• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par revīzijas rezultātiem Latvijas Republikas Valsts ieņēmumu dienestā un tā struktūrvienībās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.07.1997., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/208132

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts kontroles Pašvaldību revīzijas departaments Kolēģijas lēmums Nr.5.1–2–30

Par rīcību ar pašvaldības mantu un līdzekļiem Alūksnes pilsētas domē

Vēl šajā numurā

02.07.1997., Nr. 169

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Numurs: .5.1–2–257

Pieņemts: 11.06.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas Valsts kontroles Valsts budžeta revīzijas departaments

Kolēģijas lēmums Nr.5.1–2–257/1996.g.

Rīgā 1997.gada 11.jūnijā

Par revīzijas rezultātiem Latvijas Republikas Valsts ieņēmumu dienestā un tā struktūrvienībās

Latvijas Republikas Valsts kontroles Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģija: departamenta direktors K.Beljānis un kolēģijas locekļi — R.Bērziņa, M.Prāma un R.Zonenbergs, izskatot revīzijas materiālus par rīcību ar valsts naudas līdzekļiem un mantu 1995. un 1996.gadā Valsts ieņēmumu dienestā un tā struktūrvienībās,

konstatēja:

LR Valsts ieņēmumu dienests (VID) izveidots, pamatojoties uz Latvijas Republikas 1993.gada 28.oktobra likumu “Par valsts ieņēmumu dienestu”, un ir valsts pārvaldes institūcija, kas darbojas Finansu ministrijas pārraudzībā. VID ir Centrālais aparāts un teritoriālās iestādes — 33 rajonu nodaļas un Rīgas muita. VID teritoriālās iestādes izveido Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors.

VID un tā teritoriālo iestāžu finansēšanas avots ir valsts pamatbudžeta un speciālā budžeta līdzekļi. Speciālo budžetu veido ieņēmumi no pārbaužu rezultātā papildu uzrēķinātajām summām, ieņēmumi no veidlapu “Preču pavadzīme–rēķins” realizācijas, muitas pakalpojumiem, tranzītkravu pavadīšanas, maksas pakalpojumiem u.c.

No valsts budžeta piešķirtie asignējumi un speciālā budžeta līdzekļi izlietoti Valsts ieņēmumu dienestā atbilstoši apstiprinātajām tāmēm, un no uzrēķinātajām summām saņemtie līdzekļi izlietoti saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto kārtību, izņemot atsevišķus gadījumus.

Grāmatvedības uzskaite un tā struktūrvienībās organizēta atbilstoši likuma “Par grāmatvedību” prasībām un Finansu ministrijas Valsts kases departamenta ar 1994.gada 1.jūlija rīkojumu Nr.20 apstiprinātajai “Instrukcijai par grāmatvedību valsts budžeta iestādēs”, izņemot VID Ventspils nodaļu, kurā 1995. un 1996.gadā grāmatvedības uzskaitē bija pieļauti trūkumi, kas minēti revīzijas aktā.

Pieļauta nelikumīga un nepareiza rīcība ar valsts mantu (arī finansu līdzekļiem) šādos gadījumos, sakarā ar ko nosakāmi uzrēķini.

VID Rīgas pilsētas Centra rajona nodaļā

Par līdzekļiem, ko banka procentu veidā bija aprēķinājusi par nodaļas speciālā budžeta līdzekļu izmantošanu, 1995.gada decembrī no SIA “Skanda” nopirkts akordeons par Ls 958,25 un ņemts uzskaitē kā pamatlīdzeklis. Tāmē šāda pamatlīdzekļa iegāde nebija paredzēta, VID nodaļas pamatdarbībā tas nav izmantojams, tādēļ šāda rīcība atzīstama par nepareizu.

VID Rīgas pilsētas Centra rajona nodaļa nomā telpas Tērbatas ielā 23/25, Rīgā, 824,61 m2 platībā no mājas īpašniekiem, kuru pilnvarotais pārstāvis ir a/s “Būves un Gruntsgabali”. Telpu nomas maksa noteikta Ls 3 892,16 mēnesī. Neskatoties uz to, 1995.gada 30.novembrī ar maksājuma uzdevumu Nr.280 a/s “Būves un Gruntsgabali” pārskaitīti Ls 10 000 par lifta nomaiņu šajā ēkā. Maksājums izdarīts no VID centralizētajā fondā ieskaitāmajiem līdzekļiem. Šāds līdzekļu izlietojums Ls 10 000 apmērā uzskatāms par nelikumīgu un nepareizu, jo maksājumam nav ne likumīga, ne arī līgumiska pamata. Nododot finansu līdzekļus Ls 10 000 bez atlīdzības citu personu īpašumā, turklāt bez līguma noslēgšanas, VID Rīgas pilsētas Centra rajona nodaļa ir pārkāpusi likuma “Par valsts un pašvaldību finansu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu” 10.–12.panta prasības.

Par Ls 10 958,25 VID Rīgas pilsētas Centra rajona nodaļai nosakāms uzrēķins.

VID Rīgas pilsētas Centra rajona nodaļas direktore M.Nāzare pretēji 1994.gada 9.februārī VID apstiprinātās “Kārtības, kādā Valsts ieņēmumu dienesta iestāžu darbības attīstībai un veicināšanai izlietojami 20 procenti no budžetā un speciālajos valsts un pašvaldību ārpusbudžeta fondos pārskaitāmajiem maksājumiem, kuri papildus aprēķināti veikto pārbaužu, revīziju un kontroles darbu rezultātā, kā arī 20 procenti no summām, kas ieņemti no konfiscēto preču un citu priekšmetu realizācijas un no iekasētajiem naudas sodiem par juridisko un fizisko personu izdarītajiem muitas noteikumu pārkāpumiem” 2. sadaļas 7.daļai un Valsts ieņēmumu dienesta priekšnieka 1994.gada 21.jūlija rīkojumam Nr.165, nelikumīgi noteikusi sev pabalstus no nodaļas speciālajiem līdzekļiem un saņēmusi tos Ls 2 931 apmērā, t.sk.:

1995.gadā — Ls 370,

1996.gadā — Ls 2561.

Par nelikumīgi izmaksāto summu Ls 2931 VID Rīgas pilsētas Centra rajona nodaļas direktorei Mārai Nāzarei nosakāms uzrēķins.

VID Balvu rajona nodaļā

1995.gada 3.maijā vispārējās izsoles–pārdošanas kārtībā realizēta automašīna “TOYOTA–CARINA”, 1982.gada izlaidums, bilances vērtība Ls 1 081. Mašīna pārdota ar valsts ieņēmumu valsts ministra V.Krištopana atļauju (1994.gada 30.augusta vēstule Nr.10–4/70). Automašīnas novērtēšana nav veikta, sākumcena noteikta Ls 1 081, bet, pamatojoties uz to, ka pieteicies tikai viens pretendents, mašīna pārdota fiziskai personai par vienošanās cenu — Ls 300.

Iekasētā nauda Ls 300 ar maksājuma uzdevumu Nr.233 1995.gada maijā ieskaitīta speciālā budžeta kontā un 30.augustā pārskaitīta VID Centrālajam aparātam citas automašīnas — VAZ–2109 iegādei.

Pamatojoties uz iepriekš minēto valsts ieņēmumu valsts ministra atļauju, pārdots arī mikroautobuss RAF 2203–01, 1991.gada izlaidums, bilances vērtība — Ls 1 547. Autobuss realizēts fiziskai personai ar individuālā uzņēmuma “AUTOMS” starpniecību par Ls 1 000, kas nav ieskaitīti valsts pamatbudžetā, bet izlietoti automašīnas “VW Golf”, 1980.gada izlaidums, iegādei.

VID Balvu rajona nodaļas rīcība, izlietojot Ls 1 300 citu transporta līdzekļu iegādei, neatbilst likuma “Par valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas kārtību” 37.pantam, un šie darījumi ir nelikumīgi, bet atzīstami par attaisnojamiem, jo nodaļa nav pietiekoši nodrošināta ar autotransportu.

VID Gulbenes rajona nodaļā

1994.gada 3.augustā saņemta valsts ieņēmumu valsts ministra V.Krištopana atļauja (Finansu ministrijas vēstule Nr.10–4/70) automašīnas “TOYOTA–CARINA”, 1982.gada izlaidums, bilances vērtība — Ls 1061 pārdošanai un jauna autotransporta iegādei par iegūtajiem līdzekļiem. A/s “PLG” automašīnu novērtējusi 1995.gada 9.augustā par Ls 350. Tā paša gada 25.augustā noslēgts līgums ar fizisku personu S.Kļaviņu par automašīnas “TOYOTA–CARINA” pārdošanu par Ls 350, kas iemaksāti nodaļas speciālā budžeta kontā (iemaksas kvīts Nr.5). Ar maksājuma uzdevumu Nr.236 līdzekļi pārskaitīti VID Centrālajam aparātam, lai dzēstu parādu par automašīnu “CHEVROLET COVSIA”, kas 1994.gada 26.jūnijā nodota nodaļas īpašumā par daļēju samaksu — Ls 2 180.

VID Gulbenes rajona nodaļas darījums Ls 350 apmērā ir nelikumīgs, jo neatbilst likuma “Par valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas kārtību” 37.pantam, bet pēc būtības atzīstams par attaisnojamu, jo nodaļa nav pietiekoši nodrošināta ar autotransportu.

VID Ventspils rajona nodaļā

Grāmatvedības uzskaite nodaļā nebija organizēta atbilstoši likuma “Par grāmatvedību” un Finansu ministrijas Valsts kases departamenta “Instrukcijas par grāmatvedību valsts budžeta iestādēs” prasībām:

— tā nesniedz skaidru priekšstatu par iestādes finansiālo stāvokli un saimnieciskajiem darījumiem, grāmatvedības uzskaites dati nesakrīt ar pārskatos uzrādītajiem datiem;

— tā nenodrošina kontroli par materiālo vērtību reģistrēšanu un saglabāšanu, jo analītiskā uzskaite nav iekārtota. Vairumā gadījumu materiālās vērtības pēc iegādes tūlīt norakstītas izdevumos;

— kases dokumenti noformēti nepilnīgi, uz izdevumu orderiem nav personu apliecinošu datu, avansa norēķini ir bez izlietoto summu apstiprinājuma;

— pamatlīdzekļu un citu materiālo vērtību uzskaite ir nepilnīga, nav nodrošināta to iegādes, uzskaites un norakstīšanas kārtība, kāda paredzēta nolikumos u.c. normatīvajos aktos.

VID Ventspils nodaļas priekšnieks Normunds Rozenbergs 1995.gadā noteicis sev prēmijas un saņēmis tās no darba samaksas fonda ekonomijas kopsummā par Ls 428. Šāda rīcība ir pretrunā ar likuma “Par Valsts ieņēmumu dienestu” 4.panta 5.punktu un likuma “Par valsts civildienestu” 12.pantu, tā atzīstama par nelikumīgu, jo minētās izmaksas bija tiesības noteikt VID priekšniekam. Sakarā ar to Normundam Rozenbergam nosakāms uzrēķins Ls 428 apmērā.

VID Rīgas muitā

Rīgas muita 1995.gada 10.februārī ir noslēgusi līgumu ar SIA “MARE–D” par telpu un pamatlīdzekļu iznomāšanu, saskaņā ar kuru uz vienu gadu minētajai uzņēmējsabiedrībai iznomāta telpa 46,5 m2 platībā Citadeles ielā 1, Rīgā, kā arī iznomāts inventārs un pamatlīdzekļi Ls 4500 vērtībā kafejnīcas ierīkošanai, nenosakot nomas maksu. Pēc līguma termiņa notecējuma uzņēmējsabiedrība turpina izmantot valsts mantu pēc iepriekšējiem noteikumiem, nenoslēdzot jaunu līgumu. 1995.gada 10.februārī noslēgtais līgums nav reģistrēts ministrijā, kā to prasa Ministru padomes 1993.gada 1.martā pieņemtais lēmums Nr.106, un tas neatbilst LR Arhitektūras un celtniecības ministrijas 1992.gada 28.septembra pavēlei Nr.20 “Par neapdzīvojamo telpu nomu valsts un pašvaldību fonda ēkās”, kas bija spēkā līguma noslēgšanas laikā. Turpinot šīs līgumiskās attiecības uz iepriekšējiem noteikumiem pēc termiņa notecējuma, Rīgas muita pārkāpj Ministru kabineta 1995.gada 28.novembrī pieņemtos noteikumus Nr.365 un likuma “Par valsts un pašvaldību finansu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu” 5.pantu. Par šiem apstākļiem nepieciešams paziņot Finansu ministrijai un pieprasīt, lai nekavējoties tiktu novērsta nelikumīgā rīcība ar valsts mantu.

Revīzijā izlases veidā pārbaudīta Rīgas muitas rīcība ar konfiscētajām precēm un to realizācijas kārtība. Šī rīcība pārbaudīta attiecībā uz pieciem konfiscētās mantas realizācijas gadījumiem. Tā kā ar Valsts budžeta revīzijas departamenta 1997.gada 15.maija uzdevumu Nr.5.1–2–78 noteikta un pašlaik tiek veikta revīzija Valsts ieņēmumu dienestā un tās struktūrvienībās par ieņēmumiem valsts budžetā no muitā konfiscēto mantu realizācijas 1995. un 1996.gadā, šī revīzija daļā par Rīgas muitas rīcību ar konfiscēto mantu nav slēdzama.

VID Madonas rajona nodaļā

Grāmatvedības uzskaite nodaļā organizēta atbilstoši Finansu ministrijas Valsts kases departamenta instrukcijas par grāmatvedību valsts budžeta iestādēs prasībām, taču nav iekārtota atsevišķu uzdevumu summu konta uzskaite un atsevišķos gadījumos pieļauti pārkāpumi norēķinos ar avansieriem.

VID Madonas rajona nodaļas direktore I.Rozniece, pretēji 1994.gada 9.februārī VID apstiprinātās “Kārtības, kādā Valsts ieņēmumu dienesta iestāžu darbības attīstībai un veicināšanai izlietojami 20 procenti no budžetā un speciālajos valsts un pašvaldību ārpusbudžeta fondos pārskaitāmajiem maksājumiem” 2.sadaļas 7.daļai un VID priekšnieka 1994.gada 21.jūlija rīkojumam Nr.165, nelikumīgi noteikusi sev pabalstus un saņēmusi tos 1995.gadā Ls 435 apmērā. Par nelikumīgi izmaksāto summu Ls 435 VID Madonas rajona nodaļas direktorei Irēnai Rozniecei nosākams uzrēķins.

Kolēģijas sēdē piedalījās un paskaidrojumus sniedza Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors A.Sončiks, Finansu plānošanas un kontroles daļas priekšniece L.Agleniece, VID Madonas rajona nodaļas Nodokļu inspekcijas priekšniece I.Silmanoviča un vecākā nodokļu inspektore M.Sokolova, VID Balvu rajona nodaļas direktors Jānis Supe un galvenā grāmatvede Ā.Zeltkalne, VID Ventspils muitas priekšnieka vietnieks N.Rozenbergs un galvenā grāmatvede A.Voroņkova, VID Bauskas rajona nodaļas direktors U.Vagulis un galvenā grāmatvede I.Melniece, VID Centra rajona nodaļas direktore M.Nāzare, galvenā grāmatvede R.Krūtkrāmele, VID Rīgas muitas Organizatoriskās daļas priekšnieks Dz.Cēzars un Grāmatvedības daļas priekšniece S.Pūce, VID Gulbenes nodaļas direktore I.Kokarēviča un vecākā grāmatvede L.Zača.

Pamatojoties uz likuma “Par Valsts kontroli” 33.pantu, Valsts kontroles Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģija

nolēma:

1) Noteikt šādus uzrēķinus:

— VID Rīgas pilsētas Centra rajona nodaļai par Ls 10 958,25, ieskaitot uzrēķina summu valsts pamatbudžetā;

— VID Rīgas pilsētas Centra rajona nodaļas direktorei Mārai Nāzarei par Ls 2 931, ieskaitot uzrēķina summu VID Rīgas pilsētas Centra rajona nodaļas valsts budžeta ieņēmumos;

— VID Ventspils nodaļas bijušajam priekšniekam Normundam Rozenbergam, dzīvojošam Lielajā prospektā 22–21, Ventspilī, LV–3601, par Ls 428, ieskaitot uzrēķina summu valsts pamatbudžetā;

— VID Madonas rajona nodaļas direktorei Irēnai Rozniecei par Ls 435, ieskaitot uzrēķina summu VID Madonas rajona nodaļas valsts budžeta ieņēmumos.

2) Apstiprināt šādus norēķinus, kas no likuma viedokļa nav pietiekami attaisnoti, bet pēc būtības ir attaisnojami:

— VID Balvu rajona nodaļai par Ls 1300, kas iegūti no pamatlīdzekļu realizācijas un izlietoti transporta līdzekļu iegādei;

— VID Gulbenes rajona nodaļai par Ls 350, kas iegūti no pamatlīdzekļu realizācijas un izlietoti transporta līdzekļu iegādei.

3) Paziņot Finansu ministrijai par Rīgas muitas nelikumīgo rīcību attiecībā uz telpas Citadeles ielā 1, Rīgā, kā arī inventāra un pamatlīdzekļu Ls 4500 vērtībā iznomāšanu bez maksas SIA “Mare–D” un pieprasīt VID veikt nepieciešamos pasākumus, lai to novērstu.

4) Par revīzijas rezultātiem paziņot Finansu ministrijai.

5) Pieprasīt VID novērst revīzijā konstatētos trūkumus un par veiktajiem pasākumiem paziņot Valsts kontrolei līdz 1997.gada 1.septembrim.

6) Daļā par Rīgas muitas rīcību ar konfiscēto mantu revīziju turpināt, pārējā daļā revīziju slēgt.

Lēmumu var pārsūdzēt Valsts kontroles padomei mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts budžeta revīzijas departamentā.

Kolēģijas priekšsēdētājs, departamenta direktors K.Beljānis

Kolēģijas locekļi R.Bērziņa, M.Prāma, R.Zonenbergs

s

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!