• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ES Ministru padome: Par Kopējo lauksaimniecības politiku Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.04.2010., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/207603

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

01.04.2010., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ES Ministru padome: Par Kopējo lauksaimniecības politiku Eiropā

30.martā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Briselē, piedaloties Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē, pauda viedokli, ka Kopējā lauksaimniecības politika (KLP) kā viena no nozīmīgākajām ES politikām dos ieguldījumu arī “ES 2020” stratēģijas mērķu īstenošanā.

Zemkopības ministrs uzrunā īpaši uzsvēra līdzvērtīgas konkurences nosacījumu nodrošināšanu visiem ES lauksaimniekiem jeb tiešo maksājumu sistēmas izlīdzināšanu, kā arī akcentēja mazāk attīstīto lauku teritoriju konkurētspējas sekmēšanu.

“Kopējās lauksaimniecības politikai arī nākotnē ir jābūt kopējai un efektīvai Eiropas Savienības politikai ar pietiekamu un atbilstošu finansējumu. Šai politikai jābūt vērstai uz lauksaimniecības konkurētspējas stiprināšanu un palielināšanu, vienlaikus saudzējot vidi un bioloģisko daudzveidību,” sanāksmē norādīja J.Dūklavs.

ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē notika viedokļu apmaiņa par Spānijas prezidentūras priekšlikumu “ES 2020” stratēģijā iedalīt nozīmīgu lomu lauksaimniecības un pārtikas ražošanas nozarēm, iekļaujot šajā dokumentā KLP. Spānijas prezidentūra savā izstrādātajā dokumentā “Lauksaimniecība un KLP ES 2020 stratēģijas kontekstā” norāda, ka lauksaimniecība un pārtikas industrija un ražošana dod ievērojamu ieguldījumu ES ekonomiskajā izaugsmē un nodarbinātībā. Turklāt pārtikas industriju var uzskatīt par vienu no galvenajiem ražošanas sektoriem Eiropā.

Sanāksmē tika apstiprināts arī prezidentūras izstrādātais secinājumu projekts “Par labāku pārtikas apgādes ķēdes darbību Eiropā”. J.Dūklavs izteica atbalstu piedāvātajiem pasākumiem pārtikas apgādes ķēdes labākai funkcionēšanai, vienlaikus norādot, ka jāizvairās no konservatīviem tirgu ierobežojošiem pasākumiem.

Tāpat arī zemkopības ministrs sanāksmē norādīja, ka Latvija atbalsta prezidentūras secinājumus par nākotnes KLP tirgus pārvaldības pasākumiem pēc 2013.gada, kā arī uzsvēra, ka jāsekmē savlaicīga izpratne par atbilstošākajiem nākotnes tirgus pārvaldības instrumentiem.

30.martā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Briselē tikās ar Eiropas Savienības (ES) veselības un patērētāju aizsardzības komisāru Džonu Dalli, lai pārrunātu Latvijai nozīmīgus pārtikas drošības un dzīvnieku veselības jautājumus.

J.Dūklavs iepazīstināja Dž.Dalli ar Latvijas nostāju un interesēm jautājumos par benzo(a)pirēna pieļaujamo normu kūpinātās šprotēs, govju sūkļveida encefalopātijas (GSE) izmeklējumu uzraudzību, kautuvju laboratoriju akreditāciju trihinellas izmeklēšanai un paveikto trakumsērgas apkarošanā.

ES veselības un patērētāju aizsardzības komisārs norādīja, ka atsevišķu benzo(a)pirēna normu noteikšanai šprotēs sadarbība starp ES dalībvalstīm un ekspertiem turpināsies – tiks detalizēti pētītas un pamatotas pieļaujamās normas kūpināto šprotu kategorijā, līdz tiks pieņemts lēmums, kas būtu optimāls gan dalībvalstu patērētājiem, gan arī uzņēmējiem, tai skaitā Latvijas. Komisārs arī apliecināja gatavību turpināt konstruktīvo dialogu ar Latvijas ekspertiem un nozares pārstāvjiem, lai rastu kompromisu, kas atbilst abu pušu interesēm.

Dž.Dalli arī skaidroja, ka tiks izvērtēta GSE ikgadējā uzraudzības programma ES reģioniem, pārskatot tās prasības, un Eiropas pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) trīs mēnešu laikā nāks klajā ar zinātnisko atzinumu, lai atvieglotu sūkļveida encefalopātijas izmeklējumu uzraudzību dalībvalstīs. Latvija vēlas samazināt GSE izmeklējumu apjomus, kas atļautu samazināt izdevumus proporcionāli riskam.

Komisārs arī pauda izpratni par situāciju kautuvju laboratoriju akreditācijā trihinellas izmeklēšanai Latvijā un norādīja, ka ir gatavs meklēt risinājumu. Latvija uzskata, ka prasība veikt kautuvju laboratoriju, kas veic tikai izmeklējumus uz trihinelozi, akreditācija tieši neietekmē pārtikas drošumu un tādējādi uzskatāma par dārgu un neproporcionālu prasību.

Atzinīgu vērtējumu Dž.Dalli izteica par Latvijas paveikto trakumsērgas vakcinācijā un apkarošanā, kā arī norādīja, ka ņems vērā Latvijas vēlmi pēc iespējas ātrāk izveidot buferzonas gar Krievijas un Baltkrievijas robežu.

Sarunas nobeigumā J.Dūklavs uzaicināja ES veselības un patērētāju aizsardzības komisāru apmeklēt Latviju, lai tuvāk iepazītos ar situāciju pārtikas drošībā un dzīvnieku veselībā mūsu valstī.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!