• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas iespējām kosmosa pētniecībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.04.2010., Nr. 58 https://www.vestnesis.lv/ta/id/207968

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ārlietu ministru tikšanos Rīgā

Vēl šajā numurā

13.04.2010., Nr. 58

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas iespējām kosmosa pētniecībā

Lai izvērtētu Latvijas paveikto ar kosmosa pētniecību saistītās jomās un mūsu valsts iespējas pievienoties Eiropas Kosmosa aģentūrai (EKA) sadarbības valsts statusā, marta beigās Latvijā beidzās EKA institucionālais un industriālais potenciālo iespēju audits.

Audits ir daļa no Latvijas sadarbības ar EKA, kas tika uzsākta 2009.gada 23.jūlijā, izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei valdības vārdā parakstot Latvijas Republikas valdības un EKA līgumu par sadarbību kosmosa jomā miermīlīgiem mērķiem.

Kopumā EKA speciālisti jau šobrīd atzinīgi novērtējuši Latvijas sasniegto ar kosmosa pētniecību saistītās jomās, piemēram, aktivitātes, kuras veic Ventspils Augsto tehnoloģiju parks, piedaloties 7.ietvara programmas projektā “NordicBaltSat”. EKA speciālisti atzīmējuši, ka jau šobrīd atsevišķām Latvijas kompānijām ir potenciāls sadarboties ar EKA, tajā skaitā nopietnu sadarbības projektu ietvaros. Tāpat EKA atzinību un ievērību guvušas tādas Latvijas kompānijas un institūti kā “Bruker Baltic”, “Sidrabe”, Latvijas Universitātes Fizikas institūts, “RD Alfa”, “Neomat”, “SSTL”, Ģeodēzijas un ģeoinformātikas institūts, Meža īpašnieku konsultatīvais centrs, Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs un Rīgas Tehniskās universitātes institūti.

Plānots, ka audita rezultāti tuvākajos mēnešos tiks apkopoti ziņojumā, novērtējot situāciju un attīstības iespējas ar kosmosa pētniecību saistītajās jomās Latvijā, kā arī sniedzot rekomendācijas kosmosa politikas un turpmāko rīcību veidošanā.

EKA speciālisti auditēja 11 zinātniskos institūtus, vienu tehnoloģisko parku un 13 komercsabiedrības, kas mūsu valstī darbojas ar kosmosu saistītās jomās. Audita uzdevumi ir atbalstīt aktivitātes, lai stiprinātu Latvijas turpmāko darbību ar kosmosu saistītās jomās. Tas palīdzēs apzināt mūsu esošās kosmosa pētniecības iespējas, kā arī izskaidrot Latvijas komercsabiedrībām un zinātniskajiem institūtiem, to iespējas Eiropas kosmosa industrijā.

Sadarbības ar EKA ietvaros plānotas vairākas aktivitātes, piemēram, stipendiju piešķiršana, paverot iespējas zinātniekiem iesaistīties apmācībās, zinātniskās vai tehniskās darbībās, ekspertu apmaiņa, kopīgu konferenču un simpoziju organizēšana, produktu un pakalpojumu, kas izstrādāti saskaņā ar EKA programmām, izmantošanas sekmēšana, izglītības darbību veicināšana kosmosa zinātnes un tehnoloģijas jomā, ekspertu atzinumu un atbalsta nodrošināšana kosmosa projektu vadībā.

Pagājušā gada vasarā noslēgtais līgums ar EKA ir pirmais praktiskais solis virzībā uz noteikto mērķi – Latvijai kļūt par pilntiesīgu EKA dalībnieci. Kaut arī dalībvalstu investīcijas kosmosa jomā Eiropas sadarbības valsts statusā gadā veido ap vienu miljonu eiro, EKA speciālisti norāda, ka 90% no šīs summas tiek atgūti kontraktu veidā ar EKA, veicinot papildu līdzekļu piesaisti, līdz ar to pozitīvi ietekmējot konkrētās valsts zinātnes un ekonomikas attīstību kopumā. Tādēļ EKA speciālisti iesaka Latvijai izstrādāt konkrētu plānu – kādā laika posmā tā vēlas pievienoties EKA Eiropas sadarbības valsts statusā, aprēķinot arī šā ieguldījuma potenciālo ietekmi uz ekonomiku.

Tāpat EKA speciālisti norāda, ka Latvijai jāizstrādā nacionālā kosmosa politika, kas ietvertu galvenos kosmosa politikas sasniedzamos mērķus, prioritātes un identificētu tam nepieciešamos resursus.

Šo jautājumu risināšanai Izglītības un zinātnes ministrijas vadībā ir izveidota Valsts kosmosa tehnoloģiju attīstības darba grupa, kurā darbojas pārstāvji no Latvijas Investīciju attīstības aģentūras, Ekonomikas ministrijas, Aizsardzības ministrijas, Satiksmes ministrijas, Latvijas Zinātņu akadēmijas Latvijas Nacionālā kontaktpunkta, Latvijas Republikas Tehnoloģisko parku, centru un biznesa inkubatoru asociācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, VAS “Elektronisko sakaru direkcija” un Latvijas zinātniskajiem institūtiem. Vienlaikus EKA eksperti vizītes laikā rosināja apsvērt iespēju veidot atsevišķu institūciju, lai stiprinātu sadarbību ar EKA, Latvijas kosmosa jomā strādājošām institūcijām un citām starptautiskām kosmosa jomā strādājošām organizācijām.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!