• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par bezdarbnieku atgriešanos darba tirgū. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.04.2010., Nr. 63 https://www.vestnesis.lv/ta/id/208385

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Aizsardzības ministrs: Par NATO kravu tranzītu caur Latviju uz Afganistānu

Vēl šajā numurā

21.04.2010., Nr. 63

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par bezdarbnieku atgriešanos darba tirgū

Lai stimulētu bezdarbniekus ātrāk atgriezties ekonomikā un darba tirgū, 2011.gada otrajā pusē Labklājības ministrija (LM) paredz mainīt programmas “Darba praktizēšana ar stipendiju” un “Apmācību programmas bezdarba riskam pakļautām nodarbinātām personām” parametrus. Tādējādi jau 2011.gada 1.ceturksnī LM noteiks precizētos atbalsta nosacījumus.

Ņemot vērā krīzes ietekmi uz darba tirgu, darba prakses pašvaldībās būs galvenais aktīvas darba tirgus politikas pasākums 2010.gadā. Šā krīzes pasākuma īstenošanu plānots pabeigt 2011.gada beigās.

Savukārt, lai netiktu kavēta Latvijas tautsaimniecības pakāpeniska pārstrukturēšanās, jau 2010.gada 2.ceturkšņa beigās pasākuma “Apmācību programmas bezdarba riskam pakļautām nodarbinātām personām” īstenošana pāries uz satura ziņā līdzīgu, taču izmaksu ziņā efektīvāku mūžizglītības ilgtermiņa pasākumu “Apmācību programmas pieaugušo iesaistei mūžizglītībā”.

LM uzsver, ka apmācību programmas pieaugušo iesaistei mūžizglītībā mērķis ir veicināt konkurētspēju nodarbinātām un pašnodarbinātām personām (izņemot valsts civildienestā nodarbinātos) vecumā no 25 gadiem, paplašinot mūžizglītības pieejamību.

Atšķirībā no iepriekš īstenotā pasākuma bezdarba riskam pakļautām nodarbinātām personām jaunajā pasākumā iesaistītie nesaņems stipendiju. Lai nodrošinātu, ka pasākuma dalībnieki pieņem pārdomātākus lēmumus par apmācību jomu, ilgumu un kvalitāti, viņiem būs noteikts pienākums pašiem līdzfinansēt 10% no apmācību kupona vērtības. No līdzfinansēšanas būs atbrīvoti cilvēki, kuri atrodas nelabvēlīgākā situācijā (ar invaliditāti, trūcīgie, utt.).

Savukārt, plānojot aktīvās darba tirgus politikas pasākumus turpmākajiem gadiem, LM ņems vērā gan ES un Latvijas ilgtermiņa stratēģijās noteiktos attīstības virzienus, gan mūsu valsts ekonomiskās situācijas attīstību.

Saskaņā ar to darba tirgus politikas pasākumos galvenais uzsvars būs uz mūžizglītības veicināšanu, nodrošinot bezdarbniekiem iespēju pārkvalificēties, pilnveidot savu kvalifikāciju un nodarbinātības potenciālu.

LM līdz 2010.gada 1.septembrim sadarbībā ar citām ministrijām izvērtēs ES fondu aktivitāšu un Sociālās drošības tīkla stratēģijas ietvaros finansēto pasākumu ieviešanas gaitu. Pēc tam LM iesniegs priekšlikumus Ministru kabinetā par papildu finansējuma nepieciešamību aktīvo nodarbinātības pasākumu finansēšanai 2011.gadā, kā arī ierosinājumus 2012.un 2013.gadā nepieciešamajam finansējumam aktīvās darba tirgus politikas pasākumiem.

LM norāda, ka, plānojot nodarbinātības pasākumu virzienus 2011.–2013.gadam, joprojām saglabās atbalstu tiem bezdarbniekiem, kuriem ir konstatēti īpaši sociālās atstumtības riski, piemēram, subsidētās darba vietas cilvēkiem ar invaliditāti un pirmspensijas vecuma cilvēkiem, darba prakses jauniešiem.

Tāpat no 2011. līdz 2013.gadam LM prioritāte būs arī pasākumu īstenošana komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai, kā arī uzņēmējdarbības veicinošo prasmju pilnveidošana, piedāvājot vairāk ar uzņēmējdarbību saistītas apmācības un profesionālās pilnveides programmas.  

Vienlaikus 2012.gadā plānots atsākt finansēt algotos pagaidu darbus pašvaldībās ar augstu bezdarba līmeni. Pirms šā pasākuma atsākšanas LM plāno 2011.gadā pārvērtēt un izstrādāt jaunus pasākuma ieviešanas nosacījumus, kā arī bezdarbnieku atlases un līdzdalības kritērijus.

Iepriekšminēto paredz LM sagatavotā Stratēģija pārejai no īstermiņa krīzes sekas mazinošiem aktīvās darba tirgus politikas pasākumiem uz tradicionālajiem aktīvās darba tirgus politikas pasākumiem. Tā šonedēļ informācijai nosūtīta Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim un Eiropas Komisijai.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!