• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par sadarbības veicināšanu ar Baltkrieviju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.04.2010., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/207593

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Par "Parex bankas" restrukturizācijas plāna iesniegšanu EK

Vēl šajā numurā

01.04.2010., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par sadarbības veicināšanu ar Baltkrieviju

31.martā Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce tikās ar Baltkrievijas Republikas Minskas apgabala izpildkomitejas priekšsēdētāju Leonīdu Krupecu, kurš ar pavadošo uzņēmēju un amatpersonu delegāciju bija ieradies vizītē Latvijā.

Tikšanās laikā J.Pūce uzsvēra, ka Baltkrievija ir nozīmīgs Latvijas ekonomiskās un tirdzniecības sadarbības partneris. Tomēr EM valsts sekretārs atzina: lai arī līdzšinējā divpusējā sadarbība uzrāda pozitīvu izaugsmi, joprojām pastāv liels potenciāls šo attiecību tālākai attīstīšanai un padziļināšanai.

Tikšanās laikā amatpersonas atzina, ka neatsveramu ieguldījumu divpusējās sadarbības attīstībai un nostiprināšanai sniegs gan šajās dienās notiekošais biznesa forums “Baltkrievijas–Latvijas reģionālā sadarbība. Minskas apgabals atklāj Latviju”, gan šā gada rudenī Latvijā plānotais Baltijas valstu un Baltkrievijas finanšu un investīciju forums, gan arī rudenī Baltkrievijā ieplānotā ikgadējā Latvijas– Baltkrievijas starpvaldību komisijas sēde.

Sarunās ar Baltkrievijas amatpersonu J.Pūce uzsvēra, ka Latvijas uzņēmēju interese par sadarbību ar Baltkrieviju ir liela. Par to liecina abu valstu uzņēmēju lielā interese par iepriekš notikušo Latvijas un Baltkrievijas uzņēmēju tikšanos biznesa forumos un uzņēmēju kontaktbiržās, kā arī interese par izstādēm un individuālām tikšanām, t.sk. 2008.gada oktobrī izveidotās Ekonomiskās sadarbības padomes ietvaros. Turklāt pozitīvi ir vērtējama tiešo avioreisu nodrošināšana starp Rīgu un Minsku, kas veicinās gan biznesa kontaktus, gan arī tūrismu starp abām valstīm.

L.Krupecs norādīja, ka ir izveidojusies cieša sadarbība starp daudzām Baltkrievijas un Latvijas pašvaldībām, ir noslēgtas vienošanās par sadarbību, notiek pieredzes apmaiņas pasākumi, tajā skaitā arī starp Rīgu un Minsku.

Ņemot vērā, ka Latvijā un Baltkrievijā ir līdzīgi klimatiskie apstākļi, Minskas apgabala izpildkomitejas priekšsēdētājs bija ieinteresēts iepazīties ar Latvijas pieredzi ēku energoefektivitātes paaugstināšanas jomā. Tāpat viņš pauda pārliecību, ka būtu aktīvāk jāizmanto iespējas, ko piedāvā ciešākas sadarbības attīstība starp Minskas apgabalu un Latviju tūrisma jomā.

Tikšanās laikā tika pārrunāta arī abu valstu sadarbība Eiropas Savienības un Baltkrievijas ekonomiskā un tirdzniecības dialoga ietvaros, tostarp saistībā ar 1.janvārī izveidoto Baltkrievijas, Kazahstānas un Krievijas muitas ūniju.

Par divpusējo sadarbību

2009.gadā Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums ar Baltkrieviju sasniedza 457,9 milj. eiro, kas ierindoja Baltkrieviju 10.vietā starp Latvijas ārējās tirdzniecības partneriem.

Eksports uz Baltkrieviju veidoja 192,7 milj. eiro (2,6% no kopējā eksporta), savukārt imports – 265,2 milj. eiro (3,5% no kopējā importa), tādējādi Baltkrievija bija Latvijas 11.nozīmīgākais eksporta un 7.nozīmīgākais importa partneris.

Latvijas preču eksports bija 131,2 milj. eiro (2008.gadā 139,4 milj. eiro), savukārt imports – 232,2 milj. eiro (2008.gadā – 355,7 milj. eiro). Latvijas pakalpojumu eksports sasniedza 61,5 milj. eiro (2008.gadā – 68,3 milj. eiro), savukārt imports – 32,9 milj. eiro (2008.gadā – 23,8 milj. eiro).

Galvenās Latvijas eksporta preces uz Baltkrieviju bija mašīnas, mehānismi, elektroiekārtas; transporta līdzekļi, ķīmiskās rūpniecības un saskarnozares produkcija; tekstilmateriāli un tekstilizstrādājumi. No Baltkrievijas ieveda minerālos produktus (kurināmais, nafta un tās produkti), metālus un to izstrādājumus; koksni un tās izstrādājumus, tekstilmateriālus un tekstilizstrādājumus.

Pēc Latvijas Bankas statistikas datiem Baltkrievijas uzkrātās tiešās investīcijas Latvijā 2009.gadā sastādīja 11,1 milj. eiro, kas Baltkrieviju ierindoja 34.vietā. Savukārt Latvijas uzkrāto tiešo investīciju apjoms Baltkrievijā 2009.gadā bija 17,8 milj. eiro, ierindojot Baltkrieviju 10.vietā. Saskaņā ar “Lursoft” datiem 2009.gada 25.septembrī Latvijā darbojas 362 uzņēmumi ar Baltkrievijas kapitālu.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!