• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par 1999. gada budžetu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.01.1999., Nr. 7 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20731

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Izraēlas Kneseta spīkera oficiālo vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

12.01.1999., Nr. 7

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finansu ministrijā:

Par 1999. gada budžetu

Vakar Finansu ministrijas preses konferencē finansu ministrs Ivars Godmanis iepazīstināja ar šā gada valsts budžeta projekta būtību svarīgākajās ieņēmumu un izdevumu pozīcijās

— Šodien, 11. janvārī, valdības sēdē tika pieņemts valsts budžets. Mērķi esam sasnieguši, jo budžets ir sagatavots bez deficīta. Tas nebija viegli, jo bija nepieciešamas nopietnas korekcijas gan ieņēmumu, gan izdevumu daļā. Budžetam raksturīgas arī ļoti fundamentālas reformas. Piemēram, labklājības un veselības aprūpē finanses iedalās pamatbudžetā, kurā ir liela valsts dotācijas daļa, un speciālajā budžetā. Speciālā budžeta finansējuma mērķis ir saistīts ar veselības aprūpi dažādos līmeņos — no primārajām līdz pat sekundārajām vajadzībām. Arī izglītība ir nopietnas uzmanības lokā valdībā. Palielināts ir finansējums valsts valodas apguves programmai, arī studentu kreditēšanai plānoti 12, 7 miljoni latu, kaut gan tas vēl ir tikai projekta līmenī. Tāpat budžetā paredzēti 700 000 latu kredītu procentu atmaksai, jo studenti studiju laikā procentus nemaksā.

Šis ir visai saspringts budžeta projekts. Mēs ļoti nopietni izvērtējām un veidojām konservatīvu attieksmi pret nodokļiem ieņēmumu daļā. Nelielas korekcijas izdarītas pievienotās vērtības nodoklī, to nedaudz samazinot par nelielām procentu daļām. Nedaudz koriģēts ir arī akcīzes nodoklis. Tendences liecina, ka ieņēmumi no muitas nodokļa nedaudz samazināsies, toties no akcīzes nodokļa ieņēmumi būs mazliet lielāki. Protams, vērā ņēmām 1998. gada budžeta prognozes un reālos ieņēmumus, kuri gada nogalē nedaudz palielinājās.

Ieņēmumus, kas tiek gūti ne no nodokļiem, būtiski palielinās ienākumi no nekustamā īpašuma un no privatizācijas. Nevaram lielīties ar pašu ieņēmumiem. Sākotnēji gribējām paaugstināt maksājumus par licencēm dažādiem uzņēmējdarbības veidiem, tomēr no šī nodoma atteicāmies.

Kopumā pamatbudžeta bruto ieņēmumu daļa šogad varētu pieaugt par pieciem procentiem.Tiesa, mazāki ieņēmumi būs Rīgā, Liepājā un Ventspilī izveidoto brīvo ekonomisko zonu dēļ. Izdevumu daļa budžetā saistīta ar ļoti daudzām un dažādām programmām. Arī algas saskaņā ar likumdošanu šogad pieaugs par pieciem līdz deviņiem procentiem. Pārskatot kopbudžetu, par 39 procentiem finansējums ir pieaudzis Aizsardzības ministrijai, lai tuvinātu aizsardzības spēku finansējumu vienam procentam. Par 10 procentiem ir pieaudzis budžeta finansējums arī Izglītības un zinātnes ministrijai, bet Iekšlietu ministrijai — par 7,7 procentiem. Arī valsts atbalsts subsīdiju veidā lauksaimniecībai saglabāts trīs procentu apjomā. Palielināsies tiesnešu, skolotāju un mediķu algas, atmaksāsim zemniekiem akcīzes nodokli. Nopietni ir domāts par ceļu programmu lauku teritorijās.

Ir arī tādas ministrijas, kurām budžeta finansējums samazināts, taču te jāskatās kompleksi. Tas tādēļ, ka 1998. gadā bija lielas investīcijas, kas izdevumu bāzi samazināja. Finansējums samazināts Ārlietu ministrijai, nedaudz arī Ekonomikas ministrijai, kas saistīts ar tās budžeta pārstrukturēšanu. Neliels samazinājums ir Zemkopības ministrijai, kur, tāpat kā Satiksmes ministrijā, lielāka vērība veltīta speciālajam budžetam. Satiksmes ministrijā izveidotas dažas jaunas pozīcijas — Dzelzceļa fonds, palielināts arī Autoceļu fonds. Jutīgas vietas ir Kultūras ministrijā, tādēļ finansējums pieaudzis par apmēram 10 procentiem budžeta izdevumu daļā. Esam parūpējušies budžetā arī par to, lai Kultūras ministrija varētu uzņemt vienu pilnmetrāžas filmu. Ja filmu izveidos kvalitatīvu, efekts būs visai tautai par labu. Izdevumu daļā pamatbudžetā pieaugums ir apmēram par 5,8 procentiem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!