• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atjaunotai Lietuvas valstij – 20. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.03.2010., Nr. 41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/206529

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Aizsardzības ministrs: Par gada laikā paveikto Latvijas valsts aizsardzības nozarē

Vēl šajā numurā

12.03.2010., Nr. 41

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atjaunotai Lietuvas valstij – 20


Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers 10.marta vakarā ieradās Lietuvas galvaspilsētā Viļņā, lai 11.martā piedalītos Lietuvas Republikas neatkarības atjaunošanas 20.gadadienas svinīgajos pasākumos. Attēlā (1.rindā no labās): Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, apliecinot kaimiņu un likteņtautu kopību
Foto: Toms Kalniņš, VPK

Valsts prezidenta Valda Zatlera uzruna Lietuvas Republikas neatkarības atjaunošanas 20.gadadienas svinībās Viļņā 2010.gada 11.martā:

Cienījamā Lietuvas Republikas Valsts prezidente [Daļa Grībauskaite]!

Godājamie Lietuvas Republikas valstiskās neatkarības atjaunošanas akta parakstītāji!

Godājamie Lietuvas Republikas Seima deputāti, ekselences, jubilejas viesi!

Lietuvas tauta!

1990.gada 11.martā Lietuvas Republikas Augstākā padome pasludināja Lietuvas valsts atjaunošanu. Pārliecinoša Lietuvas “Sajūdis” uzvara vēlēšanās iedvesmoja Lietuvas tautu un tās līderus pasludināt Lietuvas valstiskās neatkarības atjaunošanu bez pārejas perioda un citiem noteikumiem. Lietuva kļuva par Baltijas reģiona līderi un paraugu tautu atbrīvošanas cīņā.

Pēc Latvijas Tautas frontes uzvaras Augstākās padomes vēlēšanās arī Latvija 1990.gada 4.maijā pieņēma deklarāciju par Latvijas Republikas valstiskās neatkarības atjaunošanu. Garīgās atjaunotnes un iedvesmas pārņemtas, mūsu tautas sāka savu valstu atjaunošanas darbu.

20 gadus pēc šā Lietuvai un Latvijai svarīgā notikuma daudz kas ir citādi. Ir mainījusies pasaule, ir mainījušās Baltijas valstis. Taču mēs varam daudz mācīties no toreizējā 11.marta. Ja mēs 1990.gadā būtu tikai gaudušies par grūtībām, nekas nebūtu izdevies. Mūs vienoja kopīgs sapnis par nākotni, sapnis, kurš arī šodien mums jāizsapņo.

Nekas nebūtu izdevies arī bez Baltijas vienotības izjūtas. 4.maijā Latvijā mēs atbalstījām 11.martu Lietuvā. Baltiešu starpā viss tika izrunāts un saskaņots. Baltijas valstu drošībai ir svarīgi šo vienotības izjūtu radīt no jauna, izmantojot jaunus līdzekļus vai, kā mūsdienās runā, restartēt.

Latvija ir Baltijas valstīm pa vidu. Jūs esat mūsu kaimiņi. Tāpēc latviešiem arī šodien, tāpat kā tālajā 90.gadā, ir ārkārtīgi svarīgi, kas notiek Lietuvā un arī Igaunijā. Daudz svarīgāk, nekā lietuviešiem vai igauņiem varētu likties.

Dārgie brāļi lietuvieši! Šodien mēs esam sasnieguši daudzreiz vairāk, nekā varējām sapņot tālajā 90.gadā. Mēs esam tālāk mūsu valstu attīstībā, bet neesam attālinājušies viens no otra. Un brīžos, kad jums pavisam nolaižas rokas, kad esat vīlušies, brauciet, lūdzu, ciemos pie mums uz Latviju. Un jūs dzirdēsiet, cik varena valsts ir Lietuva, cik gudri un drosmīgi ir lietuvieši un cik labi jums tur, Lietuvā, iet.

Lai dzīvo Lietuva, lai dzīvo Latvija! Uz priekšu, brāļi!


Lietuvas Republikas Seima svinīgā sēde, veltīta valsts neatkarības atjaunošanas 20.gadadienai
Foto: Toms Kalniņš, VPK

Latvijas Saeimas priekšsēdētājs – Lietuvas Seima priekšsēdētājai Irenai Degutienei:

Šo divdesmit gadu laikā Lietuva kopā ar Latviju un Igauniju sasniegusi mērķus, kas 1990.gadā šķita tāli sapņi. Mūsu valstis patlaban ir pilntiesīgas Eiropas Savienības un NATO dalībvalstis. Mūsu cilvēki bauda brīvības un demokrātijas sniegtās priekšrocības.

Esmu pārliecināts, ka šos mūsu kopīgos mērķus palīdzējusi sasniegt arī ciešā abu valstu parlamentu sadarbība, gan divpusējā, gan reģionālā līmenī.

Latvijas Ministru prezidents – Lietuvas Ministru prezidentam Andrjum Kubiļum:

1990.gada 11.marta notikumi Lietuvā bija pamats demokrātiskas sabiedrības un suverēnas Lietuvas valsts atjaunošanai. Arī Latvija 4.maijā atzīmēs valsts neatkarības atjaunošanu.

Mēs redzam līdzīgas divu valstu un cilvēku vēstures un vērtības, kas rada pamatu draudzīgām attiecībām.

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, sveicot Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti un Seima priekšsēdētāju Irenu Degutieni
Foto: Toms Kalniņš, VPK

Latvijas ārlietu ministrs – Lietuvas ārlietu ministram Audronim Ažubalim:

Aizvadītajos divdesmit gados Latvija un Lietuva, lai sasniegtu mūsu tautu izvirzītos kopīgos mērķus, ir veiksmīgi sadarbojušās gan ekonomikā, gan politikā.

Esmu pārliecināts, ka ar kopīgiem centieniem mēs panāksim mūsu valstu uzplaukumu un labklājības pieaugumu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!