• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atlīdzības takse par zvērinātu advokātu sniegto juridisko palīdzību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.01.1999., Nr. 8/9 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20773

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Grozījumi Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības 1999.gada domstarpību un vienošanās protokolā

Vēl šajā numurā

13.01.1999., Nr. 8/9

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atlīdzības takse par zvērinātu advokātu sniegto juridisko palīdzību

Apstiprinu: Apstiprinu:

Latvijas Republikas tieslietu ministrs Latvijas Republikas finansu ministrs

Dz.Rasnačs R.Zīle

1998. gada 12. februārī 1998. gada 26. martā

 

I. Vispārīgie noteikumi

1. Atlīdzības apmēru par juridiskās palīdzības sniegšanu nosaka zvērināts advokāts, rakstveidā vienojoties ar personu, kura griezusies pēc juridiskās palīdzības (klientu).

Ja šādas vienošanās nav, tad atlīdzību nosaka pēc takses.

2. Maksa par zvērināta advokāta sniegto juridisko palīdzību var tikt noteikta vai nu kā fiksēts maksājums, ņemot vērā veicamā uzdevuma sarežģītību un izpildes ilgumu, vai arī nosakot konkrētu stundu likmi, par kuru iepriekš vienojas ar klientu.

Klientam ir tiesības jebkurā laikā iepazīties ar zvērinātā advokāta paveiktā darba uzskaiti, veicot klienta konkrēto uzdevumu.

3. Summas, kas saņemtas par juridiskās palīdzības sniegšanu, iemaksājamas bankas kontā vai zvērinātam advokātam, kurš izdara par to ierakstu naudas summu grāmatā.

4. Takses pielietošanas pareizību kontrolē Zvērinātu advokātu padome un Latvijas Republikas Tieslietu ministrija.

5. Ja klients atsakās no zvērināta advokāta palīdzības, honorāra nenostrādātā daļa atmaksājama klientam.

Gadījumā, ja zvērināts advokāts savu profesionālo pienākumu nepilda godprātīgi un tā sekas ir kāds zaudējums klientam, Zvērinātu advokātu padomei ir tiesības uzdot zvērinātam advokātam visu iemaksāto honorāru vai tā daļu atmaksāt klientam.

Ja zvērināts advokāts negodprātīgas savu pienākumu pildīšanas rezultātā radījis klientam zaudējumus, zvērinātam advokātam radītie zaudējumi ir jāsedz Latvijas Republikas likumdošanā noteiktajā kārtībā.

6. Zvērinātu advokātu padomei izņēmuma gadījumā ir tiesības, ievērojot konkrētos lietas vai citus apstākļus, samazināt maksas apmērus vai atbrīvot no maksas par juridiskās palīdzības sniegšanu, kompensējot nepieciešamības gadījumā par veikto darbu zvērinātam advokātam no Zvērinātu advokātu padomes līdzekļiem.

7. Bez taksē paredzētās atlīdzības klientam jāatmaksā zvērinātam advokātam visi viņa tiešie izdevumi, kas saistīti ar uzdevuma izpildi (maksa par izziņvilostas, pavairošanu, notariālu apstiprināšanu u.tml.).

8. Zvērinātu advokātu padomei ir tiesības prasīt, lai persona, kura nebauda mazturības tiesības un ir griezusies pie padomes ar lūgumu nozīmēt advokātu, nodrošinātu taksē paredzēto atlīdzību par lietas vešanu, kā arī maksu par citiem lietas vešanai vajadzīgiem izdevumiem. Iekams tas nav izpildīts, padome nav spiesta nozīmēt advokātu.

 

II. Maksa par konsultācijām tiesību jautājumos un juridisko dokumentu sastādīšanu

9. Par konsultācijām tiesību jautājumos un juridisku dokumentu sastādīšanu noteikt maksu:

9.1. par konsultācijām tiesību jautājumos — Ls 3;

9.2. par juridisko dokumentu sastādīšanu — Ls 5;

9.3. par sarežģītu dokumentu (līgumu, statūtu u.c.) sastādīšanu — Ls 15;

9.4. par pieprasījuma sastādīšanu dokumentu saņemšanai — Ls 2;

9.5. par advokāta uzaicināšanu sniegt juridisku palīdzību mājās, neskaitot transporta izdevumus — Ls 15;

9.6. par personas, kas atrodas brīvības atņemšanas vietās, apmeklējumu, neskaitot transporta izdevumus — Ls 15.

III. Maksa par advokāta darbu krimināllietās, civillietās un administratīvās lietās

10. Par zvērināta advokāta kā aizstāvja vai pārstāvja darbu krimināllietās pirmstiesas izmeklēšanā un tiesā, ieskaitot lietas gatavošanu, noteikt maksu:

Ls 25 par pilnu darba dienu vai par nepilnu darba dienu, ja lietu izskata pēc būtības.

11. Ja zvērināts advokāts aizstāv divas vai vairākas personas, no katras personas ņemama maksa 75 procentu apmērā no summām, kas paredzētas takses 10.pantā.

12. Par zvērināta advokāta darbu civillietās, ieskaitot lietas gatavošanu, noteikt summu:

Ls 25 par pilnu darba dienu vai par nepilnu darba dienu, ja lietu izskata pēc būtības, vai arī procentuāli atbilstoši prasības summai, bet ne mazāk par 5 procentiem no prasības summas.

13. Par zvērināta advokāta darbu administratīvajās lietās noteikt maksu atbilstoši šīs takses 12.punktam.

14. Maksu par juridiskās palīdzības sniegšanu lietās, kurās zvērināts advokāts piedalās pēc nozīmējuma (pirmstiesas izmeklēšanā un pirmās instances tiesās), kā arī mazturības tiesības baudošu personu lietās, nosaka atbilstoši takses 10., 11., 12.punktam.

 

IV. Maksa par juridisko palīdzību, ko sniedz juridiskām personām

15.Lai pastāvīgi sniegtu juridisko palīdzību uzņēmumiem, uzņēmējsabiedrībām, iestādēm, organizācijām u.c.juridiskām personām, zvērināts advokāts var noslēgt ar tām līgumu, nosakot samaksu par juridisko palīdzību par zināmu laika posmu vai par atsevišķiem uzdevumiem. Maksas apmēru nosaka, pusēm vienojoties.

V. Maksa par izdevumiem, kas saistīti ar zvērināta advokāta izbraukumu

16. Lietas, kas saistītas ar izbraukumiem, zvērinātam advokātam bez šajā taksē paredzētās pamatmaksas atlīdzina komandējuma izdevumus uz tās personas rēķina, kas griezusies pēc palīdzības. Ar komandējumu saistīto izdevumu apmēru nosaka pēc spēkā esošiem noteikumiem par komandējumu apmaksu.

Ja komandējuma izdevumi saistīti ar zvērināta advokāta izbraukumiem, vedot pēc nozīmējuma krimināllietu vai mazturības tiesības baudoša klienta lietu, tie apmaksājami pēc spēkā esošiem noteikumiem no valsts budžeta.

VI. Dokumenti par darba apmaksu lietās,

kurās zvērināts advokāts piedalās pēc nozīmējuma

17. Lietās, kurās zvērināts advokāts sniedz juridisko palīdzību un piedalās tiesā pēc nozīmējuma, zvērinātam advokātam jāiesniedz Zvērinātu advokātu padomei ar kopiju attiecīgajām rajona tiesām atšifrēts rēķins, pēc šī rēķina tiek veikta viņa darba apmaksas piedziņa.

Takse stājās spēkā ar 1994.gada 15.janvāri. (Takse apstiprināta ar padomes 1993.gada 16.novembra, 23.decembra un 29.decembra lēmumiem Nr.66., 109., 111. un 1998.gada 30.janvāra lēmumu Nr.320)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!