• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par Valsts zemes dienesta pakalpojumu revīziju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.04.2010., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/208302

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

20.04.2010., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par Valsts zemes dienesta pakalpojumu revīziju

Tā kā nav ieviesti Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas (Kadastra informācijas sistēmas) datu kontroles un uzraudzības mehānismi, netiek nodrošināta datu atbilstība faktiskajam nekustamā īpašuma stāvoklim, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK).

Patlaban Valsts zemes dienesta (VZD) uzturētajā Kadastra informācijas sistēmā reģistrēto datu aktualitāte un atbilstība faktiskajam nekustamā īpašuma stāvoklim ir atkarīga no nekustamā īpašuma subjekta, kā arī valsts un pašvaldību institūciju godaprāta ievērot normatīvajos aktos noteiktos pienākumus, jo Tieslietu ministrijas (TM) izstrādātie normatīvie akti nenosaka atbildīgo par sistēmā reģistrētās informācijas patiesumu. Tie nenosaka arī vienotas uzraudzības, sadarbības un kontroles sistēmas nodrošināšanu pār VZD uzturētās Kadastra informācijas sistēmas datu aktualitāti.

Līdz ar to Kadastra informācijas sistēmā tiek reģistrēti kļūdaini, nepilnīgi vai atšķirīgi dati, līdz ar to pastāv risks, ka, piemēram, dzīvokļa īpašumu kadastrālās vērtības un nekustamā īpašuma nodoklis tiek aprēķināts neprecīzi.

VK revīzijā konstatēja, ka Kadastra informācijas sistēmā uzrādītie dati par nekustamā īpašuma īpašnieku, kā arī par domājamām daļām nesakrīt ar Valsts vienotajā datorizētajā zemesgrāmatā (VVDZ) uzrādītajiem datiem. Savukārt atsevišķos gadījumos sistēmā uzrādītā kadastrālā vērtība aptuveni līdzvērtīgiem dzīvokļa īpašumiem ir atšķirīga. Piemēram, dzīvokļa īpašumiem Maskavas ielā 417, Rīgā, ar platību no 50,2 m² līdz 50,4 m² dzīvokļa īpašuma kadastrālā vērtība ir robežās no 1754 latiem līdz 17 437 latiem, kas atšķiras līdz pat 10 reizēm.

Nesakārtotās informācijas sistēmas dēļ autorizētajiem portāla www.kadastrs.lv lietotājiem nav pieejama kvalitatīva un normatīvajiem aktiem atbilstoša informācija par 26% no izlases kārtībā pārbaudītajiem nekustamajiem īpašumiem.

Nenodrošinot VVDZ nodoto datu aizsardzību pret trešās personas piekļuvi un datu rediģēšanu, kā arī VVDZ sūtīto un VZD saņemto un apstrādāto datu pilnīguma kontroli, TM datu apmaiņas mehānisms starp VVZD un Kadastra informācijas sistēmu ir nepilnīgs.

Likumības revīzija “Valsts zemes dienesta sniegto pakalpojumu pieejamība, kvalitāte un atbilstība normatīvo aktu prasībām” pamatā veikta par laiku no 2007.gada 1.janvāra līdz 2009.gada 1.novembrim.

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!