• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par Eiropas uzņēmējsabiedrības statūtiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.03.2010., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/207205

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par ES dalībvalstu stabilitātes un konverģences programmām

Vēl šajā numurā

26.03.2010., Nr. 49

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par Eiropas uzņēmējsabiedrības statūtiem

Uzņēmumiem, kuri veic darbību vairāk nekā vienā dalībvalstī, Eiropas uzņēmējsabiedrības statūti sniedz iespēju reorganizēt savus pārrobežu darījumus, pielāgojot tos vienotam Eiropas modelim. Tas ļauj uzņēmumiem strādāt stabila tiesiskā regulējuma apstākļos, samazināt iekšējās izmaksas, kas saistītas ar darbību vairākās valstīs, un tādējādi palielināt konkurētspēju iekšējā tirgū. Dažās dalībvalstīs Eiropas uzņēmējsabiedrības modelis ir iekarojis lielu popularitāti, savukārt citās īpašu piekrišanu vēl nav guvis. Eiropas Komisija ir sākusi sabiedrisko apspriešanu, lai noskaidrotu, vai ir nepieciešamas kādas izmaiņas Eiropas uzņēmējsabiedrības statūtu uzlabošanai. Pārskatot Eiropas uzņēmējsabiedrības statūtus, Komisija vēlas panākt šā uzņēmējdarbības modeļa plašāku izplatību Eiropas Savienībā.

Iekšējā tirgus un pakalpojumu komisārs Mišels Barnjē teica: “Šī ir lieliska iespēja uzzināt, kā Eiropas uzņēmējsabiedrības statūti piecus gadus pēc to ieviešanas tiek izmantoti praksē. Es uzskatu, ka Eiropas uzņēmējsabiedrības ļauj būtiski samazināt izmaksas uzņēmumiem, kuri veic pārrobežu darbību. Tomēr ir skaidri redzams, ka atsevišķās valstīs šim modelim ir bijusi daudz lielāka piekrišana nekā citās. Es vēlos uzzināt tā iemeslu un noskaidrot, vai ir nepieciešams veikt izmaiņas noteikumos. Tāpēc aicinu visas ieinteresētās personas darīt zināmu savu viedokli.”

Pētījums un apspriešana

Saskaņā ar Eiropas uzņēmējsabiedrības regulu Komisijas pienākums ir sniegt ziņojumu par tās piemērošanu praksē piecus gadus pēc regulas stāšanās spēkā un ierosināt grozījumus, ja tādi būtu vajadzīgi. Lai iegūtu pārliecinošu faktu bāzi šādam ziņojumam, Komisija 2008.gada decembrī sāka ārēju pētījumu, saistībā ar kuru tagad lūdz ieinteresēto aprindu pārstāvjus paust savus viedokļus. Saņemtās atbildes tiks ņemtas vērā Komisijas topošajā ziņojumā par Eiropas uzņēmējsabiedrību. 2010.gada 26.maijā notiks arī šim tematam veltīta augsta līmeņa konference. Apspriešanā ir iespējams piedalīties līdz 23.maijam.

Šīs apspriešanas mērķis ir pārbaudīt ārējā pētījuma rezultātus un iegūt informāciju par Eiropas uzņēmējsabiedrības statūtu novērtēšanai svarīgiem jautājumiem, kā, piemēram, Eiropas uzņēmējsabiedrības dibināšanu veicinoši un kavējoši faktori, Eiropas uzņēmējsabiedrību izplatības galvenās tendences ES/EEZ dalībvalstīs, praktiskas dabas problēmas, kuras radušās Eiropas uzņēmējsabiedrības dibināšanā un darbībā, un iespējamie uzlabojumi esošajā tiesiskajā regulējumā.

Priekšvēsture

Eiropas uzņēmējsabiedrības statūtus, kas pazīstami ar latīņu valodas nosaukumu “Societas Europaea”, pieņēma 2001.gada 8.oktobrī pēc vairāk nekā 30 gadus ilgušām pārrunām, un tie ir izmantojami kopš 2004.gada 8.oktobra. 2009.gada 10.septembrī kopējais reģistrēto Eiropas uzņēmējsabiedrību skaits bija 431.

Dažās dalībvalstīs Eiropas uzņēmējsabiedrības modelis ir guvis lielu popularitāti.

Labi pazīstami veiksmīgas Eiropas uzņēmējsabiedrības prakses paraugi “Allianz”, “BASF”, “Porsche”, “Fresenius” un “MAN” (Vācija), “SCOR” (Francija), “Elcoteq” (Luksemburga) un “Strabag” (Austrija). Tomēr citās dalībvalstīs Eiropas uzņēmējsabiedrības nav guvušas īpašu piekrišanu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!