• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kopīgu rīcību Baltijas valstu izejai no krīzes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.2010., Nr. 51/52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/207425

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Vācijas jauniešu stažēšanās programmu Saeimā

Vēl šajā numurā

31.03.2010., Nr. 51/52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kopīgu rīcību Baltijas valstu izejai no krīzes

26.martā Baltijas asamblejas (BA) rīkotajā konferencē parlamentārieši sprieda par kopīgiem pasākumiem Baltijas valstu ekonomikas stabilizācijai un konkurētspējas atjaunošanai.

Konferences dalībnieki bija vienisprātis, ka Baltijas valstīm jāveido līdzīga nodokļu sistēma un jāsamēro arī citi uzņēmējdarbības nosacījumi. BA Ekonomikas, komunikāciju un informātikas komitejas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis atzina, ka ir vērojama pakāpeniska virzība uz biznesa vides harmonizāciju, taču temps varētu būt straujāks. Lietuvas Seima deputāts Broņus Pauža aicināja Baltijas valstis sadarboties kopīgos projektos, īpašu uzmanību pievēršot lieliem enerģētikas
projektiem.

Uzrunājot Baltijas valstu deputātus un ekonomikas ekspertus, Amerikas Savienoto Valstu vēstniece Latvijā Džūdita Gārbere konferencē atzina, ka Baltijas valstīm sevi nav jāidentificē ar mazām valstīm, jo tās tomēr ir Eiropas Savienības dalībvalstis. Potenciālo ASV investoru acīs tas nozīmē zināmu drošību un paredzamību, taču vienlaikus jārēķinās ar sarežģītāku uzņēmējdarbības regulējumu. Lai piesaistītu vairāk ārvalstu investīciju, viņa ieteica koncentrēties uz strukturālu reformu veikšanu, ēnu ekonomikas apkarošanu un augsti kvalificēta darbaspēka sagatavošanu.
Konferencē plašas diskusijas raisījās par Igaunijas ieceri eiro ieviest jau nākamā gada sākumā. Baltijas Starptautiskā ekonomiskās politikas studiju centra direktors Alfs Vanags pauda viedokli, ka tas neveicinās kopējo reģiona attīstību. Savukārt V.A.Krauklis atzina: “Pat ja tas citām Baltijas valstīm nedod viennozīmīgu ekonomisko ieguvumu, reģiona ilgtermiņa attīstības vārdā Baltijas asambleja ir izteikusi politisku atbalstu Igaunijai ceļā uz eiro iespējami drīzu ieviešanu.” Rīgikogu pārstāvis Pēps Aru skaidroja, ka eiro ieviešana nav bijis Igaunijas mērķis, bet gan līdzeklis tautsaimniecībā nosprausto mērķu sasniegšanai.

“Patīk mums tas vai ne, pasaule Baltijas valstis uztver kā vienotu veselumu, un šobrīd vairāk nekā jebkad iepriekš Latvijai, Lietuvai un Igaunijai jāapvieno spēki, lai izveidotu vienotu veselības, ekonomikas un drošības politiku,” teica BA prezidente Ērika Zommere. Konferences nobeigumā viņa informēja, ka tiks turpināta cieša sadarbība ar ekspertiem un Latvijas prezidentūras laikā plānots rīkot vēl vairākas augsta līmeņa konferences.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!