• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrs: Par nodarbinātību un sociālo aizsardzību Baltijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.2010., Nr. 51/52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/207467

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

31.03.2010., Nr. 51/52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrs: Par nodarbinātību un sociālo aizsardzību Baltijā

Situācija sociālajā jomā un problēmu risinājuma modeļi visās trijās Baltijas valstīs ir līdzīgi, jo ekonomiskā krīze ir smagi skārusi ne tikai Latvijas, bet arī Lietuvas un Igaunijas darba tirgu, pēc 26.martā notikušās Baltijas valstu sociālo lietu ministru tikšanās secināja labklājības ministrs Uldis Augulis.

Ministri pārrunāja aktivitātes, kas veiktas darba tirgus situācijas stabilizēšanai, t.sk. izmantojot Eiropas Savienības struktūrfondu un Eiropas Globalizācijas pielāgošanas fonda finansējumu.

Runājot par Eiropas Globalizācijas pielāgošanas fonda (EGF) piešķirto finansējumu, Lietuvas sociālās drošības un darba lietu ministrs Donats Jankausks vērsa klātesošo uzmanību uz iespējām, kas saistītas ar fonda līdzekļu izmantošanu. Nesen Eiropas Parlaments atbalstīja ledusskapju ražotāja “Snaige” un 128 Lietuvas būvniecības uzņēmumu atlaistos darbiniekus, piešķirot kopumā 1,358 miljonus eiro no EGF atlaisto darbinieku pārkvalificēšanai, uzņēmējdarbības uzsākšanai vai jauna darba meklēšanai.

Igaunijā pamatā tiek izmantots Eiropas Sociālā fonda līdzfinansējums darba tirgus politiku atbalstam. Latvijā pašreiz notiek darbs pie tiesiskā regulējuma izstrādes EGF finansējuma izmantošanai.

Savukārt, diskutējot par Eiropas Sociālā fonda līdzekļu izmantošanu nodarbinātības veicināšanai, Igaunijas sociālo lietu ministrs Hanno Pevkurs informēja, ka Igaunijā jau šobrīd tiek veiksmīgi īstenota jauniešu prakse pie darba devēja. Latvijā to plānots sākt maijā. Lietuvā par līdzīgām izmaiņām aktīvajos nodarbinātības pasākumos valdība lēmusi 24.martā.

Tāpat ministri pārrunāja jautājumus saistībā ar pensiju sistēmas ilgtspējas nodrošināšanu Baltijas valstīs. Igaunijā valdība jau ir vienojusies no 2017.gada paaugstināt pensionēšanās vecumu iedzīvotājiem līdz 65 gadiem, savukārt aprīļa sākumā minēto lēmumu parlaments skatīs jau 3.lasījumā.

Savukārt Latvija šobrīd turpina izstrādāt koncepciju par izmaiņām pensiju sistēmā. Plānots, ka to sadarbībā ar sociālajiem partneriem, izmantojot starptautisko ekspertu atbalstu, izstrādās līdz 2010.gada jūnija beigām. Koncepcijā tiks aplūkots jautājums par pensijas vecuma pakāpenisku palielināšanu līdz 65 gadiem, sākot ar 2016.gadu.

Vienlaikus valsts sociālās apdrošināšanas un tai skaitā pensiju sistēmas finansiālās ilgtspējas sekmēšanai nozīmīgs ir jautājums par no sociālajām iemaksām nesegto pakalpojumu (pasākumi, kas tika ieviesti esošās sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes ietvaros) – piemaksu pie vecuma un invaliditātes pensijām un vecāku pabalstu izmaksas avota pārstrukturizēšanu uz pamatbudžetu, sākot no 2011.gada.

Lai diskutētu par nodarbinātības situāciju un sociālo aizsardzību Baltijas valstīs, labklājības ministrs Uldis Augulis 26.martā uz tikšanos Rīgā bija aicinājis Lietuvas sociālās drošības un darba lietu ministru Donatu Jankausku un Igaunijas sociālo lietu ministru Hanno Pevkuru.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!