• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par PVN samazināšanu viesu izmitināšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.03.2010., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/206363

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

10.03.2010., Nr. 39

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par PVN samazināšanu viesu izmitināšanai

Ekonomikas ministrs:

Ekonomikas ministrs Artis Kampars atbalsta samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes piemērošanu viesu izmitināšanas pakalpojumiem viesu izmitināšanas mītnēs, kas nodrošinās tūrisma nozares starptautisko konkurētspēju ilgtermiņā, īpaši Baltijas reģionā; atbilstoši nozares uzņēmēju aprēķiniem radīs 2000 jaunas darba vietas un nodrošinās 6–8% cenu samazinājumu viesu izmitināšanas pakalpojumiem.

Šādu viedokli Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai nosūtītajā vēstulē pauda Ekonomikas ministrija.

“Tūrisms Latvijā ir uzskatāms par vienu no valsts ekonomiskās attīstības iespējām un pakalpojumu nozares prioritātēm, šī nozare ir nozīmīgs eksporta ienākumu avots, kas sniedz ievērojamu pienesumu valsts iekšzemes kopproduktā,” vēstulē uzsver ekonomikas ministrs Artis Kampars.

Sandris Sabajevs, ekonomikas ministra preses sekretārs

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija:

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija 9.martā konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”, kas paredz viesu izmitināšanas pakalpojumiem piemērot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pazemināto 10 procentu likmi.

Lai gan Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Guntis Bērziņš aicināja vēl nesteigties ar lēmuma pieņemšanu, jo vispirms būtu jāizvērtē nodokļa izmaiņu fiskālā ietekme un jāsaskaņo ar starptautiskajiem aizdevējiem, par likumprojekta virzību 1.lasījumā nobalsoja septiņi komisijas deputāti, pret bija četri, bet viens deputāts atturējās.

“Neceram uz milzīgu apjomu palielināšanos, taču tā mēs varētu nezaudēt esošās darba vietas, noturēt tūrisma nozari un radīt iespēju atgriezties Latvijas tirgū tiem, kuri pārreģistrējās Igaunijā,” sacīja Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sekretāre Karina Pētersone.

Līdz ar PVN likmes pazemināšanu Latvijas tūrisma nozare atgūtu konkurētspēju un nodrošinātu darba vietas, kā arī uzlabotu valsts ārējās tirdzniecības bilanci, sēdē pauda Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Naglis.

Noraidošu attieksmi pret ieceri tūrisma nozarei samazināt PVN pauda Finanšu ministrijas Nodokļu politikas departamenta direktore Daina Robežniece, jo likmes pazemināšana plānotos ieņēmumus valsts budžetā samazinātu par 7,1 miljonu latu.

Savukārt ekonomikas ministrs Artis Kampars norādīja, ka FM aprēķini par zaudējumiem nav pamatoti, jo pēc būtības tūrisma nozare lēnām, bet atkopjas – ir pieaudzis pieprasījums un šā gada prognozes ir optimistiskas. Tāpēc Ekonomikas ministrija varot atbalstīt tādus PVN likuma grozījumus, kas ilgtermiņā nodrošinātu tūrisma nozares starptautisko konkurētspēju un veicinātu to uzņēmēju atgriešanos Latvijā, kas augsto nodokļu dēļ savu darbību pārreģistrējuši citur. Ministrs arī rosināja izmaiņas nodokļos saskaņot ar starptautiskajiem aizdevējiem, jo citādi “pastāv risks nonākt diezgan sarežģītā situācijā”.

PVN pazemināto 10 procentu likmi grozījumu autori rosina piemērot viesu izmitināšanas pakalpojumiem viesnīcās, moteļos, viesu mājās un tūrisma mītnēs. Patlaban šiem pakalpojumiem PVN likme ir 21 procents.

Par Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā konceptuāli atbalstītajiem grozījumiem likumā “Par pievienotās vērtības nodokli” trijos lasījumos vēl jālemj Saeimai.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!