• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tikšanos ar Amerikas Savienoto Valstu un desmit Austrumeiropas valstu vadītājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.04.2010., Nr. 58 https://www.vestnesis.lv/ta/id/207970

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

13.04.2010., Nr. 58

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tikšanos ar Amerikas Savienoto Valstu un desmit Austrumeiropas valstu vadītājiem


Valsts prezidents Valdis Zatlers Čehijas Republikas galvaspilsētā Prāgā 8.aprīļa vakarā, tiekoties ar Amerikas Savienoto Valstu prezidentu Baraku Obamu
Foto: Toms Kalniņš, VPK

8.aprīļa vakarā Valsts prezidents Valdis Zatlers pēc ASV prezidenta Baraka Obamas ielūguma piedalījās ASV un Austrumeiropas valstu un valdību vadītāju darba vakariņās Prāgā. To laikā ASV prezidents atzīmēja Latvijas un pārējo valstu nozīmīgo pienesumu Eiropas un kolektīvās drošības sistēmas stiprināšanā pēdējo divdesmit gadu laikā. Savukārt 11 Austrumeiropas valstu vadītāji apsveica prezidentu B.Obamu ar noslēgto kodolieroču arsenāla samazināšanas līgumu START starp ASV un Krieviju, tādējādi sperot nozīmīgu soli, lai paaugstinātu 21.gadsimta globālo drošību.

Pēc darba vakariņām Valsts prezidents Valdis Zatlers atzīmēja, ka ir pagājis gads, kopš iepriekšējās tikšanās ar ASV prezidentu Prāgā Eiropas Savienības (ES) un ASV samita ietvaros un šajā periodā abu valstu divpusējās attiecības ir kļuvušas ciešākas. Bet 13 valstu vadītāju sarunas, kas norisa lietišķā un atvērtā gaisotnē, galvenokārt tika veltītas starptautiskiem jautājumiem – situācijai Afganistānā, Irānā, Balkānos, kā arī ES un ASV sadarbībai.

Sarunu laikā ASV prezidents atzīmēja Centrālās un Austrumeiropas valstu, tai skaitā Latvijas, devumu Afganistānas militārajai operācijai. Savukārt V.Zatlers atzina, ka būtiska ir ne tikai sabiedroto militārā iesaiste šajā valstī, bet arī palīdzības sniegšana tās ekonomiskajai attīstībai. Šajā sakarā viņš arī norādīja uz Latvijas pienesumu – nemilitāro kravu tranzīta uz Afganistānu veicināšanu. Valsts prezidents arī uzsvēra, ka Afganistānas drošības situācijas uzlabošanai būtiski ir vairāk iesaistīt tās kaimiņus – ne tikai Pakistānu, bet arī Centrālāzijas valstis.

Turklāt, pievēršoties NATO aktualitātēm, V.Zatlers norādīja uz ciešākas transatlantiskās organizācijas un ES sadarbības nozīmi, īpaši to militāro operāciju ietvaros, kur ES piedalās kopā ar NATO.

Savukārt jautājumā par Irānas kodolprogrammas attīstību tika atzīmēts, ka veids, kā tā piepilda savas kodolambīcijas, nav pieļaujams, tāpēc ir jāmeklē risinājums, izmantojot ANO Drošības padomes un diplomātisko kanālu piedāvātās iespējas.

Sarunu nobeigumā tās dalībnieki vienojās turpināt diskusijas šajos jautājumos gada nogalē plānotajā NATO samitā.

ASV Valsts prezidenta organizētajās darba vakariņās 8.aprīlī piedalījās ASV, Latvijas, Igaunijas, Rumānijas, Čehijas prezidenti un Bulgārijas, Horvātijas, Čehijas, Ungārijas, Lietuvas, Polijas, Slovākijas un Slovēnijas valdību vadītāji.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!