• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aizsardzības ministrs: Par gada laikā paveikto Latvijas valsts aizsardzības nozarē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.03.2010., Nr. 41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/206526

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

12.03.2010., Nr. 41

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aizsardzības ministrs: Par gada laikā paveikto Latvijas valsts aizsardzības nozarē

“Svarīgākais, ko izdevies paveikt gada laikā, kopš esmu savā amatā, manuprāt, ir aizsardzības nozarē īstenotās reformas,” rezumē Imants Lieģis. 12.martā aprit gads, kopš Saeimā tika apstiprināta Valda Dombrovska vadītā valdība, kurā I.Lieģis ieņem aizsardzības ministra amatu.

“Pašreizējā ekonomiskā situācija valstī ir īstais brīdis strukturālo reformu īstenošanai, un mēs to esam veiksmīgi izmantojuši, lai piešķirtie līdzekļi tiktu izmantoti pēc iespējas efektīvāk,” ir pārliecināts I.Lieģis.

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) strukturālo reformu mērķis bija stiprināt bruņoto spēku kaujas spējas samazināta finansējuma apstākļos, samazināt administratīvo aparātu un tā izmaksas, palielināt karavīru skaitu vienībās, novērst funkciju dublēšanos starp Aizsardzības ministriju (AM) un bruņotajiem spēkiem, vienkāršot un paātrināt lēmumu pieņemšanas procesu. Pilnveidojot NBS vadības struktūru, ir samazināts gan augstāko, gan vecāko virsnieku skaits. Pieļaujamais ģenerāļu amatu skaits ir samazināts divas reizes (no 17 līdz 8), savukārt pulkvežu amatu skaits – no 38 līdz 20.

Reformas jau atzinīgi novērtējis gan Starptautiskas Valūtas fonds, gan Baltijas valstu kolēģi.

Reorganizācija ir skārusi arī AM padotībā esošās valsts pārvaldes iestādes. Pagājušā gada nogalē tika likvidēta Aizsardzības īpašumu valsts aģentūra un uz tās bāzes izveidots Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs. Apvienojot valsts aģentūras “Tēvijas sargs” un “Jaunsardzes centrs”, tika izveidots Rekrutēšanas un jaunsardzes centrs. Šie soļi ir nodrošinājuši aizsardzības nozarei piešķirto līdzekļu racionālu lietošanu, administratīvā aparāta samazināšanu, iepirkumu un publisko konkursu organizēšanas lielāku caurskatāmību.

“Šī ir viena no radikālākajām aizsardzības nozares reformām, kas būtiski ietekmēs turpmāko aizsardzības nozares attīstību,” uzskata aizsardzības ministrs.

Par būtiskiem 2009.gadā paveiktajiem uzdevumiem I.Lieģis uzskata arī Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalību svarīgākajā NATO vadītajā starptautiskajā operācijā Afganistānā un jaunās Jūras novērošanas sistēmas ieviešanu.

Saskaņā ar 2010.gada aizsardzības nozares prioritātēm šim gadam aizsardzības ministrs ir izvirzījis trīs galvenos uzdevumus: Latvijas dalības turpināšanu starptautiskajā operācijā Afganistānā, Nacionālo bruņoto spēku bāzes “Lielvārde” attīstību, piesaistot NATO līdzfinansējumu, un militāro mācību organizēšanu Latvijā.

“Viens no galvenajiem uzdevumiem nākamajam gadam, uz ko norādījuši arī ārvalstu partneri, ir palielināt aizsardzības nozares budžetu, lai tiktu pārsniegta šā gada kritiskā robeža – 1,14% no iekšzemes kopprodukta,” uzsver I.Lieģis.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!