• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta šāgada pirmajā - 5.janvāra sēdē (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.01.1999., Nr. 2/3 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20646

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Energoapgādes regulēšanas padomes rīkojums Nr.134

Par sašķidrinātās gāzes maksimālo tarifu

Vēl šajā numurā

06.01.1999., Nr. 2/3

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valdībā

Ministru kabineta 5.janvāra sēdē

Turpinājums

no 1.lpp.

Parastā kārtībā akceptētie tiesību akti

Valdība akceptēja "Dzelzceļa pārvadātāju licencēšanas noteikumus". Tie nosaka kārtību, kādā izsniedzama un anulējama speciālā atļauja dzelzceļa pārvadājumiem, kā arī papildu nosacījumi tās piešķiršanai. Licenci izsniedz pasažieru un kravu pārvadāšanai.

Akceptēts rīkojums "Par komisiju un nozaru darba grupām 2000.gada datorproblēmas riska novēršanai". Komisiju vadīs satiksmes ministrs. Rīkojums paredz līdz 1999.gada 10.janvārim visās ministrijās izveidot nozaru darba grupas 2000.gada datorproblēmas riska novēršanai.

Ministru kabinets akceptēja pasākumu plānu 2000.gada datorproblēmas riska novērtēšanai un novēršanai.

Akceptēts rīkojums "Par Latvijas Republikas valdības un Apvienoto Nāciju Attīstības programmas standarta vienošanos par palīdzības pakalpojumu sniegšanu".

Ministru kabinets akceptēja "Profesionālās izglītības iestāžu vadītāju atestācijas noteikumus". Atestācijā tiks novērtēta profesionālās izglītības iestāžu vadītāju profesionālā kvalifikācija, kā arī pieņemts lēmums par atestējamā vadītāju atbilstību amatam un piešķirta vadītājam profesionālās kvalifikācijas kategorija.

Akceptēts rīkojums "Par Latvijas Republikas valdības un Singapūras Republikas valdības līgumu par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma nodokļiem".

Valdība akceptēja noteikumus "Kārtība, kādā veicama personu obligātā medicīniskā un laboratoriskā pārbaude, obligātā un piespiedu izolēšana un ārstēšana infekcijas slimību gadījumos". Tie nosaka infekcijas slimības un kārtību, kādā veicama personu vai iedzīvotāju grupu obligātā medicīniskā un laboratoriskā pārbaude, obligātā un piespiedu izolēšana un ārstēšana, lai novērstu sabiedrībai bīstamu infekcijas slimību izplatīšanos.

Ministru kabinets akceptēja un nosūtīja izskatīšanai Saeimā grozījumu projektu likumā "Par policiju". Grozījumi nepieciešami, lai nodrošinātu policijas palīdzību personu piespiedu izolēšanā un apsardzē, kas ir galējais līdzeklis cīņai ar sabiedrībai bīstamām infekcijas slimībām.

Akceptēti noteikumi "Infekcijas slimību gadījumu reģistrācijas kārtība". Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā: reģistrējami gadījumi, kad konstatētas cilvēku infekcijas slimības un inficēšanās ar tām, un gadījumi, kad konstatēti infekcijas slimību izraisītāji; Valsts veterinārais dienests un Sabiedrības veselības dienests apmainās ar informāciju par gadījumiem, kad cilvēkam vai dzīvniekam konstatētas šajos noteikumos minētās slimības, kā arī gadījumiem, kad minēto slimību izraisītāji konstatēti dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktos vai ārējā vidē.

Akceptēts grozījums Ministru kabineta 1994.gada 20.decembra instrukcijā Nr.3 "Par likumā "Par valsts civildienestu" lietotā termina "valsts civiliestādes" attiecināšanu".

Valdība akceptēja noteikumus "Aizsargjoslu ap ūdens ņemšanas vietām noteikšanas metodika". Šie noteikumi nosaka aizsargjoslu ap ūdens ņemšanas vietām noteikšanas metodiku, vides un cilvēka aizsardzības prasības, aizsargjoslu uzturēšanas un to stāvokļa kontroles mehānismu un kārtību, kādā aizsargjoslas tiek ierīkotas un apzīmētas dabā.

Akceptēts 1999.gada valsts budžeta projekta izskatīšanas grafiks. Finansu ministrijai uzdots precizēt grafiku saskaņā ar izteiktajiem priekšlikumiem un 6.janvārī iesniegt grafiku Valsts kancelejā.

Akceptēts grozījums Ministru kabineta 1998.gada 17.novembra rīkojumā Nr.562 "Par bezpeļņas organizāciju valsts akciju sabiedrību "Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūra"".

Pieņemta zināšanai informācija par valsts akciju sabiedrības "Diplomātiskā servisa aģentūra" apsaimniekošanā esošo valsts nekustamo īpašumu.

Pieņemta zināšanai informācija par tiesību aktu statusu, kuru izdošanas pamatojums ir atzīts par spēku zaudējušu.

Pieņemts zināšanai konceptuālais ziņojums par ministriju pārraudzībā esošo iestāžu nolikumu apstiprināšanas kārtību. Valsts pārvaldes reformas birojam uzdots līdz 1999.gada 1.februārim izstrādāt attiecīgo normatīvo aktu projektus un iesniegt tos Valsts kancelejā.

Valdības preses departaments

Kultūras ministre Karina Pētersone — valdības locekļiem vakar Ministru kabineta sēdē:

Godātais Ministru prezident!

Godātie kolēģi ministri!

Lēmums ir pieņemts, un jūsu bažām, ka es varētu censties to apstrīdēt, nav pamata. Tieši otrādi, es gribētu lūgt jūsu atļauju uzstāties ar nelielu apsveikuma uzrunu.

Es nezinu, vai jūs pilnībā apzināties šī mirkļa un šī lēmuma nozīmību.

Es vēlētos jums atgādināt pirmo sēdi, kurā mēs sākām runāt par 1999. gada budžetu un apspriedām budžeta ienākumu daļu. Uz šo sēdi FM cilvēki bija godprātīgi lielā grāmatā (31 lpp.) apkopojuši visus tos likumus, kuri tika 1998. gadā pieņemti Saeimā, bet kuru izpildei 1999. gadā nebija finansu nodrošinājuma un kuri, kā tobrīd apgalvoja finansu ministrs, draudēja mums ar 74 miljonu latu deficītu, un līdz ar to, pēc FM domām, tajos bija nepieciešami grozījumi. Šajā sarakstā bija grozījumi 47 likumos, ko FM ierosināja veikt 81. panta kārtībā. Un to skaitā bija gan Izglītības likums, gan Likums par valsts pensijām, gan Likums par sociālo palīdzību, gan šodien izskatāmais likums par Kultūrkapitāla fondu, gan daudzi citi…

Bet jūs noteikti labāk par mani atceraties, kā šie likumi viens pēc otra sāka pazust no šī saraksta. Vieni pazuda tādēļ, ka likums skāra politiski vai sociāli jūtīgu sfēru un pietika ar atbildīgo ministriju iebildumiem, pat MK, citi tāpēc, ka atsevišķas mūsu koalīcijas frakcijas padomes sēdē to lēma tīri politiskā līmenī — citi, tā kā Izglītības likums, tāpēc ka IM apšaubīja prognozēto trūkstošo summu, un ar to bija pietiekami — mēs visi ļāvāmies pierunāties un noticējām, ka šo politisko apsvērumu dēļ pazudušas arī sākotnēji diagnosticētās pretrunas starp likumā lemto un budžetā plānoto. Baidos, ka vienīgi Godmaņa kungs nav vēl īsti par to pārliecināts. Un tas, kas katram no jums, godātie kolēģi, ļāva atviegloti nopūsties un mierīgu prātu sagaidīt Jauno gadu, tikai vairoja ogles, kas šobrīd gruzd Smilšu ielā.

Un, godātie kolēģi, šīs pašsuģestijas rezultātā mēs nonācām pie ārkārtīgi interesanta rezultāta. No visiem 47 likumiem, kas sākotnēji apdraudēja 1999. gada sabalansēto budžetu, izrādās, kā patiešām reāls drauds šajā sarakstā bija palikuši tikai trīs likumi — Likums par sociālo palīdzību, kura izpildei budžetā aptuveni pietrūka 42 miljoni latu, Radio un televīzijas likums, pat bez konkrētas summas, un Likums par Kultūrkapitāla fondu, kura pilnam finansējumam pietrūka viens miljons latu.

Pēdējie divi likumi acīmredzot netika uzskatīti ne par politiski, ne sociāli jūtīgiem, tie bez manas necilās personas netika aizstāvēti ne MK, ne frakcijās.

Nu arī grozījumi šajos likumos 81. panta kārtībā ir veikti, un mēs varam apsveikt sevi ar to, ka bezdeficīta budžets 1999. gadā ir glābts, ka glābta ir koalīcijas valdība, kas reabilitējusi sevi opozīcijas acīs, ka Latvijas labā slava PTO, ES, NATO un visās citās organizācijās, kuru principus mēs te tik dedzīgi pie šī galda aizstāvam, arī ar šodienas lēmumu ir glābta.

Jā, vēl priekšā viena nepatīkama saruna rīt, jo Latvijas nākotni un mūsu saskaņu vēl apdraud nelaimīgie 150 000 latu Grūbes kunga kartogrāfijas programmai un 329 000 latu, kas jāatrod valsts finansētu mākslas filmu programmai.

Bet gan jau mēs pratīsim nosargāt Latvijas prestižu un kolēģi, kuru amats ir darbs ar starptautiskajām institūcijām, rūpīgi sekos, lai Godmaņa kunga atrastais ienākumu avots — kāda nodeva vai licence — tiešām nepārsniegtu šī dokumenta tehniskās sagatavošanas izmaksas.

Bet, ja Godmaņa kungam neizdosies atrast naudas avotu, kas būtu pa prātam lielu un mazu uzņēmumu ierēdņiem, es Streiča kungu varētu mierināt, ka viņš ar savu upuri ir glābis Latvijas labo slavu visās ministrijas struktūru organizācijās un noturējis Latvijas pašreizējo valdību pie varas.

Bet šodien es lūgtu ar izpratni izturēties pret manas uzstāšanās žanru. Tā kā pēc džentlmeniskas vienošanās ar Godmaņa kungu esmu uzlikusi arī savu parakstu uz FM atsūtītā saskaņojuma dokumenta un valstiski apsvērumi manī ir ņēmuši virsroku pār šauri resoriskām interesēm, es jūtos mazliet emocionāli saviļņota par savu patriotismu un pašaizliedzību.

Vienīgais, godātie kolēģi, gribu jūs brīdināt, ka gadījumā, ja mums būs lemts strādāt arī pie 2000. gada budžeta, es nevaru solīt jums, ka pēc gada būšu spējīga atkārtoti spert līdzīgu patriotisma pilnu soli un vēlreiz glābt visa budžeta likteni. Mūsu valstij ir vajadzīgi patrioti, un es aicinu nākamgad gatavoties uz līdzīgu soli kādu citu.

Uz Ministru kabineta 5.janvāra sēdi:

M8.JPG (14177 BYTES)M9.JPG (12761 BYTES)M10.JPG (11087 BYTES)
Ministru prezidents Vilis Krištopans, finansu ministrs Ivars Godmanis, ārlietu ministrs Valdis Birkavs ...

M11.JPG (15623 BYTES)M12.JPG (15134 BYTES)M13.JPG (14549 BYTES)
... izglītības un zinātnes ministrs Jānis Gaigals, kultūras ministre Karina Pētersone, īpašu uzdevumu ministrs sadarbībai ar starptaustikajām finansu institūcijām Roberts Zīle ...

M14.JPG (12496 BYTES)M15.JPG (13944 BYTES)M16.JPG (14115 BYTES)
... labklājības ministrs Vladimirs Makarovs, iekšlietu ministrs Roberts Jurdžs, tieslietu ministre Ingrīda Labucka ...

M17.JPG (10181 BYTES)M18.JPG (12046 BYTES)M19.JPG (12902 BYTES)
... vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Vents Balodis, ekonomikas ministrs Ainārs Šlesers, valsts ieņēmumu valsts ministre Aija Poča

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!