• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar Bauskas novada iedzīvotājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.2010., Nr. 46 https://www.vestnesis.lv/ta/id/206935

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

23.03.2010., Nr. 46

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar Bauskas novada iedzīvotājiem

Dodoties reģionālajā darba vizītē, Valsts prezidents Valdis Zatlers un Lilita Zatlere 19.martā viesojās Bauskā. Pēc ziedu nolikšanas pie pieminekļiem par godu kritušajiem par Latvijas brīvību un cīnītājiem pret padomju okupācijas režīmu, arestētajiem un nomocītajiem, Valsts prezidents tikās ar Bauskas novada domes vadību un deputātiem.

Sarunas laikā tika pārrunāta Bauskas novada domes darbība pēc pašvaldību reformas. Īpaši no domes vadības puses tika izcelti izglītības sistēmas jautājumi, norādot uz zemo skolotāju atalgojumu un izglītības kvalitāti. Tāpat tika diskutēts arī par cilvēku resursu veidošanu valstī, pievēršoties demogrāfijas un migrācijas aspektiem.

Pēc tam V.Zatleram bija iespēja apmeklēt uzņēmumu “Kronis” un tikties ar tā pārstāvjiem, lai pārrunātu aktuālos jautājumus pārtikas ražošanas nozarē. Valsts prezidents tikās arī ar citiem pārtikas nozares uzņēmējiem Bauskas novadā. Sarunas laikā uzņēmēji atzinīgi vērtēja kvalitātes zīmi “Zaļā karotīte”, kuras patrons ir Valsts prezidents, atzīmējot, ka tam ir augsta pievienotā vērtība tirgus konkurences apstākļos. Viņi gan pauda bažas, ka līdz ar samazināto finansējumu šā tautā iemīļotā zīmola eksistence ir uz jautājuma zīmes un vienlaikus tas liegs pārtikas uzņēmējiem iespējas piedalīties ārvalstu izstādēs.

Valsts prezidents Valdis Zatlers atzīmēja, ka Valsts prezidenta kanceleja jau ir lūgusi zemkopības ministram plašāku informāciju par projekta nākotni, tāpēc Valsts prezidents jau tuvākajā laikā cer uz atbildi šajā jautājumā.

Daudzi uzņēmēji arī pauda bažas par apgrūtināto kredītu saņemšanu bankās, kas liedz iespēju tālāk attīstīt uzņēmējdarbību, kā arī satraucās par nodokļu politikas jautājumiem valstī. Savukārt, pārrunājot uzņēmējdarbības aktualitātes reģionā, viņi pieskārās diviem šobrīd aktuāliem jautājumiem. Pirmkārt, uzņēmēji pauda kritiku par iecerētajām dāņu investīcijām cūku fermas izveidei Bauskas novadā, uzsverot, ka vides riski būs lielāki nekā ieguvums no darba vietām. Otrkārt, ZS “Zeltkalniņi” īpašnieks atzīmēja, ka Latvijā un Baltijā arvien vairāk samazinās zaļo zirnīšu audzēšana. “Zeltkalniņi” ir palikusi vienīgā zemnieku saimniecība Baltijā, kas nodarbojas ar šīs kultūras audzēšanu.

Lai tiktos ar Bauskas iedzīvotājiem, Valsts prezidents Valdis Zatlers apmeklēja pilsētas tirgu. Bauskas iedzīvotāji interesējās par jautājumiem, kas saistīti ar valsts budžetu un valsts sociālo nodrošinājumu. Tirgus apmeklējuma laikā Valsts prezidentam bija arī iespēja aprunāties ar vietējiem tirgotājiem par viņu produktu noietu un vietējo iedzīvotāju pirkšanas paradumiem un to, kā tie ir mainījušies pašreizējā situācijā.

V.Zatlers viesojās Bauskas 2.vidusskolā, kurā viņš vadīja mācību stundu novada skolēniem, diskutējot par neatkarības atjaunošanas, 1990.gada 4.maija nozīmi, kā arī vēsturisko liecību nozīmi nacionālās pašapziņas veidošanā. Stundas laikā skolēni atzina, ka viņiem ir ļoti neliels priekšstats par 4.maiju mūsu valsts vēsturē, tāpēc Valsts prezidents stāstīja par valsts atjaunošanas ideju, uzsverot, cik būtiski ir stiprināt vēlēšanos īstenot šo ideju. Šajā sakarā skolēni arī atcerējās Baltijas Ceļa 20.gadadienai veltīto skrējienu “Sirdspuksti Baltijai”, kas viņiem devis iespēju saprast, ko nozīmē kopības izjūta. Tāpēc Valsts prezidents pauda cerību, ka, līdzīgi kā pagājušā gada notikumi, arī 4.maija pasākumi šogad dos iespēju labāk izprast un izjust Latvijas neatkarības atjaunošanas dienas nozīmi mūsu valsts vēsturē.

Viesojoties skolā, Valsts prezidents tikās arī ar izglītības iestāžu vadītājiem. Viņi no savas puses norādīja, ka būtu jāpārvērtē ieviestais skolu filiāļu modelis, izanalizējot visus plusus un mīnusus. Sarunā Valsts prezidents pievērsās arī skolēnu izglītošanai par personīgo finanšu plānošanu un vadīšanu. Viņš norādīja, ka pēdējie pētījumi starp skolēniem parāda, ka šīs zināšanas ir neapmierinošas, tāpēc būtu jāpievērš īpaša uzmanība skolēnu izglītošanai šajā jomā. Diskusijas laikā tika atzīmēts, ka būtu jāstrādā arī pie uzņēmējdarbības spēju attīstības skolēnu vidū, integrējot šīs zināšanas dažādos mācību priekšmetos.

Apmeklējot Bauskas rajona tiesu, Valsts prezidents vēlējās iepazīties ar rajona tiesu darba aktualitātēm. Tiesneši kā vienu no problēmām tiesu darbā atzīmēja likumu mainību un pretrunīgās tiesību normas. Viņi raizējās arī par negatīvo sabiedrības attieksmi pret tiesu. Savukārt Valsts prezidents sarunas laikā interesējās par Bauskas rajona tiesas tiesnešu un darbinieku viedokli tiesnešu iecelšanas kārtības jautājumā. Vizītes beigās Valsts prezidents viesojās arī Bauskas slimnīcā.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!