• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par lauksaimnieku organizāciju sadarbību Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.04.2010., Nr. 58 https://www.vestnesis.lv/ta/id/207967

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izsakot līdzjūtību Polijas tautai sakarā ar Polijas prezidenta un valsts oficiālās delegācijas bojāeju Smoļenskā 10.aprīlī

Vēl šajā numurā

13.04.2010., Nr. 58

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par lauksaimnieku organizāciju sadarbību Eiropā

9.aprīlī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Zemkopības ministrijā tikās ar Eiropas Lauksaimnieku un kooperatīvu savienības (COPA/COGECA) ģenerālsekretāru Peku Pesonenu, lai pārrunātu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu lauksaimnieku organizāciju sadarbības mērķus un lomu ES Kopējā lauksaimniecības politikas (KLP) reformu procesā.

Eiropas Lauksaimnieku un kooperatīvu savienības vadītājs iepazīstināja zemkopības ministru ar COPA/COGECA darbības mērķiem un uzdevumiem, plašāk skaidrojot organizācijas lomu un ietekmi diskusijās par iespējamo tiešo maksājumu izlīdzināšanu lauksaimniekiem. COPA/COGECA ģenerālsekretārs norādīja, ka ES lauksaimnieku organizāciju ietekme lēmumu pieņemšanā ir ievērojama neatkarīgi arī no valdību nostājas. Tāpēc cīņā par maksājumu izlīdzināšanu būtu lietderīgi Baltijas reģiona un līdzīgi domājošām valstīm veidot vienotu nostāju, kas palielinātu ietekmi lēmumu pieņemšanā. Tas būtu īpaši svarīgi, jo nereti arī dalībvalstu lauksaimnieku organizācijām ir pretēji viedokļi un vairāku valstu nosacīta koalīcija varētu vairāk panākt.

J.Dūklavs, atbalstot P.Pesonena norādi, uzsvēra, ka, neskatoties uz dažādajām dalībvalstu nostājām, kompromiss tomēr būs jāpanāk, jo KLP nākotnē arvien vairāk tiks orientēta uz tirgu, kā arī tai jābūt ilgtspējīgai. Zemkopības ministrs skaidroja, ka šis uzstādījums saskan ar Latvijas pozīciju par līdzvērtīgas konkurences nosacījumu nodrošināšanu visiem ES lauksaimniekiem jeb tiešo maksājumu sistēmas izlīdzināšanu, kā arī mazāk attīstīto lauku teritoriju konkurētspējas sekmēšanu. Tāpat KLP nākotnē jāstiprina un jāpalielina lauksaimniecības konkurētspēja, vienlaikus saudzējot vidi un bioloģisko daudzveidību.

Lai tuvāk iepazītos ar situāciju Latvijas laukos un lauksaimniecībā, P.Pesonens apmeklēja piena kooperatīvās sabiedrības “Piena ceļš” piena pārstrādes uzņēmumu AS “Jaunpils pienotava”, kā arī lauku saimniecību “Mazstraučas” Jaunpils novadā.

COPA ir Eiropas līmeņa profesionālo lauksaimnieku organizāciju komiteja, kas pārstāv lauksaimniekus ES un starptautiskajās institūcijās, savukārt COGECA ir Eiropas līmeņa lauksaimniecības kooperācijas komiteja, kas pārstāv kooperatīvu intereses ES un starptautiskajās institūcijās. 1962.gadā COPA un COGECA apvienoja birojus un kopš tā laika kopīgi pārstāv Eiropas lauksaimnieku un kooperatīvu intereses.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!