un organizācijām, kas atrodas valsts teritorijā vai šķērso to. UVA sistēmas realizēšana ir viens no uzdevumiem, kas Latvijai bija jāizpilda, lai sekmīgi integrētos NATO. Šogad, rīkojot starptautiskas militārās mācības, Latvija pārbaudīs savas spējas uzņemt sabiedroto valstu bruņotos spēkus Latvijas teritorijā.

Mācību “Baltic Host” mērķis ir Baltijas valstu aizsardzības nozarēm kopā ar citām valsts institūcijām izstrādāt rīcības plānus sabiedroto militāro un atbalsta vienību uzņemšanai, izvietošanai un integrācijai vienlaikus visu Baltijas valstu teritorijā. Pirmo reizi šāda veida mācības Baltijas valstīs notika pagājušajā gadā Igaunijā.

Jūnijā Baltijas jūrā, tostarp arī Latvijas teritoriālajos ūdeņos, notiks ikgadējās starptautiskās Jūras spēku mācības “BALTOPS”. Tajās piedalīsies gan NATO, gan vairākas alianses sadarbības programmas “Partnerattiecības mieram” dalībvalstis. Mācībās būs iekļauts arī sauszemes vingrinājums, kas notiks Ventspils novadā. ASV bruņotie spēki pirmo reizi Latvijā – Baltijas jūrā – veiks tehnikas izkraušanu un personāla izsēdināšanu krastā.

Saistībā ar šīm mācībām Vārves pagastā plānots atjaunot jau padomju laikā būvētu ceļu un tā nobrauktuvi. “Šādas mācības Latvijā ir ļoti vērtīga un praktiska pieredze mūsu bruņotajiem spēkiem,” uzskata J.Maklakovs.

Lai sagatavotu Baltijas valstu bruņoto spēku vienības dalībai starptautiskajā operācijā Afganistānā, rudenī Latvijā norisināsies militārās mācības “Saber Strike”. Mācībās iesaistītie spēki trenēsies sadarboties daudznacionālā vidē, pārbaudīs vienību sadarbību un komandvadības sistēmu.

Valsts aizsardzības spēju stiprināšanai svarīgākās mācības Latvijā tiks rīkotas, neraugoties uz militārajām mācībām šogad atvēlētā finansējuma būtisko samazinājumu. Tas izdevies, samazinot mācību skaitu, kurās piedalās bruņotie spēki, un racionāli izmantojot atvēlētos finanšu līdzekļus.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!