• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par tūrisma aģentu un tūrisma operatoru reģistrāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.04.2010., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/208217

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 13.aprīlī

Vēl šajā numurā

16.04.2010., Nr. 61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par tūrisma aģentu un tūrisma operatoru reģistrāciju

14.jūnijā sāksies tūrisma aģentu un tūrisma operatoru reģistrācija Ekonomikas ministrijas izveidotajā tūrisma aģentu un tūrisma operatoru datubāzē; reģistrācija būs bezmaksas. Jaunā reģistrēšanās kārtība izstrādāta, lai nodrošinātu efektīvāku kontroli pār klientu iemaksātās naudas drošības garantiju, kā arī uzturētu informāciju par tirgū strādājošiem tūrisma aģentiem un operatoriem.

Reģistrējoties komersantiem jāiesniedz informācija par komersantu, tā darbību, kā arī klientu iemaksātās naudas drošības garantijām – izsniedzēju, apmēru un termiņiem. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem prognozējam, ka 2010.gadā datubāzē varētu tikt iekļauti aptuveni 230 tūrisma aģenti un tūrisma operatori.

Tūrisma aģentu un operatoru reģistrācija notiks saskaņā ar Ekonomikas ministrijas izstrādātajiem MK noteikumiem “Noteikumi par tūrisma operatora, tūrisma aģenta un klienta tiesībām un pienākumiem, kompleksa tūrisma pakalpojuma sagatavošanas un īstenošanas kārtību, klientam sniedzamo informāciju un naudas drošības garantijas iemaksas kārtību”, kas Ministru kabinetā tika apstiprināti 13.aprīlī un stāsies spēkā 14.jūnijā. Tiem tūrisma aģentiem un tūrisma operatoriem, kuri līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai ir jau sākuši komercdarbību, datubāzē būs jāreģistrējas triju mēnešu laikā pēc šo noteikumu spēkā stāšanās.

Ministru kabineta noteikumi nosaka kompleksā tūrisma pakalpojuma sagatavošanas un īstenošanas kārtību, klientam sniedzamo informāciju, tūrisma operatoru, tūrisma aģentu un klientu tiesības un pienākumus, tūrisma aģentu un tūrisma operatoru reģistrēšanās kārtību tūrisma aģentu un tūrisma operatoru datubāzē atbilstoši apstiprinātajiem grozījumiem Tūrisma likumā, kas stājās spēkā 2010.gada 1.martā.

Atšķirībā no šobrīd spēkā esošā regulējuma jaunajos MK noteikumos skaidrāk noteikti tūrisma aģenta un tūrisma operatora pienākumi un atbildība, noteikta kārtība par reģistrēšanos datubāzē, kā arī klientu iemaksātās naudas drošības garantijas nodrošināšana. Tā kā tūrisma aģenti tikai pārdod tūrisma operatora sagatavotus produktus, tad lielākā noteikumu daļā tiek atrunāti tieši tūrisma operatora pienākumi saistībā ar kompleksu tūrisma pakalpojumu.

Arī turpmāk visiem tūrisma operatoriem ir nepieciešama klientu iemaksātās naudas drošības garantija, kas gadījumā, ja tūrisma operators nespēj pilnībā vai daļēji izpildīt līgumsaistības pret klientu līdz savas maksātnespējas procesa pasludināšanai vai savas maksātnespējas gadījumā, nodrošina saistību neizpildes vai daļējas neizpildes rezultātā radušos zaudējumu kompensāciju klientam, kā arī tūrista atgriešanu valstī, no kuras sācies ceļojums, ja līgumā nav noteikts citādi.

Ņemot vērā pašreizējo ekonomisko situāciju, kā arī grūti prognozējamo pakalpojumu patēriņu, jaunajā regulējumā tiek paredzēts, ka garantijai jābūt pietiekamai, lai nodrošinātu minēto saistību izpildi, bet ne mazākai kā 20 000 latu. Noteikumi paredz, ka garantija varēs tikt izsniegta tikai tādam tūrisma operatoram, kas ir reģistrējies datubāzē. Datubāzē būs pieejama informācija par reģistrētiem tūrisma aģentiem un operatoriem, ietverot klientu iemaksātās naudas drošības garantijas izsniedzēju (apdrošinātājs vai banka), termiņu un apmēru.

MK noteikumi sagatavoti atbilstoši grozījumiem Tūrisma likumā, kas stājās spēkā 2010.gada 1.martā un kas precizēja definīcijas, konkrēti nosaka atbildības, t.sk. klientu iemaksātās naudas drošības garantijas nepieciešamību, kā arī reģistrēšanos tūrisma aģentu un tūrisma operatoru datubāzē.

Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudēs Ministru kabineta 2007.gada 23.janvāra noteikumi Nr.67 “Noteikumi par kompleksa tūrisma pakalpojuma sagatavošanas un īstenošanas kārtību, klientiem sniedzamo informāciju un kompleksā tūrisma pakalpojuma sniedzēja un klienta tiesībām un pienākumiem”.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!