• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par dotācijām ilgtspējīgas attīstības veidošanai Āfrikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.03.2010., Nr. 41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/206520

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par finansējumu gāzes un elektroenerģijas projektiem

Vēl šajā numurā

12.03.2010., Nr. 41

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par dotācijām ilgtspējīgas attīstības veidošanai Āfrikā

ES un Āfrikas Infrastruktūras ieguldījumu fonds 2009.gadā apstiprināja pavisam 11 dotāciju operācijas, lai uzbūvētu liela mēroga reģionālas nozīmes enerģētikas, transporta un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju infrastruktūras visā Āfrikas teritorijā. Ieguldījumu fonds, kuru pārvalda Eiropas Investīciju banka, 2009.gadā vēl vairāk palielināja savu budžetu. Fondam kopš tā darbības sākšanas ir nodrošināti dotāciju līdzekļi kopumā 372 miljonu eiro apmērā, kas varētu pieaugt līdz pat pieciem miljardiem eiro, ko veidotu Eiropas vai starptautisku attīstības finanšu iestāžu un privātā sektora piešķirti aizdevumi. Eiropas Komisija, kas ir galvenā ieguldītāja fondā, palielināja savu līdzdalību par 200 miljoniem eiro.

“Reģionālā integrācija ir būtisks elements veiksmīgas ilgtspējīgas attīstības veidošanā Āfrikā. Es plānoju to paturēt kā vienu no galvenajiem punktiem ES darba kārtībā, jo pieredze rāda, ka bez reģionālajiem tirgiem Āfrikā nav paredzama izaugsme. Ieguldījumu fonds arī apliecina, kā attīstības atbalstu var izmantot, lai piesaistītu citus līdzekļus. Tas ir būtiski Eiropai, jo mēs nodrošinām 60% no kopējā attīstībai paredzētā atbalsta apjoma. Mums ir lietderīgāk jāizmanto atbalstam paredzētā nauda, un esmu izvirzījis mērķi, ka katram atbalsta eiro ir šīm vajadzībām jāpiesaista pieci eiro no citiem līdzekļiem. Patlaban Ieguldījumu fonds šo mērķi jau ir pārsniedzis,” paziņoja Eiropas attīstības komisārs Andris Piebalgs.

To 11 projektu vidū, kas papildina 2007. un 2008.gadā apstiprinātos astoņus projektus, ir šādi projekti:

• hidroelektroenerģijas programmas, piemēram, Felou Rietumāfrikā;

• elektrotīklu starpsavienojumu shēmas, piemēram, Beninas un Togo starpsavienojums un Caprivi (Namībija un Zambija) starpsavienojums;

• ceļi, dzelzceļi, lidostas un ostas, piemēram, Beira, Walvis Bay, Pointe Noire, Port Louis, Jomo Kenyata starptautiskā lidosta vai Lielais austrumu ceļš Zambijā;

• Austrumāfrikas zemjūras kabeļu sistēma (EASSy), šķiedru optiskais kabelis, kas pievieno Āfrikas dienvidu un austrumu reģiona valstis starptautiskajam komunikāciju tīklam;

• sagatavošanās izpēte attiecībā uz Sambagalou un Gouina projektiem Rietumāfrikā un Ruzizi un Gibe hidroelektroenerģijas programmām Āfrikas centrālajā un austrumu daļā.

Fonda darbības tika apspriestas augstākā līmeņa konferencē “Āfrikas apvienošana – reģionālā un ekonomiskā integrācija Āfrikā” 4.martā Londonā, kurā piedalījās arī attīstības komisārs Andris Piebalgs. Tajā tika aplūkots, kā Eiropas Komisija un Āfrikas iestādes, līdzekļu devēji, uzņēmumi un ieguldītāji varētu labāk sadarboties, lai panāktu reģionālo integrāciju Āfrikā.

2009.gadā Ieguldījumu fonds uzstādīja rekordu. Eiropas Komisija palielināja savu dalību tajā par 200 miljoniem eiro, Apvienotā Karaliste arī apņēmās palielināt savas finanšu iemaksas fondā par 20 miljoniem eiro, un Somija pievienojās kā 13.līdzekļu devēja ar 5 miljoniem eiro.

Kopš fonda darbības sākšanas 2007.gadā ir piešķirts dotāciju finansējums vairāk nekā 96 miljoni eiro, un kopā 122 miljoni eiro ir paredzēti būtiskiem infrastruktūras projektiem, līdz šim brīdim piesaistot 1,5 miljardus eiro. Pamatojoties uz pašreizējām tendencēm, fonda kopējiem dotāciju līdzekļiem piemīt potenciāls piesaistīt ieguldījumus no finanšu iestādēm un Eiropas, Āfrikas vai starptautiskiem projektu sponsoriem, tostarp privātā sektora, līdz pat pieciem miljardiem eiro.

Priekšvēsture

ES un Āfrikas Infrastruktūras ieguldījumu fonds ir galvenais finanšu instruments, kas palīdz īstenot ES un Āfrikas partnerību infrastruktūras jomā. Partnerība tika uzsākta 2006.gadā kopā ar Eiropas Investīciju banku un dalībvalstīm, un tās mērķis ir nostiprināt reģionālo integrāciju, nostiprinot liela mēroga kontinentālos infrastruktūras tīklus.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!