• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par eiro ieviešanu un nodokļu likmēm Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.03.2010., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/206617

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 11.martā

Vēl šajā numurā

16.03.2010., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par eiro ieviešanu un nodokļu likmēm Latvijā

Eiropas vienotās valūtas eiro ieviešanai nav tieša sakara ar nodokļu likmēm Latvijā, un eiro ieviešanas procesa dēļ nav nepieciešama ne likmju paaugstināšana, ne arī samazināšana, kā arī jebkāda citu veidu nodokļu harmonizācija.

Diskusijās publiskajā telpā pēdējā laikā ir izskanējušas maldinošas spekulācijas par to, ka eiro ieviešanas dēļ Latvijā nāksies paaugstināt nodokļus, jo vidēji eirozonas valstīs nodokļu slogs ir augstāks nekā Latvijā.

Finanšu ministrija atgādina, ka eiro ieviešanai ar nodokļu paaugstināšanu nav saistības, jo visas ar nodokļu harmonizāciju ar Eiropas Savienības (ES) normām saistītās izmaiņas Latvijā ir ieviestas līdz ar pievienošanos ES.

Tā kā Latvija eiro ieviešanu ir definējusi kā vidēja termiņa mērķi, mūsu valstij būs jāatbilst Māstrihtas kritērijiem, kas nosaka ierobežojumus valsts parāda, valsts budžeta deficīta un inflācijas lielumam. Lai sasniegtu kritērijos noteikto budžeta deficīta līmeni zem 3% no iekšzemes kopprodukta, Latvija tuvāko divu gadu laikā ir apņēmusies veikt būtisku fiskālo konsolidāciju. Viens no tās instrumentiem ir iespējama nodokļu pārskatīšana. Tas likumsakarīgi novedīs pie Māstrihtas kritēriju izpildes kā eiro ieviešanas priekšnoteikuma, tomēr neatkarīgi no eiro ieviešanas vai neieviešanas šie konsolidācijas pasākumi ir realizējami ilgtspējīgas ekonomiskās stabilitātes nodrošināšanai. Turklāt eiro ieviešana būs neatņemama šīs ilgtermiņa ekonomiskās stabilitātes bāze.

Pievienošanās eirozonai Latvijai sniegtu vairākus būtiskus ieguvumus, kā valūtas konvertācijas izmaksu neesamība eirozonas ietvaros, izslēgts valūtas risks, palielināta investoru uzticība un investīciju ieplūde, kā arī galvenais – tiktu veicināta makroekonomiskā stabilitāte, veicināta ekonomikas izaugsme un konkurētspēja, kā arī finanšu tirgu integrācija.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!