• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Satversmes tiesas spriedumu par Publisko iepirkumu likuma atbilstību Satversmei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.04.2010., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/208299

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

20.04.2010., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Satversmes tiesas spriedumu par Publisko iepirkumu likuma atbilstību Satversmei

19.aprīlī Satversmes tiesa ir pieņēmusi pēc Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera pieteikuma spriedumu lietā Nr.2009-69-03 “Par Publisko iepirkumu likuma 83.2panta un pārejas noteikumu 12.punkta atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 1. un 92.pantam” un atzinusi apstrīdēto normu par neatbilstošu Satversmes 92.pantam.

V.Zatlers ir gandarīts par Satversmes tiesas spriedumu un ir pārliecināts, ka tas veicinās publisko iepirkumu procedūras caurspīdīgumu un efektivitāti, kā arī tiesiskumu valstī.

Valsts prezidents 2009.gada 3.augustā vērsās ar pieteikumu Satversmes tiesā, jo uzskatīja, ka likumdevēja ieviestais iesnieguma nodrošinājums publisko iepirkumu procedūras apstrīdēšanai nepamatoti ierobežo Satversmes 92.pantā nostiprinātās personas tiesības aizstāvēt savas tiesības un likumiskās intereses. Savā pieteikumā Valsts prezidents uzsvēra, ka tiesības apstrīdēt iepirkuma procedūras īpašā uzraudzības iestādē – Iepirkumu uzraudzības birojā – ir būtisks mehānisms, lai novērstu iespējamu valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu nepamatotu izlietošanu, kā arī mazinātu korupcijas riskus valsts budžeta līdzekļu izmantošanā. Iesnieguma iesniegšana Iepirkumu uzraudzības birojā ir vienīgais efektīvais līdzeklis, kuram jābūt iespējami pieejamam bez nesamērīgiem finansiāliem šķēršļiem.

2009.gada 26.jūnijā, pamatojoties uz Satversmes 71.pantu, Valsts prezidents nosūtīja likumu “Grozījumi Publisko iepirkumu likumā” otrreizējai caurlūkošanai, motivētā vēstulē Saeimas priekšsēdētājam norādot uz Publisko iepirkumu likumā paredzētā iesnieguma nodrošinājuma ieviešanas neatbilstību Satversmes 92.pantam. Saeima 2009.gada 16.jūlija sēdē, izskatot likumu atkārtoti, Valsts prezidenta suspensīvo veto neņēma vērā. Otrreiz Valsts prezidents ierunas celt nevar, un likums tika izsludināts 2009.gada 30.jūlijā.

Kopš Satversmes tiesas likuma pieņemšanas Valsts prezidents Satversmes tiesā ar pieteikumu ir vērsies pirmo reizi.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!