• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par revīziju valsts saimniecībā "Rīga". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.08.1996., Nr. 129 https://www.vestnesis.lv/ta/id/208415

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi nr.276

Grozījums likumā "Par sociālo palīdzību"

Vēl šajā numurā

01.08.1996., Nr. 129

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Pieņemts: 17.07.1996.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 
Revīzijas lieta nr.5.1-2-110

 Latvijas Republikas Valsts kontroles Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģijas lēmums

Rīgā 1996.gada 17.jūlijā



Par revīziju valsts saimniecībā "Rīga"



Valsts kontroles Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģija 1996.gada 17.jūlija sēdē izskatīja darba grupas sagatavotos materiālus par revīziju valsts saimniecībā "Rīga". Revīzija veikta laika periodā no 1996.gada 3.maija līdz 15.jūnijam saskaņā ar revīzijas uzdevumu nr.5.1-2-110/938.

Kolēģijas sēdē piedalījās: kolēģijas priekšsēdētāja E.Bernāne — departamenta direktore, VK padomes locekle, kolēģijas locekļi: Dz.Levrence, A.Svirido, J.Āboliņš, Valsts kontroles padomes loceklis — V. G r a s i s, vecākie valsts revidenti — R.Strods, Dz.Zolte, valsts revidenta palīgs Ģ.Brasliņš,

uzaicinātie: M.Gailītis — valsts saimniecības "Rīga" kreditoru administrators, J.Lapše — LR Zemkopības ministrijas valsts sekretārs, V.Ulmis — Ekonomikas policijas pārvaldes priekšnieka vietnieks, G.Narkēvičs — privatizējamās VAS "Latvijas gāze" juridiskās daļas vadītājs, A.Dresmanis — a/s "Apvienoto investīciju sabiedrība "Rīgas fondi"" izpilddirektors, K.Ieviņš - a/s "Apvienoto investīciju sabiedrība "Rīgas fondi'"' menedžeris.

Izskatot pārbaudes materiālus un uzklausot kolēģijas sēdes laikā sniegtos uzaicināto paskaidrojumus,

kolēģija konstatēja:

1. Valsts saimniecība "Rīga" (turpmāk tekstā v/s "Rīga") dibināta 1992.gada 4,februārī uz bijušās padomju saimniecības "Rīga" bāzes un ir tās tiesību un saistību pārņēmēja.

V/s "Rīga" bija LR Zemkopības ministrijas pakļautībā, bet ar LR Ministru kabineta 1995.gada 14.marta rīkojumu nr.117 nodota LR Valsts īpašuma fondam.

2. V/s "Rīga", sākot ar 1992.gadu, strādāja tikai ar zaudējumiem. Kopējie uzņēmuma zaudējumi Ls 2,78 milj.

3. Kopš 1991.gada v/s "Rīga" notiek pamatlīdzekļu pārdošana, pārkāpjot Latvijas Republikas likumdošanā noteikto kārtību. Ar direktora M.Gailīša rīkojumiem 1992.gadā pārdoti pamatlīdzekļi 1990.gada cenās bez pārcenošanas, kā tas paredzēts likumdošanā. Laika posmā no 1993.gada sākuma līdz 1996.gada 1 .jūlija pārdotas 33 pamatlīdzekļu vienības ar bilances vērtību Ls 11,5 tūkst.

4. Neraugoties uz uzņēmuma finansiālajām grūtībām, ievērojamas naudas summas tika aizdotas vairākām firmām, nepārbaudot to darbības finansiālo stabilitāti un maksātspēju, kā rezultātā uz 1996.gada 1.jūniju v/s "Rīga" par saņemtiem aizdevumiem parādā ir 10 firmas par kopējo summu Ls 123 tūkst. Šo līdzekļu atgūšana uzskatāma par bezcerīgu (SIA "Latgale", SIA "Mori", SIA "Ramir", firma BTK, Brestas koncerns "Aleko-Patrija' u.c.)

5. No noslēgtajiem 12 telpu īres līgumiem tikai divi tiek savlaicīgi pildīti. Īres maksas parāds sastāda Ls 5 tūkst., kurš praktiski nav atgūstams.

6. Saimniecības īpašums ir ieķīlāts a/s "Latvijas kredītbanka" pret saņemto kredītu Ls 250 tūkst. un a/s "Daugavas banka" pret kredītu Ls 90 tūkst. Kredīti noteiktajā termiņā nav atmaksāti. Ieķīlātais īpašums saskaņā ar ķīlas līgumu noteikumiem ir nonācis minēto banku valdījumā un tiek izpārdots.

7. Ar LR Saimnieciskās tiesas 1993.gada 4.septembra lēmumu par maksātnespējīgo atzītā v/s "Rīga" ir zaudējusi visu savu īpašumu un uzskatāma par pašlikvidējušos, bet notikušā fakta likumīga noformēšana nav atrisināta. Ar Saimnieciskās tiesas lēmumu bijušais saimniecības direktors iecelts par kreditoru administratoru.

8. V/s "Rīga" kreditoru administrators M.Gailītis savas darbības rezultātā nav spējis nodrošināt kreditoru prasību izpildi.

Pārkāpjot likumīgo parādu dzēšanas secību, M.Gailītis uzņēmuma ēdnīcas ēku nodevis īpašumā vienam no kreditoriem — SIA "Panda-S".

Kolēģija, novērtējot revīzijas materiālus un pamatojoties uz Latvijas Republikas likuma "Par 1923.gada 2.augusta likuma "Par Valsts kontroli" atjaunošanu" 33.pantu, nolēma:

1. Atzīt, ka revīzijā atklātie pārkāpumi un trūkumi atspoguļoti pareizi un apstiprināt revīzijas aktu.

2. LR Finansu ministrijai atrisināt jautājumu par V/s "Rīga" nodošanu Privatizācijas aģentūras valdījumā.

3. Revīzijas materiālus nosūtīt:

3.1. LR Ģenerālprokuratūrai un LR Iekšlietu ministrijas Ekonomikas policijas pārvaldei v/s "Rīga" amatpersonu rīcības ar valsts mantu likumības izvērtēšanai;

3.2. LR Finansu ministrijai, LR Zemkopības ministrijai, Privatizācijas aģentūrai, privatizējamai VAS "Latvijas gāze" un v/s "Rīga".

Saskaņā ar likumu "Par Valsts kontroli" kolēģijas lēmumu var pārsūdzēt LR Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma pieņemšanas brīža.



Kolēģijas priekšsēdētāja E.Bernāne

 Kolēģijas locekļi: Dz.Levrence, A.Svirido, J.Āboliņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!